Moje niestety pączki zasuszyły

Chciałam pokazać moje maluchy (ostatnie porównanie z sierpnia)
Adenium Somalense

I maluchy na które chucham i dmucham- Adenium MINI SIZE

- moje Adenium są już dość długo w stanie spoczynki, nie są od dłuższego czasu podlewane, stoją w dość niskiej temperaturze. Rośliny zrzucają liście, są w stanie jesiennego spoczynku więc nie widzę przeciwwskazań, żeby nie można było przycinać gałązek, co powinno również zmniejszyć ubytki nagromadzonych substancji odżywczych w kaudexach, ograniczyć parowanie przez liście.Teraz też można przycinać ?? myślałem że wczesna wiosna jest najlepszą porą na takie zabiegi.
- na razie nie mam takiego zamiaru i możliwości, mam kilkanaście Adenium./ ... / planujesz teraz doświetlanie tego przyciętego adenium
- ja bym się nie odważył przycinać zakupionych Adenium, zaszczepionych "szlachetną" odmianą, na pewno poczekałbym z tą czynnością do następnego sezonu.Pytam, bo kupiłam trzy sztuki adenium szczepione, a szczepione zrazy są trochę długie i chętnie bym je przycięła. Wiem że czas jest ku temu niesprzyjający .
- w jakim wieku są Twoje Adenium, jak możesz wstaw fotki.No i oczywiście przechodzą w stan spoczynku / ... /
- tej wielkości i w takim wieku sadzonki Adenium nie powinny przechodzić w stan spoczynku, powinny cały czas rosnąć w cieple i w dobrych warunkach świetlnych w przeciwnym wypadku mogą mieć "problemy zdrowotne" i ciężko im będzie dotrwać do wiosny.No i oczywiście przechodzą w stan spoczynku / ... /
- objawy "jakby usychanie liści", mogą być pierwszym symptomem, że z roślinkami zaczyna się coś niepokojącego dziać. Takie objawy mogą sugerować również, że nie odpowiada im skład podłoża.Obecnie mają 5 miesięcy no i powoli liście powoli tak jakby usychały