Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Agnieszko, "stary astrowiczu" ;:180
Zapisałem dla Ciebie astra 'Weisse Auguste', bo to jego nasza wspólna znajoma (Joanna) określiła szczególnie ulubionym przez pszczoły. Może coś w tym jest, choć wydaje mi się, że wokół wszystkich uwijają się pszczoły w zależności od stopnia otwarcia i nasłonecznienia stanowiska.
Szkółki podwarszawskie równie ubogie w astry jak w innych regionach PL.
Tak, dobrze rozszyfrowałaś ale ja muszę skorygować nazwę - aster nowobelgijski 'Angela Peel'. Kojarzy mi się jeszcze z Panią kanclerz 8-)
To dla Ciebie jeszcze raz ten miododajny aster w późnej odsłonie, bo koszyczki zrobiły się różowe:
Obrazek

Lidziu, warto powiększyć ilość astrów nowobelgijskich, bo jest to bardzo bogata i różnorodna grupa.
Zaraz poprawię nazwę astra, o którym wspomniałaś, bo pomyliłem literki :oops: Ale cieszę się, że Ci się podoba.
Kolejny bardzo obficie kwitnący "nowy Belg" :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biała Augusta i Neron pięknie by wyglądały obok siebie.
Aż mi się zamarzył taki zestaw kolorów. ;:170
Zaczynasz niebezpiecznie kusić Jacku tymi astrami, bo zaczynają mi się wszystkie podobać. ;:306
Wyobrażam sobie jak musi "bzyczeć" dookoła wszystkich astrów, bo to przecież ulubione kwiaty owadów.
A widok motyli obsiadających je również, dopełnia przecież ten urokliwy widok.
U mnie niestety po kilku dniach ze słonkiem znowu pada, więc twoje widoki cieszą oko jak nigdy, zwłaszcza o tej porze. ;:108
Miłego weekendu. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, byłem w środę ;:170
Zakładasz ogród na 2ha? Na raz?! Ja mam 15 arów i uważam, że to w zupełności wystarczy.
Dziś chyba się już uporam z pokazywaniem ASTRÓW NOWOBELGIJSKICH. Nie licząc siewek, których jest całe mnóstwo i też się różnią między sobą.
Piękny kolor (od Halinki)
Obrazek

Grażynko, niestety 'Neron' i 'Biała Augusta' nie sąsiadują ale ten pierwszy ma po sąsiedzku 'Porcelane' i też jest niezły kontrast 8-)
To pozytywne "kuszenie" więc jeśli uda mi się choć w niewielkim stopniu spopularyzować astry - będę szczęśliwy!
Tak, w pogodne dni owadów jest zatrzęsienie na astrach, a motyli nie mam tyle przez cały sezon co teraz.
Dobra, pokażę choć jedną siewkę, bo jest naprawdę fajna:
Obrazek

I na koniec odmiana o najciemniejszych bordowych pędach:
Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

JacekP pisze:Aniu,
Ale chcę jeszcze "pomęczyć" astrami nowobelgijskimi 8-)
jakie "pomęczyć" to czysta przyjemność być wyprowadzonym z błędu, że istnieją tylko dwa lub trzy gatunków, proszę mi tu wykładać chcę być tak męczona na naukę nigdy nie jest pózno prawda wykładowco? ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Powiem za Anią, męcz ile możesz, bo u mnie już pustki.
A jak ma się ten aster ciemno niebieski ode mnie, bo nie wiem czy już go pokazałeś.
U mnie pięknie kwitł w tym sezonie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jestem pod wrażeniem, że można się tak zakręcić wokół "marcinków". Ja miałam (jak pisałam) trzy kolory. I kompletnie mi nie przypadły do gustu. Ale przy takiej ilości odmian, można się zakręcić.
August na Twoim zdjęciu wygląda nad wyraz ciekawie.
Dziś poobcinałam część dalii, najwyższy czas, bo brzydule już z nich były.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku ;:180 ;:180 ;:180 za pokazanie tak pięknej kolekcji astrów, wszystkie są piękne ;:oj
chyba rabatę mego M przygotowaną pod dalię zaadoptuję pod astry ;:219
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tak, ilość gatunków astrów jest bardzo duża i nieporównywalna z innymi bardziej popularnymi kwiatami. Nie mówię o odmianach ale gatunkach. Warto to sobie uświadomić. Ja też wciąż się uczę i poznaję nowe astry. Ot chociażby ten, który trafił do mnie we wrześniu i zagadką jest dla mnie jego botaniczne pochodzenie i nomenklatura ;:224 Liście ma podobne do astrów ageratoides lub savatieri, wysokość jak astry dumosus i trafił ze szkółki zagranicznej. Na razie tylko tyle wiem i cieszę się z tej nowinki :tan
Obrazek

Grażynko, nie zapomniałem o astrze n-b od Ciebie 8-) Jest pokazany stronę wcześniej i tak jak pisałem - jestem bliski znalezienia nazwy dla niego. W tym roku trafił do mojej kolekcji bardzo podobny do niego i będę porównywał.
Zachwycałaś się astrem 'Schneetane', to dziś dokończę pokaz astrów z tej grupy - ASTRY WRZOSOLISTNE
Zacznę patriotycznie (z nazwy):
Obrazek

Miłko, też kiedyś miałem trzy a nawet tylko dwa astry (ok 10 lat temu) i nie budziły większych emocji. Dzięki późnemu kwitnieniu, małych problemów w pielęgnacji i ogromnej różnorodności astry podbiły moje serce. I jest coś jeszcze co lubię - niszowość astrów, co pozwala na indywidualizm, wyróżnienie się ;:170
Wrócił do mnie aster, który zginął mi zimą :tan
Obrazek

Marysiu, cieszę się ale nie rezygnuj z dalii :!: I jedne i drugie powinny mieć honorowe miejsce w Twoim ogrodzie ;:108
Niektóre są ta tyle małe, że zmieszczą się wszędzie. Zobacz tego - płożącego astra wrzosolistnego:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to cieszę się bardzo, że zostanie rozpoznany.
Jest bardzo ładny i szkoda żeby został bezimiennym.
Nie znałam w ogóle astrów wrzosolistnych i kto wie czy się w nich nie zakocham w przyszłości.
Na twoich zdjęciach wyglądają nieziemsko. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Bardzo się cieszę a myśl o białym miododajnym astrze:D
U nas najbardziej obsiadywały Winstona i wszystkie astry o owłosionych liściach.
Właśnie ja też bym chciała obsadzić tak jak Betinka nimi 2 hektary :;230
A z Joasią poznaliście się chyba przeze mnie, wcisnęłam roślinki dla Ciebie nie zdając sobie sprawy z odległości jaka Was dzieli :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Jacku jak zwykle zajrzała po dość długiej przerwie i oczopląsu doznałam :) astry dalie kanny o rany, ale ty masz kolorowe życie od wiosny do jesieni a i pewni zimą coś nas zaskoczy!!!Pozdrowionka!!
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, w przyszłym roku się okaże, czy Twój aster to ten sam, którego zdobyłem niedawno.
Astry wrzosolistne rzeczywiście nie są zbyt popularne ale mam nadzieję, że to się zmieni. Ja na pewno będę się starał zdobyć następne.
Ale dziś wrócę do astrów DUMOSUS, bo nie pokazałem wszystkich.
W tym roku moją kolekcję wzbogacił ten:
Obrazek

Agnieszko, ogólnie rzecz biorąc owady uwielbiają astry. Nie przypatrywałem się, które bardziej a które mniej i dopiero Joanna zwróciła na to uwagę. Motyle obsiadają wielkokwiatowe astry; pszczoły uwijają się też wokół mniejszych.
Gdybym nie usuwał nadmiaru astrów, to może też już bym obsadził 2ha nimi :lol: Jedne się rozsiewają inne - rozrastają. Nie sposób wszystkiego zagspodarować tym bardziej. że nie zależy mi na polu astrów tylko na stworzeniu kolekcji ;:224
Obrazek

Witaj Magdo! Nie wiem, czym mogę zaskoczyć zimą ale tradycynie zaprezentuję wtedy trawy, które w sezonie nie mają szans przebić się przez kwiaty 8-) A teraz właśnie one zaczynają najbardziej zdobić ogród. Ale astry jeszcze nie przeminęły:
Obrazek

Beatko, jesteś blisko ale za wcześnie o tym mówić ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku jesteś niekwestionowanym "królem astrów" na forum. Z wielką przyjemnością oglądam kolejne odsłony Twojej kolekcji. Miałabym ogromny problem przy wyborze tego "naj", bo wszystkie piękne.
Nabyłam w tamtym roku astra 'Jenny', ale niestety okazał się pomyłką. Chyba pozbędę się go, bo co roku dopada go mączniak. A Twoje a. krzaczaste jak sobie radzą z tą chorobą?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aż trudno oczy oderwać od Twoich astrów. Już tak sobie kombinuję, które by zaprosić do siebie. Na kilka mniejszych miejsce bym znalazła.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, miło mi czytać Twój wpis 8-) Chciałbym, by nas, miłośników astrów było więcej ;:4
Niektóre astry krzaczaste bardzo mocno chorują na mączniaka. Wyglądają jak spalone. Ale to niewielki procent kolekcji więc jak na razie nie interweniowałem.
Astry powoli kończą kwitnienie. Ten płożący kwitnie zawsze późno:
Obrazek

Izo, warto się skusić na astry; kolorowy sezon mamy gwarantowany do listopada ;:173
W tym roku najpóźniej ze wszystkich zakwitł ten wyjątkowy w swej budowie aster:
Obrazek
a jego wyjątkowość, to gruba łodyga jak u dzielżana, wysokość przewyższająca inne astry i duży liść mało przypominający typowe liście astrów:
Obrazek

Beatko, nie wątpię :lol: Ale musiałabyś sobie po nie osobiście przyjechać i to najlepiej bagażówką :D
Wiele gatunków przekwitło ale taki widok astrów też cieszy oko:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”