Domowo i zdrowo
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Podpuszczę dostałam od znajomego w płynie na 10L dałam ok 7kropli wg jego podpowiedzi
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewamewa pisze: O widzisz a ja nawet nie wiedziałam że inną podpuszkę można inaczej , a nawet trzeba
Ja podpuszczkę mam w proszku ( cały czas od tego samego sprzedawcy ) i możliwe że na niej miałam informację że 37 st i to sobie wbiłam do głowy .
Ze względu na to że nigdy nie mam za wiele czasu to skrzep po utonięciu wyciągam i czekam ok godziny i zaczynam wyciskać.
jak będzie więcej czasu spróbuje go na dluzej zostawić
widziałam u Andrzeja z WD miseczki nawiercone i w tym skrzep u niego ocieka - zaletą jest to ze każdy oscypek ma taką samą masę- no prawie![]()
Ja robię z przepisu Tiera zawsze uwzględniając Twoje rady
są 2 metody na robienie oscypków , szybka i długa. Ja stosują tą 2. Przed parzeniem bundz ważę cały, ser mniej więcej wiem na ile części pokroić , aby zmieścił się w oscypiarce, a nie siatce

MilaMilcia120 pisze:Podpuszczę dostałam od znajomego w płynie na 10L dałam ok 7kropli wg jego podpowiedzi
Warto jeszcze wiedzieć , jak ją przechowuje i jaka jest data ważności.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy/ser-zgliwialy/Milcia120 pisze:Ser do momentu przełożenia na sitko był idealny plastyczny słodziutki te 24h to z pewnością za długo na czekanie. Odpuściłam z tym serem bo skoro skwaśniał to nie było sensu się mścić będzie smażony. Fajnie by było jak by ktoś miły napisał mi jak ser smażony się robi, dawno nie robiłam i nie pamiętam a nie chce eksperymentować bo znowu coś nie wyjdzie.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za przepis
Data ważności do 2016, a o przechowaniu to nie pomyślałam trzymam ją w szafce

Data ważności do 2016, a o przechowaniu to nie pomyślałam trzymam ją w szafce
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Biedny chorował , cały wczorajszy dzień jadł tylko gotowany ryż, podchodząc do miski i wąchając patrzył na mnie zdziwiony, czybeatrix+ pisze:Ale się wtopił w tło...Apap,oczywiście...chyba prosto od fryzjera wyszedł...bo takie cudne fale
to nie pomyłka, co sie w niej znajduje. Niestety przegłodził się, ale już dzisiaj nosek ma zimny i odpowiedni wigor, więc ucho Mu się należało. Wrąbał ze smakiem. Kolacja będzie również wyborna, dostanie gotowane serce.

Ja podpuszczkę 3-mam w lodówce, zarówno płynną, jak i w proszku.Milcia120 pisze:Dziękuję za przepis![]()
Data ważności do 2016, a o przechowaniu to nie pomyślałam trzymam ją w szafce
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Lepiej schowam do lodówki żeby jej szlak nie trafił.
Czworonogowi należy się dobre jedzenie i dobre życie w końcu są naszymi przyjaciółmi i dają wiele radości
Czworonogowi należy się dobre jedzenie i dobre życie w końcu są naszymi przyjaciółmi i dają wiele radości
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Masz rację, tym bardziej, ze ma 15 lat z dużym hakiem, ale w ogóle na swój wiek nie wygląda.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku czy ta ,,mizdra,, to ta gumowa żyłka ???Biotit pisze: Agnieszko
Ładnie uwędzona, ale proponuje następnym razem odkroić mizdrę, powoduje deformację polędwicy po parzeniu i daje nieciekawy wygląd oraz jest twardsza od mięsa. Ja daję z reguły 30% peklosoli do 70% soli niejodowanej do peklowania 3 dniowego 7%.
Peklosól dodaje walorów smakowych wędzonek. A Ty chyba dodałaś cukier.
Z cukrem masz rację, zawsze dodaję odrobinę cukru do potraw słonych, a soli do potraw słodkich

Cieszę się, że Twój kudłaty przyjaciel już wydobrzał..... już to pisałam, ale powtórzę - piękne psisko

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Agnieszko mizdra to jest biała błona, która pokrywa schab, 3-ba ją ściąć , można dodać jako III do kiełbas, a ja daję gotowane Apapowi. Gorszy jest warkocz przy schabie, ale u Ciebie go nie widzę.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Nalewka z czeremchy suszonej

Amelko jeszcze raz b.b. dziękuję za owoce.
skład:
350g suszonej czeremchy
0,8 l 42,5% rozcieńczonego spirytusu
100g cukru
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
suszone owoce zalewamy alkoholem i na miesiąc do lochu
po tym czasie zlewamy nalew
mój patent:

owoce zasypujemy cukrem:

i wystawiamy na słońce, a w okresie zimowym postawić koło kaloryfera i codziennie mieszać.
Po 2-3 tygodniach zlewamy i wyciskamy wszystko co dobre z napęczniałych owoców czeremchy.
Tu mój kolejny patent, Sitko założone na gardziel elektrycznej nadziewarki do kiełbas:

Po przelaniu do butelki dodajemy sok z 1/2 cytryny i butelka ląduje do lochu na 6 miesięcy.


Amelko jeszcze raz b.b. dziękuję za owoce.

skład:
350g suszonej czeremchy
0,8 l 42,5% rozcieńczonego spirytusu
100g cukru
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
suszone owoce zalewamy alkoholem i na miesiąc do lochu
po tym czasie zlewamy nalew
mój patent:

owoce zasypujemy cukrem:

i wystawiamy na słońce, a w okresie zimowym postawić koło kaloryfera i codziennie mieszać.
Po 2-3 tygodniach zlewamy i wyciskamy wszystko co dobre z napęczniałych owoców czeremchy.
Tu mój kolejny patent, Sitko założone na gardziel elektrycznej nadziewarki do kiełbas:


Po przelaniu do butelki dodajemy sok z 1/2 cytryny i butelka ląduje do lochu na 6 miesięcy.

- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
W życiu nie powiedziała bym że z suszu też można nalewkę zrobić.
Nadziewarka super też by mi się taka przydała.
Nadziewarka super też by mi się taka przydała.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo
Patent z nadziewarką super
Robiłam kiedyś nalewkę z suszonych owoców aronii i była extra .

Pozdrawiam, Beata.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze - cesarzu
, a mnie wydawało się do tej pory, że całkiem niezła ze mnie "kucharka"
Podziwiam umiejętności i zapał, skąd na to wszystko znajdujesz czas? Jedyny ser, który do tej pory zrobiłam , to ser smażony i biały twarożek, ale było to dawno temu. Może pomysł z kupieniem krowy wcale nie jest zły? Tylko gdzie ja ją przechowam? Pojęcia nie mam skąd brać dobre mleko!
Nalewkami kusisz i na pewno Twoje przepisy wypróbuję, póki co to śliwki w occie robię, ale przepis u mnie jest trochę inny.


Podziwiam umiejętności i zapał, skąd na to wszystko znajdujesz czas? Jedyny ser, który do tej pory zrobiłam , to ser smażony i biały twarożek, ale było to dawno temu. Może pomysł z kupieniem krowy wcale nie jest zły? Tylko gdzie ja ją przechowam? Pojęcia nie mam skąd brać dobre mleko!
Nalewkami kusisz i na pewno Twoje przepisy wypróbuję, póki co to śliwki w occie robię, ale przepis u mnie jest trochę inny.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Chciałabym zastąpić cukier miodem w nalewce. Czy jest jakiś przelicznik 
