Capsicum annuum
SHU 30.000 - 50.000
Odmiana bardzo wczesna, pierwsze owoce wchodzą w fazę dojrzewania po ok. 70 dniach od wysadzenia na miejsce stałe.
Owoce długości ok. 12-15cm i średnicy ok. 1cm; opadające, w kształcie cienkiego sopla, często wygięte, początkowo zielone, dojrzewając zmieniają barwę na ciemnoczerwoną.
Krzak wysoki, ok. 90cm, dość długie międzywęźla, łodygi zielone, niezbyt grube, często wymaga palikowania, bo jest bardzo plenny i kładzie się pod ciężarem owoców, krzaki o dużym wigorze; liście zielone, średniej wielkości, wzniesione.
Pochodzenie ? Gujana Francuska.
 
   









 Dzięki Krzysiu
  Dzięki Krzysiu   Mam nadzieję, że będą pomocne
 Mam nadzieję, że będą pomocne 


 Ostra jest też Aji Cito (SHU 60.000 - 100.000), też mocno piecze. Cayenne, Purple Cayenne, Black Cuban mają SHU po ok. 30.000 - 50.000, są super do zaostrzenia potraw. W opisie każdej podałam SHU (Scoville Heat Unit = jednostki ostrości wg skali Scoville'a), w optymalnych warunkach uprawy ostrość odmian powinna się z nią zgadzać
 Ostra jest też Aji Cito (SHU 60.000 - 100.000), też mocno piecze. Cayenne, Purple Cayenne, Black Cuban mają SHU po ok. 30.000 - 50.000, są super do zaostrzenia potraw. W opisie każdej podałam SHU (Scoville Heat Unit = jednostki ostrości wg skali Scoville'a), w optymalnych warunkach uprawy ostrość odmian powinna się z nią zgadzać 








 do sporządzania sosów, mieszanek przypraw dla ludzi lubiących ossstre, jest genialna, już niewielka ilość pali w gardło przez długi czas.
  do sporządzania sosów, mieszanek przypraw dla ludzi lubiących ossstre, jest genialna, już niewielka ilość pali w gardło przez długi czas. 





















 
 
		
