Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Adam, dwoje moich znanych eksperymentalnie posiali giganty właśnie w bardziej podmokłych terenach. Jeden na swoim polu, gdzie co roku zmagają się z zalaniami, a drugi można powiedzieć, że w jednym pasie ale kilometr dalej przy rowku z płynącą ciągle wodą. Dynie ani jednemu, ani drugiemu nie przekroczyły 10kg. Zapewne głównie z racji tego, że nie doglądali ich często i zapewne pH gleby nie takie. Również zapewnie ciągła wilgotność gleby hamowała wzrost, mapewno korzeni w początkowej fazie wzrostu, co odbiło się na dalszym wzroście.

- rotos
- 1000p 
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Imienniku   - co do dzików, to stwierdziłem, że nie są one zainteresowane dyniami. Regularnie odwiedzały moje dyniowe poletko, omijając je. Bardziej interesował je dziko rosnący topinambur, a konkretnie jego bulwy.
  - co do dzików, to stwierdziłem, że nie są one zainteresowane dyniami. Regularnie odwiedzały moje dyniowe poletko, omijając je. Bardziej interesował je dziko rosnący topinambur, a konkretnie jego bulwy. 
Ale ryzyko zawsze będzie. Jedna z dyń znalazła się na drodze dzika i niestety doszło do zerwania pędu. Na szczęście była już dojrzała.
Pozdrawiam
Adam

- co do dzików, to stwierdziłem, że nie są one zainteresowane dyniami. Regularnie odwiedzały moje dyniowe poletko, omijając je. Bardziej interesował je dziko rosnący topinambur, a konkretnie jego bulwy.
  - co do dzików, to stwierdziłem, że nie są one zainteresowane dyniami. Regularnie odwiedzały moje dyniowe poletko, omijając je. Bardziej interesował je dziko rosnący topinambur, a konkretnie jego bulwy. Ale ryzyko zawsze będzie. Jedna z dyń znalazła się na drodze dzika i niestety doszło do zerwania pędu. Na szczęście była już dojrzała.
Pozdrawiam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
 Dokładnie. Co do dzików to sprawa jest bardziej losowa. Dziki wyjadły cale pole obok z nasion kukurydzy, na dynie nie zwracając nawet uwagi. Stąd właśnie słowo losowe
 Dokładnie. Co do dzików to sprawa jest bardziej losowa. Dziki wyjadły cale pole obok z nasion kukurydzy, na dynie nie zwracając nawet uwagi. Stąd właśnie słowo losowe  Bo zapewne będą szukać czegoś bardziej w ziemi, a dynie, a raczej krzak predzej podeptają niż zjedzą
 Bo zapewne będą szukać czegoś bardziej w ziemi, a dynie, a raczej krzak predzej podeptają niż zjedzą 
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze z mądrym pogadać. Wiem, że wcześniej wrzuciłem podobny pomysł, ale wtedy odpowiedziałeś mniej obrazowo. Teraz już wiem, że z podlewania się nie wykpię. Dzięki.

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam

- annodomini
Adam, piękne imię, w niektórych językach oznacza rolnika-ogrodnika   Twoje doświadczenie z dzikami, pozwoli mi posadzić dynki w miejscu gdzie nie mam płotu.
  Twoje doświadczenie z dzikami, pozwoli mi posadzić dynki w miejscu gdzie nie mam płotu.

Twoje doświadczenie z dzikami, pozwoli mi posadzić dynki w miejscu gdzie nie mam płotu.
  Twoje doświadczenie z dzikami, pozwoli mi posadzić dynki w miejscu gdzie nie mam płotu.Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,

- BobejGS
- Kontakt:
Musisz wybaczyć. Czasami brak czasu nie pozwoli na bardziej rozwiązłą wypowiedź na dany temat, a czasami po prostu pamięć zawiedzie z haosu dnia codziennego  Ja jeste za tym żeby nie pchać dyń tam gdzie nie posadziłoby się innych warzyw. W takich niewiadomych miejscach, to tak naprawdę mało wiadomo co w ziemi siedzi
 Ja jeste za tym żeby nie pchać dyń tam gdzie nie posadziłoby się innych warzyw. W takich niewiadomych miejscach, to tak naprawdę mało wiadomo co w ziemi siedzi 

Ja jeste za tym żeby nie pchać dyń tam gdzie nie posadziłoby się innych warzyw. W takich niewiadomych miejscach, to tak naprawdę mało wiadomo co w ziemi siedzi
- annodomini
Błażeju, w temacie dyń, zastosuję w ciemno każdą Twoją radę.

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,

Na podmokłych terenach może być problem z niskim pH gleby, więc zalecałbym wapnowanie jesienne.
Ja posadziłem na glebie ciężkiej zalewowej i rosły fajnie (przynajmniej te które się przyjęły bo pierwszy rzut zalało, oprócz jednej wsadzonej na kilkucentymetrowej górce). Krzaczki na takich glebach są mniejsze ale owoce są spore a nawet bardzo duże jak na tak mały krzaczek.
Jednak główną uprawę swoich gigantów prowadzę na glebach trochę lżejszych.
Co do dzików to aż dziwne bo świnki uwielbiają dynie w każdej fazie rozwoju. Widać daleko pada dzik od świni (no chyba że ma afrykański pomór świń to padają blisko siebie ).
 ).

Ja posadziłem na glebie ciężkiej zalewowej i rosły fajnie (przynajmniej te które się przyjęły bo pierwszy rzut zalało, oprócz jednej wsadzonej na kilkucentymetrowej górce). Krzaczki na takich glebach są mniejsze ale owoce są spore a nawet bardzo duże jak na tak mały krzaczek.
Jednak główną uprawę swoich gigantów prowadzę na glebach trochę lżejszych.
Co do dzików to aż dziwne bo świnki uwielbiają dynie w każdej fazie rozwoju. Widać daleko pada dzik od świni (no chyba że ma afrykański pomór świń to padają blisko siebie
 ).
 ).- niebieski_M
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 23 sie 2014, o 21:23
http://www.tvp.pl/poznan/informacja-i-p ... 0/17583500 
trochę promocji dla wąskiego jeszcze grona hodowców gigantycznych dyń w Polsce
w 00:10:44 minucie materiału oraz we wczorajszym teleexpresie

trochę promocji dla wąskiego jeszcze grona hodowców gigantycznych dyń w Polsce
w 00:10:44 minucie materiału oraz we wczorajszym teleexpresie
pozdrawiam 
Mariusz

Mariusz
- BobejGS
- Kontakt:
Dosłownie przed chwilą znajomy mi mówił że byłeś w tv  Nawet nie zdążyłem sprawdzić
 Nawet nie zdążyłem sprawdzić  Gratuluje
 Gratuluje  
   Każda promocja uprawy gigantów jest bardzo ważna

Nawet nie zdążyłem sprawdzić
 Nawet nie zdążyłem sprawdzić  Gratuluje
 Gratuluje  
- BobejGS
- Kontakt:
Byłem, widziałem, chwilke też rozmawiałem  

Witam w tym wątku Cieszę się że jest nas coraz więcej
 Cieszę się że jest nas coraz więcej  Tych którzy dopiero zaczynają, tak samo tych którzy już któryś rok z kolei bawią się w uprawę gigantów
 Tych którzy dopiero zaczynają, tak samo tych którzy już któryś rok z kolei bawią się w uprawę gigantów 
Im nas więcej, tym więcej porad, pomyśłów i większa siła zarażania nowych do uprawy
Kolejny raz Gratuluje rewelacyjnego wyniku
Mam nadzieję że zabawisz z nami na dłużej

Witam w tym wątku
 Cieszę się że jest nas coraz więcej
 Cieszę się że jest nas coraz więcej  Tych którzy dopiero zaczynają, tak samo tych którzy już któryś rok z kolei bawią się w uprawę gigantów
 Tych którzy dopiero zaczynają, tak samo tych którzy już któryś rok z kolei bawią się w uprawę gigantów 
Im nas więcej, tym więcej porad, pomyśłów i większa siła zarażania nowych do uprawy

Kolejny raz Gratuluje rewelacyjnego wyniku

Mam nadzieję że zabawisz z nami na dłużej

- 
				e-babcia
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Kedziak gratuluję   

Aż nie chce się wierzyć ,że taką olbrzymią ponad 600 kg wychodowałeś 

Błażejku - ja czekam na nowy sezon i Tobie kibicuję

Aż nie chce się wierzyć ,że taką olbrzymią ponad 600 kg wychodowałeś

Błażejku - ja czekam na nowy sezon i Tobie kibicuję

- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje Jadziu  Już przygotowania są czynione do kolejnego sezonu
 Już przygotowania są czynione do kolejnego sezonu  Z małym falstartem, bo mi kury wypuścili i mi cały poplon zjadły
 Z małym falstartem, bo mi kury wypuścili i mi cały poplon zjadły 

Już przygotowania są czynione do kolejnego sezonu
 Już przygotowania są czynione do kolejnego sezonu  Z małym falstartem, bo mi kury wypuścili i mi cały poplon zjadły
 Z małym falstartem, bo mi kury wypuścili i mi cały poplon zjadły