Chałaputkowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chałaputkowo

Post »

Monia u Ciebie cieplej to różyczki jeszcze dają popis :) I dobrze, bo mogę sobie popatrzeć na Twoje.
Pierwiosnki też jeszcze cieszą swoimi kolorkami.
A u mnie w dalszym ciągu susza, co sobota podlewanie :? ...Czy spadnie u mnie deszcz? Prognozy podają, że tak, ale naszą okolicę znów pewnie ominie :(
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witajcie Kochani - ;:196
Mati- wszak to ja mieszkam w cieplejszym regionie Polski , więc ..... ;:215
Dorotko- witam ;:196 , cieszę się bardzo że zajrzałaś
Aniu - to nie ja - ta wczesna wiosna wszędzie ;:3 , cudna jest , prawda ?
Iwonko - nadal sucho ;:145 prawda ?
Beatko - dziękuję
Dorotko - jesień zaskakująca w tym roku , długa i piękna tylko tej wody brakuje ;:145

Kret zrył cały trawnik , ziemia się zapada , próbowałam już wszystkiego , nic nie pomaga , pojechałam więc do ogrodniczego po jakieś drastyczniejsze środki , i zamiast tego kupiłam to ;
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Uch czy ciemiernik ich nie odstrasza ? ;:215
Kalina cudna ;:oj i w listopadzie takie zakupy :shock: widzę że kryzys zażegnany w naszym kraju ;:306
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko,

ja wczoraj pojechałam do marketu po siatkę do zabezpieczenia drzewek, a wyszłam z całą reklamówek cebulek tulipanów i narcyzów, kilka dni wcześniej kupiłam 300 cebulek krokusów - trafiłam na wyprzedaże. Tak to jest, jak się wchodzi do ogrodniczego :;230

U mnie krety także szaleją. Dawniej w handlu dostępna była skuteczna trutka, niestety już jej nie ma. Jakoś znoszę, kiedy krety stawiają kopce gdzieś dalej, ale przed samym wejściem na taras to już przesada. Przez jakiś czas zajeżdżałam tam kołami samochodu celem utwardzenia i zawalenia kanałów, a dodatkowo zastosowałam sposób naszej koleżanki Małgosi - Pepsi: do każdej dziury kładłam skórki po cytrynie lub grejpfrutach - pomogło, s...syn wyniósł się dalej. Mam nadzieję, że koty go dopadną :twisted:
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Moniko... ;:196
Obejrzałam cały wątek... Zresztą już któryś raz oglądam... Wspaniałe miejsce stworzyłaś, i te Róże i Mieczyki... O reszcie trudno nie wspomnieć, wspaniałe okazy na pniu, Rabaty wykończone obrzeżami... I jeszcze samochody naprawiasz, szyć umiesz, jesteś projektantką i chcesz się uczyć nowych rzeczy... ;:215
Jestem pod wrażeniem, niesamowitym i pozwolisz, że zostanę... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciemiernik i kalina świetne zakupy,kolejne pięknotki na nasze oczy,
krecikowi zafunduj śmierdzącego śledzia :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni u mnie też susza,ostatnio latałam z konewką i podlewałam rh oraz hortensje.
Na działce zakręcili już wodę i mam jej bardzo mało,w oczku i beczce...martwię się ;:224
Kalina dobry zakup,a w doniczce to ciemiernik?

Pozdrawiam z suchego lubuskiego ;:224
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia dziś z lekka popadało, jak u Ciebie?, a zakupy to gdzie robiłaś?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Moniś, i dlatego ja omijam ogrodniczy. Ostatnio byłam przed wszystkimi świętymi, bo potrzebowałam gadżetów do wieńców. I dzielnie to zniosłam. :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę , róże, prymulki ....kolorowo.....berberys pięknie się przebarwia, u mnie jest zielony, a to pewnie dlatego ,że w cieniu raczej . Pięknie masz , kolorowo...... ;:138 pozdrawiam karolina
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Kalina Eskomo przecudna
Krety to cwaniaki. Trudna z nimi walka
Latem jak zdzierałam darninę pod nową rabatę, zlałam ja wodą to następnego dnia z dwadzieścia kopczyków miałam ;:oj
W ogrodniczym kupiliśmy taki odstraszający środek, trochę pomogło.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Z kretem walczę całe lato i niestety jak na razie on jest górą :evil: Muszę chyba wypożyczyć łownego kota od którejś z dziewczyn ;:306
U mnie od dwóch dni pada deszcz....huraa :tan nareszcie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, o walce z kretem to ja już mogę książkę w kilku tomach spisać, ale jak się mieszka w okolicy łąk to trudno. Odstraszam zapachami, bo chemii jak wiesz nie lubię, a karbid i tak nie działa jak powinien. To cwaniaki są. Na długi czas miałam spokój, od kwietnia do teraz ( a teraz też na razie mało puk puk puk). Kupiłam taki preparat Pożegnanie z kretem. Podłączasz do węża, spryskujesz swoje włości, a robaczki się tym preparatem pokryją, kret je zje, dostanie niestrawności i pójdzie sobie gdzie indziej. Ja mogę polecić, ale tego co teraz przyszedł straszę obierkami z cytryny. A potem mam jeszcze inne działa, grubszego kalibru. On jest zapachowcem, nie lubi wielu zapachów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witam Was ;:196
No cóż ... nic nie pomogło , śledzie , skórki z cytrusów , pułapki , włosy , wibracje .... nic hałas , zapach , woda ;:185 nic i .......Misio stracił cierpliwość , kupił kretołapa , petarda wystrzeliła i póki nie wprowadzi się następny to chwilka będzie spokoju . I nie o kretowiska chodzi bo to się ładnie rozgrabia i po problemie ale ziemia się pod nogami zapada , górki i dołki się porobiły , trawa odrośnie ale teraz trzeba te wszystkie nierówności zniwelować .
Chyba dawno nie było takiej jesieni , wciąż ciepło , kolorowo , pięknie . długie spacer , prace porządkowe , cudnie . Bardzo bym chciała pojechać na Święta w drugi koniec Polski i tylko od zimy to zależy , ale jeśli śniegu nie będzie to kto wie ? Kto wie ? :uszy och jak bym chciała , zobaczyć te Święta tradycyjne . Niestety Szczecin jest pod tym względem ubogi , ludność napływowa , z różnych stron i tak naprawdę tradycji żadnych tu nie ma tak jak i "starego" miasta , oczywiście to moje prywatne zdanie i szczecinianie nie muszą się ze mną zgadzać ......

Mati - kryzys , kryzysem a w ogrodzie piknie być musi , sam wiesz :;230
Madziu , w pełni się z Tobą zgadzam , jeśli gdzieś dalej , proszę bardzo , każde zwierzątko ma swoją pracę do wykonania , ale on się uparł tuż przy samym zejściu z tarasu i nic , jak już pisałam nie pomagało , więc środek drastyczny , cóż .....przykro mi ale nie było wyjścia ;:185
Dorotko - bardzo dziękuję , troszku mnie zawstydziłaś , tu wszyscy tacy ;:108 , s ;:131 amochodów nie naprawiam biorę tylko udział w ich budowaniu
Grażynko - śledzie wyrzucał na zewnątrz mimo iż Misio naprawdę starał się wepchnąć jak najdalej w kreci tunel
Aniu - tak ciemiernik , miałam różowego , teraz doszedł biały . U mnie wciąż bez deszczu , dzisiaj opróżniliśmy dwa zbiorniki z wodą pod zimozielone , najwięcej dostały rododendrony w obawie przed przymrozkami Misio zakręcił już wodę na zewnątrz ;:145 , a deszczu nadal brak ;:185
Iwonko - u mnie nie padało ;:223 , zakupki w stargardzkim ogrodniku , na tak zwanego żywca :;230
Gosik - ja niestety bardzo , bardzo , bardzo lubię wypady do ogrodniczego , a mój krecik miał chyba uszkodzony nosek bo mu nic nie przeszkadzało ;:223
Karolinko - a to nie zależy od odmiany berberysa ? Bo on zawsze czerwony ;:218 i bardzo Ci dziękuję ;:196
Ewuś - poczekamy aż kalina zakwitnie , trzecia kalina u mnie więc się cieszę :tan
Dorotko - jak ja Ci tego deszczu zazdroszczę , też chcę ;:65

Kolejny raz wygrabiłam trawnik , oberwałam liście z wszystkich róż by się zaraza nie roznosiła , tak sobie pomyślałam by zdezynfekować miedzianem ziemię wczesną wiosną , bo oczywiście starałam się również wyzbierać wszystko z ziemi ale pewnie i tak coś zostało . Co o tym myślicie , nie zaszkodzę różom ?
Kompostownik przerzucony i niech się przerabia , rododendrony ostro podlane , prawie finisz , zrobiłam też osłonki na donice z brzozowych listewek , widziałam coś takiego w ogrodniczym i ........ wiosny czekam , mimo że pogoda piękna ;:180

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniecznie proszę pokazać brzozowe osłonki na donice ;:196