Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Można zalać i z owocami.Takie pijane pigwy ,można potem dodawać do herbatki w zimowe wieczory, zamiast cytryny.Nie będzie to 230 V ,ze 24 V na pewno 

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlatego 3-ba nalewy 3-mać w lochu.tralaluszy pisze:Spróbowałam dzisiaj zalanego spirytusem syropu pigwowcowego. Miałam go sporo i zajął dwie butelki. Ten w butelce ze zwykłego szkła jest bleeee, zaś ten z ciemnozielonej butelki zupełnie inny. Pięknie pachnie i smakuje inaczej.

A jeśli lochu brak, można uszyć kubraczki z nieprzepuszczającej światła tkaniny ;)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- Biotit
Można wstawić do szafki i po kłopocie.
Można też owinąć słoik (butelkę) folią aluminiową i dla pewności żeby się nie rozerwała albo nie zsunęła, nałożyć woreczek foliowy, lub folię spożywczą.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
Trzymanie w "lochu" ma tę zaletę,że naleweczka nie jest pod ręką,co ma ogromny wpływ na długość jej dojrzewania.
.Inne sposoby są dobre,ale nie tak skuteczne.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Wszystko zależy od determinacji tego, który szuka. Moja Babunia np aby nie wodzić Dziadunia na pokuszenie zakopywała trunki w specjalnej skrzyni w ogródku. Czasami było wesoło jak sama zapomniała gdzie to było 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Nalewka waniliowa
Natknęłam się dzisiaj na przepis na nalewkę waniliową i zamierzam z niego skorzystać w niedalekiej przyszłości, bo po pierwsze lubię smak wanilii, po drugie podobno:
"Nalewka waniliowa pomaga m.in. na choroby sercowe, reumatyczne, zwalcza gorączkę i przeziębienie. Stosuje się ją również w przypadku depresji, nerwicy oraz dla ogólnej poprawy samopoczucia."
Potrzeba:
- 15 lasek wanilii
- 0,5 l spirytusu
- 0,7 l białego wytrawnego wina
- 220 ml płynnego miodu
Wanilię dzielimy na kawałki, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Po trzech tygodniach zlewamy spirytus i mieszamy z winem oraz miodem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc
Natknęłam się dzisiaj na przepis na nalewkę waniliową i zamierzam z niego skorzystać w niedalekiej przyszłości, bo po pierwsze lubię smak wanilii, po drugie podobno:
"Nalewka waniliowa pomaga m.in. na choroby sercowe, reumatyczne, zwalcza gorączkę i przeziębienie. Stosuje się ją również w przypadku depresji, nerwicy oraz dla ogólnej poprawy samopoczucia."
Potrzeba:
- 15 lasek wanilii
- 0,5 l spirytusu
- 0,7 l białego wytrawnego wina
- 220 ml płynnego miodu
Wanilię dzielimy na kawałki, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Po trzech tygodniach zlewamy spirytus i mieszamy z winem oraz miodem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc
Pozdrawiam - BabajAGA
-

15 lasek wanilii, średnio 6 zł/szt. 90 zł
spirytus 0,5 l- średnio 45 zł
Wino,takie średnie 20 zł
miód dobry,powiedzmy 10 zł
-------
165 zł/1,3 l po uwzględnieniu ubytków podczas filtracji itp.
I to ma być dobre na serce?Już dawno mi tak ciśnienie nie skoczyło

- Biotit
Robiłem kiedyś podobny trunek, laski były 2
, bo co za dużo to nie zdrowo 

- tralaluszy
Też mi się wydaje,że to trochę przydużo. Jak zrobię, to opiszę.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Wanilia do kupienia na aaa.... za rozsądne pieniądze i wtedy nalewka dużo lepiej smakuje i serce nie boli
A przy okazji mam pytanie , zlałem własnie nalewkę dereniową i mam pytanie dotyczące owców, co mogę z nimi zrobić? Są śliczne, słodko kwaśne tylko ta pestka w środku!!! Ktoś ma jakiś pomysł, najlepiej dobry i sprawdzony???

A przy okazji mam pytanie , zlałem własnie nalewkę dereniową i mam pytanie dotyczące owców, co mogę z nimi zrobić? Są śliczne, słodko kwaśne tylko ta pestka w środku!!! Ktoś ma jakiś pomysł, najlepiej dobry i sprawdzony???
Pozdrawiam Piotr
- tralaluszy
Tak, większość przypraw tam kupujępiobuk1 pisze:Wanilia do kupienia na aaa.... za rozsądne pieniądze i wtedy nalewka dużo lepiej smakuje i serce nie boli![]()

Pozdrawiam - BabajAGA
-
Po zlaniu nalewu,owoce zasypuję cukrem i potem ten słodki syrop dodaję do nalewki "z pierwszego tłoczenia".Wypróbowany osobiście sposób zagospodarowania owoców,to pogryzanie podczas oglądania telewizji.Pestki oczywiście wypluwamy.piobuk1 pisze:Wanilia do kupienia na aaa.... za rozsądne pieniądze i wtedy nalewka dużo lepiej smakuje i serce nie boli![]()

-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
One własnie już z syropu cukrowego są. Na raz ich nie zjem, za dużo, ale myślę że w słoiczkach w lodówce postoją troszkę.
Pozdrawiam Piotr