miejsce chyba też nie najlepsze.Nie ma go o co oprzeć.Jaśminy tam rosną a tych w górach raczej nie ma.Myśleć trzeba bo 10 skalnic czeka.
Górki,pagórki i reszta w 2014r.
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta w 2014r.
Dobrze Iwonko. Właśnie zabrałem się dzisiaj za budowę skalniaka szczelinowego z myślą o skalnicach ale coś mi nie wychodzi.Nie mam dobrego budulca a i
miejsce chyba też nie najlepsze.Nie ma go o co oprzeć.Jaśminy tam rosną a tych w górach raczej nie ma.Myśleć trzeba bo 10 skalnic czeka.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To wawrzynek? Jeśli tak to jaki?
Ten Twój porządek mnie "osłabia". Nigdy nie osiągnę takiego stanu czystości.
Tam na jednej z fotek przyuważyłam storczyka. Czyżby to jakiś kruszczyk? Troszkę podobny do mojego...
Ten Twój porządek mnie "osłabia". Nigdy nie osiągnę takiego stanu czystości.
Tam na jednej z fotek przyuważyłam storczyka. Czyżby to jakiś kruszczyk? Troszkę podobny do mojego...
- magry
Iza- Porządek nie jest taki jak na fotkach.Jest różnie.Może w przyszłym roku już będzie bo żadnych przeróbek nie planuję.Wawrzynek jest główkowy.
a kruszczyk powinien być podobny ponieważ jest z Elbląga.Twój chyba też
.
powtórki,powtórki...

a kruszczyk powinien być podobny ponieważ jest z Elbląga.Twój chyba też

powtórki,powtórki...
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Janku jak się obrobisz z skalniakiem u siebie to zapraszam do mnie na wiosnę. Masz wprawę a ja też myślę o jego powiększeniu. Co Ty na to? Piszę trochę żartem a trochę na serio.
Masz tak pięknie.
Ja tez tak bym chciała mieć.
Wawrzynka główkowego mam i nawet rośnie i co roku kwitnie. Nie wiesz jak go rozmnożyć, bo parę osób się o niego pytało. Ukorzeniać? Jakoś mi to nie wychodzi. Wolę wysiewać.
Ciemiężyce też mam i chyba wiesz dzięki komu.
Masz tak pięknie.

Wawrzynka główkowego mam i nawet rośnie i co roku kwitnie. Nie wiesz jak go rozmnożyć, bo parę osób się o niego pytało. Ukorzeniać? Jakoś mi to nie wychodzi. Wolę wysiewać.
Ciemiężyce też mam i chyba wiesz dzięki komu.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Jesteś pewny, że to ode mnie ten kruszczyk?
Moje jakby ciut inne. Mniej barwne i bardziej ulistnione.
Wawrzynek główkowy też posiadam. Chyba jednak innej odmiany, bo kwiaty są jasnoróżowe. A może mój nie jest główkowy...Szkoda, że tak trudno się je rozmnaża.
Ja wiem, że na zdjęciach zawsze wszystko lepiej wygląda. U Ciebie jednak jest porządek w porównaniu do mojej działki, i pewnie wielu innych.

Wawrzynek główkowy też posiadam. Chyba jednak innej odmiany, bo kwiaty są jasnoróżowe. A może mój nie jest główkowy...Szkoda, że tak trudno się je rozmnaża.
Ja wiem, że na zdjęciach zawsze wszystko lepiej wygląda. U Ciebie jednak jest porządek w porównaniu do mojej działki, i pewnie wielu innych.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Mój wawrzynek tez ma kwiatki jasno różowe i pstre listki
- magry

Betinko-Nie potrzeba oglądać na kolanach ponieważ on już rośnie na wysokości kolan.A jak pięknie pachnie ! Z daleka jest wyczuwalny.Skalniak,jak wiesz,
już widziałem.Nie ma się co śmiać.Dorzucisz parę kamieni i będzie dobrze.
Ala- Nie wychodzi mi skalniak szczelinowy i chyba pomysł porzucę.Za mało tam miejsca a i kamieni dobrych nie mam.Wawrzynka jest trudno rozmnożyć.Ja
przyginam gałązki do ziemi,obciążam kamieniem i czekam.Nawet rok i nie zawsze z powodzeniem.Mam trzy i jeden z nich chyba kończy żywot.Muszę zajrzeć im pod
spódnicę.Może jest sadzonka.
Iza- Kruszczyk rośnie w gęstwinie.Może dlatego pęd kwiatowy jest wysoki ale liście są na fotce też widoczne.Mniej barwny ? Może to kwestia aparatu bo że
on elbląski to jestem pewny.
Dorotko- Wawrzynek na fotce jest dopiero w pąkach.Nie jest tak,że pąki są ciemniejsze ? Póżniej też jest jaśniejszy.Nie mam z pstrymi listeczkami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Wawrzynek ma zamiar zakwitnąć?, a pomysłu na skalniak nie porzucaj, dasz radę, no bo kto jak nie Ty 

- magry
Iwonko- niechętnie wracam do powtórek ale nie mam teraz nawet jesiennych obrazków.Wszystko już zasnęło w ogródku tylko ja czasem szwendam się po nim
ja zabłąkana dusza.Skalniak zostawiam do wiosny.Nie mam teraz pomysłu.Ma być ocieniony od południa i tez tu nic nie mam teraz do posadzenia.Poza tym uszkodziłem
narcyzy bo nie mam zaznaczone gdzie co wsadziłem.Pora brać się za książki.

Zaglądałem,na razie jest dobrze.
ja zabłąkana dusza.Skalniak zostawiam do wiosny.Nie mam teraz pomysłu.Ma być ocieniony od południa i tez tu nic nie mam teraz do posadzenia.Poza tym uszkodziłem
narcyzy bo nie mam zaznaczone gdzie co wsadziłem.Pora brać się za książki.
Zaglądałem,na razie jest dobrze.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Janku, czytałam, że szukasz czegoś co szybko rośnie, do zacienienia, a może jakaś krzewuszka, na przykład miniaturowa Krzewuszka Cudowna MIDNIGHT WINE, a że na patyku, to przecież większość krzewów rośnie tak jak im pozwolisz, ja właśnie tak prowadzę swoje hibiskusy, kilka krzewuszek, przycinam, prowadzę na jednym patyku, pomyśl nad tym 

- magry

W pobliżu mojej trasy spacerowej jest punkt sprzedaży krzewów.Muszę dzisiaj zboczyć z drogi i zobaczyć co mają.Dawno tam nie byłem a kiedyś mieli dorosłe
krzaki.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janku śliczny storczyk jestem ciekawa jak przezimują w tym roku , nie mogę dochować się bordowego Cypripedium Tibetikum już dwa razy kupowałam i zimą padł
- magry
Niestety,nie pomogę.Nigdy go nie miałem.W książce Eugeniusza Radziula jest jedno zdanie na ten temat;Wymaga próchnicznych ,wyrażnie alkalicznych gleb i
rozproszonego światła. A gdzie kupowałaś ?

rozproszonego światła. A gdzie kupowałaś ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Betinko- A plan ? plan musisz dać Szkodnikowi do ręki.Inaczej zrobi sam jak uważa i niekoniecznie po twojej myśli.Kamienie masz idealne a wzorce skalniaków
zobacz u braci Czechów.Oni są mistrzami w ich budowie.Chociaż Szkodnik okazać się może być lepszym i lepiej dać mu wolną rękę.Niech buduje ale oczywiście musisz
delikatnie zerkać oczkami na tworzone dzieło.

zobacz u braci Czechów.Oni są mistrzami w ich budowie.Chociaż Szkodnik okazać się może być lepszym i lepiej dać mu wolną rękę.Niech buduje ale oczywiście musisz
delikatnie zerkać oczkami na tworzone dzieło.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Jaśku!
Wszedłszy z Tobą w wirtualną komitywę przypomniałam sobie ( na własne utrapienie) swoją byłą fascynację skalnymi. Miałam przez wiele lat coś na kształt skalniaka, a właściwie kamienistą grządkę, bo skąd skały na Pomorzu
. Sporo drobiazgu nagromadziłam. Potem "skalniak" zaczął porastać mchem, łagodne zimy spowodowały wygnicie i wyginięcie wielu rarytasów i teraz te ocalałe są wszędzie, tylko nie na skalniaku. Sentyment do nich jednak pozostał.
W związku z tym mam uprzejmą, acz kategoryczną prośbę: podpisuj na bieżąco prezentowane rośliny.
Ot choćby ten piękny dzwoneczek...
.
Unikniesz niewczesnych pytań (jak to moje), a my się czegoś nauczymy.
Serdeczności - Jagi
Wszedłszy z Tobą w wirtualną komitywę przypomniałam sobie ( na własne utrapienie) swoją byłą fascynację skalnymi. Miałam przez wiele lat coś na kształt skalniaka, a właściwie kamienistą grządkę, bo skąd skały na Pomorzu

W związku z tym mam uprzejmą, acz kategoryczną prośbę: podpisuj na bieżąco prezentowane rośliny.
Ot choćby ten piękny dzwoneczek...

Unikniesz niewczesnych pytań (jak to moje), a my się czegoś nauczymy.
Serdeczności - Jagi