Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Mati! Spieszę z wyjaśnieniami! To jest totalna wyprzedaż w LM. Przed wyprzedażą kosztowały 39pln. Dlatego wzięłam, bo za 5zł to grzech nie kupić :wink: Ale trzeba przyznać są mizerne, ich najlepszy czas już minął... ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to jutro jedziem do LM :;230 ;:108
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Miłko piszesz,że Twoja tuberoza Ci nie kwitła. Ja ja uprawiam parę ładnych lat i z doświadczenia wiem,że jeśli Ci już kiedyś zakwitła to drugi raz już nie. Na kolejne kwitnienia musisz poczekać z nowych ,przybyszowych cebulek. Niestety małe cebulki też szybko nie zakwitną, bo muszą mieć odpowiednią wielkość.
Ja część cebulek podpędzam w doniczkach. Wsadzam je już w marcu. Po 15 maja idą do ogrodu też w doniczkach. Niektóre wsadzam je do ziemi ogrodowej,ale późną wiosną.
Te cebulki ,które wykopałaś są za małe,aby Ci już zakwitły. Nie mniej jednak nie zniechęcaj się do jej uprawy, bo jak zakwitną to zapach wanilii superowy. Życzę powodzenia w jej uprawie i dużo kwitnień.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Miłko gdzie jest te LM z tymi różami po 5 zł? :;230 W moim ani jednej nawet marnej różyczki nie było, chyba wszystko " Naród " wykupił :wink:
A Mary Rose jest śliczna, L.D Braithwaite nie mam...jeszcze :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

[quote="takasobie"]

A po południu przyleciały kaczki barbarie od sąsiada. Usiadły na dachu i patrzyły, co robimy w ogrodzie. Nie znam się na kaczkach, ale czy one powinny tak latać po okolicy? I już jestem pewna, że to one znoszą mi na rabatach jajka.
[/quote

Miłeczko, dawno tak się nie uśmiałam. Przepraszam, ja też na ptokach takich się nie znam, ale ten wpis był taki fajny, że ....sorki jeśli uraziłam, ale fajny. Czy one tak powinny latać po okolicy? Może nie, ale skoro latają tom kto im zabroni po tym niebie latać? A po moim latają gołębie i nie tylko latają.....
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Po 5 zeta austinki ale marniutkie. Ja pracuję w Leroyu (Suchy Las) i tam też oczywiście były przecenione, kupiłam mamie zestaw i sobie dwie. One odkąd przyszły wiosną, rosły bardzo dziwnie. Miały mocno zawoskowane pędy, które bardzo słabo rosły. Nie wiem, czy z moich coś będzie. A kupiłam te same odmiany, co Ty :)

Cebulki przecenione, mówisz? ;:oj

Ja na szczęście byłam na kilkudniowym urlopie, gdy przeceniali u nas..Jak wróciłam, to nie zostało za dużo, ale kupiłam yyyyyy...wszystkie narcyzki :tan Jak można było nie kupić opakowań po 4-6 sztuk, przecenionych z 5-6 złotych na złotówkę?

Kupiłam też "trochę" ;:306 ;:306 innych cebulek :) Poprzeceniane róże też, sporo bylin, bardzo cieszę się z kupionych po przecenie drzewek :)
Modrzew szczepiony za dyszkę zamiast 65, brzoza purpurea za dyszkę zamiast pięciu, a ostatnio cedr himalajski za 15 zamiast 50 (pierwotna cena koło stówki)

Miłka, postanawiam wrócić forumowo, ostatnio podczytywałam jeno sadownicze wątki :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Liczę na Ciebie :wink: W końcu mamy tak blisko do siebie, obejrzysz u mnie, co wyszło wiosną!
Drzewka mnie nie rajcowały, ale były fajne przeceny. Cebulki wychodziły po 30 gr za szt, a firma dobra, nie nn.
Wątku jeszcze chyba nie zamknęłaś? Uśpił się chyba samoczynnie?

Małgosiu! Moim zdaniem też mogą latać, gdzie chcą. Śmiesznie to wygląda, ale niech im będzie :D Wolne przez to są, a sąsiad niech ich sobie szuka!

Dorotko! W Swadzimiu były! Ania wyżej pisze, że w Suchym Lesie też. Ale może w innych też są :roll:
Podzielam Twoje zdanie, są piękne, ale czy dobrze porosną? I kiedy urosną tak, ze będą cieszyć oko?

Alu! Poczytałam sobie trochę o tuberozie! Dzięki za wsparcie! ;:168 Pamiętam zapach tuberozy, to mnie utwierdza w przekonaniu, że warto. To samo mam z kalijkami wiec w tym roku zacznę pędzić w styczniu / lutym jedne i drugie.
Miłka
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Spoko-luz, wiosną chyba więcej wolnego będę mieć, bo ostatni szkolny semestr i więcej praktycznych zajęć, które mogę odbębniać po pracy. A wiesz, że dalie mnie kręcą :)

Ja w tym roku nie robiłam zdjęć, nie miałam serca do ogrodu, bo właśnie przeze mnie i przez ten rozbuchany kwiatowo ogród straciłam moją miłość. Przez to, że kwitło, pachniało, miałam zatrzęsienie pszczół i trzmieli, a moje psisko kłapało paszczą na każdego owada...i któregoś złapało tak nieszczęśliwie, że ukąsił go w gardło i się biedak udusił...wciąż nie mogę dojść do siebie i jeszcze długo długo będę tęsknić... :(
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłko, wydaje mi się, że takie kaczki nie powinny tak sobie latać po okolicy , gorzej jak polecą za swoimi krewniaczki do Afryki ;:306 . Pamiętam jak byłam dzieckiem, to babcia też miała tego typu kaczki i miały obcinane co drugie pióro na skrzydłach, żeby nie mogły latać.
Twoja Creme de Sassis śni mi się po nocach ;:223 , jest przepiękna. Jak spotkam to kupię, a jak nie to będę Ci o nią tak długo truć aż w końcu uszczkniesz coś z niej dla mnie.
W niedzielę zaczęłam wykopki daliowo-mieczykowe u siebie. Jeszcze nie wiem jak kanny po ubiegłotygodniowych solidnych przymrozkach.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dzięki Twojemu wątkowi dowiedziałam się, dlaczego moja tuberoza nie kwitnie. Podpędzam ja już 2gi sezon i jak na razie - bez skutku w postaci kwiatów. Ale żyje, więc :lol:
Moje dalie już wykopane, bo w końcu jeden z przymrozków ściął je skutecznie. teraz grzecznie schną sobie w skrzyniach przed garażem.
Róże i to takie za 5 zł ;:oj Doskonała okazja. Sama bym kupiła, gdyby nie obietnica dana samej sobie, że juz nie kupuję. No chyba, ze któraś wypadnie...
Kaczuchy ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ja się obawiam kupować przecenione roślinki, chyba, że wyglądają przyzwoicie. Ale cebulki bym chetnie łykneła, szkoda, że nie wiedziałam o promocji.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka! Ja myślę, że cebulki jeszcze są. Ja muszę jeszcze je posadzić, o dziwo wiem gdzie :wink: Cebulki są bardzo przyzwoite, nikt nie przewidział, że w listopadzie będzie dobra aura na sadzenie.

Aniu! No to przyszły rok będzie pod hasłem pędzenia tuberozy! :uszy Dalii nie wykopałam. Grzegorz ma rację, mówiąc, że im później wykopiemy, tym krócej będziemy przechowywać.
Róże uważam jako dar, coś mnie tknęło, żeby tam pojechać i to akurat teraz. Może i mizerne, ale wybrałam takie przyzwoite. Te najładniejsze były bez etykiet (urwały się pewnie w sklepie), ale nie wzięłam ;:131

Marzka! Żeby polecieć do Afryki, są trochę za tłuste. Zresztą chyba nasze kaczki nie migrują na południe. Bardziej te z północy do na przylatują, żeby przezimować. Więc może wiosną odlecą z tymi z północy? ;:306
Nie wiem, jak to będzie z Creme de Cassis, nie wykopałam jej jeszcze ,a już kilka osób o nią prosiło. Może uda Ci się kupić (ja kupiłam wiosną w Leroyu), a może w przyszłym roku ... To fajna dalia. Przede wszystkim jest piękna i oryginalna, ale tworzy fajny sztywny krzaczek i w całości jest ładna.

Aniu! Dalie mogą kręcić - wiem coś o tym. :wink: Miałaś chociaż jakieś w tym sezonie? Na pewno wiosna wstąpię do Leroya po kilka kapersowych. Kiepenkerl ma zgodność odmianową i ciekawe pozycje.
Ja nie mam zwierząt, wiesz. Jest kilka istotnych powodów, ale nie nadaje się na takie przeżycia , jak Twoje. ;:174
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja w zeszłym roku kupiłam trochę przecenionych roślin, ale niestety prędzej czy później wszystkie padły, tak więc teraz to już mnie jakoś nie nęcą. Natomiast cebulki z chęcią bym kupiła, ale u nas półki wyczyszczone co do jednej.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Na tuberozę machnę ręką i szkoda na nią czasu skoro taka himeryczna (w przeciwieństwie do dalii, które himeryczne zasadniczo nie są ;:173 )
Widok kaczek na dachu niecodzienny :shock: I to kaczek nie dzikich ale hodowlanych :!: Że one w ogóle potrafiły wzbić się w niebo? :shock: Przecież są otłuszczone?! No i chyba ktoś lotek zapomniał podciąć.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Ja w przyszłym roku spróbuję ostatni raz. Za rok wykopię cebulki i jak znów będą takie małe - nakarmię nimi dżdżownice!
Sąsiad pewnie najpierw zapomniał podciąć im lotki, a teraz nie może ich złapać :wink:

Wandziu! Ze mną jest tak różnie. Czasami ulegam. Róże wyglądają przyzwoicie. Jutro wsadzę tą drugą. Ale staram się już nie brać zdechlaków.

Cebulki posadzone :heja Wszystkich było z 50, ale szybko łopateczką poszło. Wzorem ogólnie znanego Witolda z telewizora :wink:
Zdjęć znów nie mam, ale jutro się poprawię, bo dziś o jaśnie mało mnie było w ogrodzie.
Dostałam już pierwsze dalie na przyszły rok ;:173 Dziękuję Krysiu, Basiu, Ilonko! ;:196 Ja obiecuję odwdzięczyć się wiosną, bo swoje wykopałam tylko częściowo i nawet nie wiem, na ile będą do podziału. Wszyscy, co już wykopali, uważają, że karpy przyrosły bardzo dobrze i jest co dzielić. :tan
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”