Filip obie sprawy, o które pytasz , były omawiane już wielokrotnie... Ale skoro wolisz zadać pytanie i dostać gotową odpowiedź ... proszę bardzo :
Co do MIKORYZY - Zastosowałam szczepionkę endo-mikoryzową dla roślin wrzosowatych pod wszystkie moje różaneczniki i azalie, w maju 2007r. Był to preparat firmy BIOPON, w granulacie. Już w rok po aplikacji rośliny miały bardzo ładne przyrosty , zawiązały wiele pąków kwiatowych i pięknie kwitły.Szczęśliwie nie dopadła je też grzybica ani inne choróbska. W kolejnych latach jest podobnie. Nie wiem , czy to wyłącznie zasługa mikoryzy, ale jestem zadowolona i uważam ,że warto zastosować MIKORYZĘ zwłaszcza pod wieloletnie, bardziej wartościowe rośliny

Naiwny jest jednak ten, kto oczekuje natychmiastowych efektów- podaje mikoryzę umierającej roślinie i jest zawiedziony, że przez miesiąc nie zdarzył się cud. Ktoś już słusznie napisał : " Mikoryza , to nie nawóz. Działa wolno lecz skutecznie, a efekty widoczne są najwcześniej w następnym sezonie." Nie wymaga też wielokrotnych powtórzeń aplikacji .Stosuje się ją tylko raz pod roślinę , potem grzybnia stopniowo się rozrasta i zawsze już jest obecna w podłożu.
A kwestię WYSOKOŚCI krzewów rh. , a także terminu kwitnienia i barwy kwiatów rozwiążesz przeglądając tę galerię :
http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php ... grodhome=1
Życzę powodzenia w uprawie