Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny dzięki za odwiedzinki :P
Wojnę z wełnowcami toczę dalej
Soniu a jaki środek stosujesz do walki z ty paskudztwem ???
A dziś odwiedziłam XII jesienna wystawę storczyków w Krakowie
fotki wrzucę jutro, bo było co oglądać
niestety ceny ( jak dla mnie) były kosmiczne, więc pocieszyłam się dendrobium phalaenopsis z reala hihihi

Wojnę z wełnowcami toczę dalej

Soniu a jaki środek stosujesz do walki z ty paskudztwem ???
A dziś odwiedziłam XII jesienna wystawę storczyków w Krakowie

Dorociu - nie ma znaczenia, że to storczyk "nie wystawowy"
Jest piękny i zdrowy !
Z podobnym storczykiem miałam trochę perypetii. Po przekwitnięciu (a kwitł b. długo) - zaczął stopniowo zrzucać kolejne żółknące liście.
Najpierw te starsze, a potem nawet z młodych przyrostów.
Po przesadzeniu ( z jakiegoś rozmokłego kawałka drewna, czy czegoś podobnego) do nowego podłoża, zupełnie "wyłysiał" ;:69 .
W tym stanie trwał dosyć długo i dopiero letnie werandowanie na balkonie sprawiło, że rośnie mu silny, nowy przyrost.
Myślę, że teraz już wyszedł na prostą. Tworzy wciąż nowe liście, z czego oczywiście b. się cieszę
Życzę Ci Dorociu, aby Twój był bezproblemowy.
Czekam na obiecaną relację z krakowskiej Wystawy
!
Pozdrawiam, Joanna

Jest piękny i zdrowy !
Z podobnym storczykiem miałam trochę perypetii. Po przekwitnięciu (a kwitł b. długo) - zaczął stopniowo zrzucać kolejne żółknące liście.
Najpierw te starsze, a potem nawet z młodych przyrostów.
Po przesadzeniu ( z jakiegoś rozmokłego kawałka drewna, czy czegoś podobnego) do nowego podłoża, zupełnie "wyłysiał" ;:69 .
W tym stanie trwał dosyć długo i dopiero letnie werandowanie na balkonie sprawiło, że rośnie mu silny, nowy przyrost.
Myślę, że teraz już wyszedł na prostą. Tworzy wciąż nowe liście, z czego oczywiście b. się cieszę

Życzę Ci Dorociu, aby Twój był bezproblemowy.
Czekam na obiecaną relację z krakowskiej Wystawy

Pozdrawiam, Joanna
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dorociu ale cuuuudo
Oj chyba przy najbliższej okazji (a może to być nawet dziś bo będę w okolicy LM
) skuszę się na podobną piękność 8)

Oj chyba przy najbliższej okazji (a może to być nawet dziś bo będę w okolicy LM

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Dorciu nowe maleństwo ;:67 urocze, mam jedno dendrobium, ale tez jak Joanna miałam z nim przeboje, więc moja uwaga koncentruje się głównie na phalaenopsis i paphiopedilum
a ten środek na wełnowce to PROMANAL 60EC - rozcieńczyłam wg zaleceń producenta i najpierw zebrałam ręcznie te paskudy, następnie zrobiłam oprysk, a dodatkowo całą roślinę podlałam tym środkiem, bo u mnie one zagnieździły się pod najstarszymi liśćmi i pod korą, po tygodniu cały zabieg powtórzyłam i do dziś się wełnowce nie pojawiły. Kwiaty po oprysku były nadal piękne, liściom i korzeniom też nic się nie stało. Pochwalę się jeszcze, że po przekwitnięciu jeden z dwóch zarażonych wełnowcem, wypuścił na końcu łodygi 4 nowe kwiaty, a drugi z uśpionego oczka też mi robi niespodziankę ;:225

a ten środek na wełnowce to PROMANAL 60EC - rozcieńczyłam wg zaleceń producenta i najpierw zebrałam ręcznie te paskudy, następnie zrobiłam oprysk, a dodatkowo całą roślinę podlałam tym środkiem, bo u mnie one zagnieździły się pod najstarszymi liśćmi i pod korą, po tygodniu cały zabieg powtórzyłam i do dziś się wełnowce nie pojawiły. Kwiaty po oprysku były nadal piękne, liściom i korzeniom też nic się nie stało. Pochwalę się jeszcze, że po przekwitnięciu jeden z dwóch zarażonych wełnowcem, wypuścił na końcu łodygi 4 nowe kwiaty, a drugi z uśpionego oczka też mi robi niespodziankę ;:225
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- miaaa
Cieszę się , że do mnie wpadłyście
Dziewczyny ja takie przeboje miałam z dendrobium nobile, co prawda po przeniesieniu na balkon poprawiło się
ale teraz te wełnowce znowu
Zobaczymy jak będzie z tym nowym :P
Dla chętnych - fotorelacja z wystawy w Krakowie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=128
Pozdrawiam cieplutko

Dziewczyny ja takie przeboje miałam z dendrobium nobile, co prawda po przeniesieniu na balkon poprawiło się

Zobaczymy jak będzie z tym nowym :P
Dla chętnych - fotorelacja z wystawy w Krakowie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=128
Pozdrawiam cieplutko

- miaaa
Dziewczyny wczoraj miałam dzień podlewania storczyków i przy okazji obserwowania, co się tam u nich dzieje
Z moich obserwacji wynika, że:
1.Pomarańczowy phal. puszcza pęd z uśpionego oczka, u dołu też "coś" się pojawia, ale nie chcę na razie zapeszać
( obok umieszczam fotkę tej samej roślinki - w rozkwicie)

2. Różowy phal. lada dzień zakwitnie

3. Biały phal. o dużych kwiatach, który właśnie przekwitł puszcza pęd z uśpionego oczka, chociaż oczko niżej tez jest podejrzanie nabrzmiałe

a dziś zauważyłam, że ten phal. puszcza nowy pęd u dołu :P ( fotkę zamieszczę następnym razem )
oraz, że
4. Żółty phal. również pokazał nowy pęd kwiatowy u dołu, dodam przy okazji, że stary nie obsechł i chyba będzie się przedłużał

Z moich obserwacji wynika, że:
1.Pomarańczowy phal. puszcza pęd z uśpionego oczka, u dołu też "coś" się pojawia, ale nie chcę na razie zapeszać

2. Różowy phal. lada dzień zakwitnie

3. Biały phal. o dużych kwiatach, który właśnie przekwitł puszcza pęd z uśpionego oczka, chociaż oczko niżej tez jest podejrzanie nabrzmiałe

a dziś zauważyłam, że ten phal. puszcza nowy pęd u dołu :P ( fotkę zamieszczę następnym razem )
oraz, że
4. Żółty phal. również pokazał nowy pęd kwiatowy u dołu, dodam przy okazji, że stary nie obsechł i chyba będzie się przedłużał

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31