Wśród Sosen... Buków... Kotów... cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wśród Sosen... Buków... Kotów... cz.2
Dokładnie o to mi chodziło, czyli nie trzeba . A jaki daszek masz zrobić Delospermie? bo ja też na wiosnę kupiłam i się rozrosła , nie kwitła , ale jak nie zabezpieczę to w przyszłym roku na pewno nie rozkwitnie..A ten daszek to musiałabym spory zrobić. Możesz mnie oświecić?
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mati, zdjęcia nie usuwaj, nie przeszkadza mi...
A ta Kostrzewa, to kupiłeś i chcesz porównać, czy taka jak moja...? Moja to Turzyca Buchanana...

Krystyno, witam Cię serdecznie...
Pod Orzechem mam posadzone Hosty, a w jego zasięgu, ale z dużą dawką słońca inne rośliny... Sam skalniak pod Orzechem będzie miał dużo cienia, ale można wybrać rośliny, które dobrze rosną w cieniu... Jednak większość tych typowych skalnych roślin potrzebuje pełnego słońca...
Podglądaj ile chcesz, na pewno znajdziesz coś, co będzie Ci odpowiadało i wykorzystasz u siebie...
Dorotko, będę jej robiła daszek z dużej butli plastykowej, z dziurami po bokach, dół odetnę i taką osłonę wsadzę w ziemię, nad Delospermą... Chodzi o to, żeby z góry nie padał na nią śnieg, bo zgnije... Tak mi pisała Marysia... U niej zimuje, więc postaram się jej nie zmarnować... A jak się rozrośnie, to daszek trzeba będzie zrobić większy...
A ta Kostrzewa, to kupiłeś i chcesz porównać, czy taka jak moja...? Moja to Turzyca Buchanana...

Krystyno, witam Cię serdecznie...

Pod Orzechem mam posadzone Hosty, a w jego zasięgu, ale z dużą dawką słońca inne rośliny... Sam skalniak pod Orzechem będzie miał dużo cienia, ale można wybrać rośliny, które dobrze rosną w cieniu... Jednak większość tych typowych skalnych roślin potrzebuje pełnego słońca...
Podglądaj ile chcesz, na pewno znajdziesz coś, co będzie Ci odpowiadało i wykorzystasz u siebie...

Dorotko, będę jej robiła daszek z dużej butli plastykowej, z dziurami po bokach, dół odetnę i taką osłonę wsadzę w ziemię, nad Delospermą... Chodzi o to, żeby z góry nie padał na nią śnieg, bo zgnije... Tak mi pisała Marysia... U niej zimuje, więc postaram się jej nie zmarnować... A jak się rozrośnie, to daszek trzeba będzie zrobić większy...

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dorotko dobrze piszesz
Takiego też mam http://minus.com/i/iBksrN9EmwAA bo coś nie pamiętam. A wiesz poszłam dzisiaj obejrzeć moje skalne różyczki i faktycznie te co kwitły to ich nie ma ...no chyba że się wysiały? W ogóle dużo rozetek mi zginęło przez floksy i inne ekspansywne, cóż na błędach człowiek się uczy

Takiego też mam http://minus.com/i/iBksrN9EmwAA bo coś nie pamiętam. A wiesz poszłam dzisiaj obejrzeć moje skalne różyczki i faktycznie te co kwitły to ich nie ma ...no chyba że się wysiały? W ogóle dużo rozetek mi zginęło przez floksy i inne ekspansywne, cóż na błędach człowiek się uczy

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Niee , to turzyca a mi chodzi jak ta kostrzewa może wyglądać bo ona ma być zielona a oczywiście w szkółkach rośliny są anonimowe 

- dorkow0
Alem się uśmiała, Mati, z własnej głupoty, jak zobaczyłam, co Ci tam napisałam i jaką fotkę wkleiłam...
Nie wiem, jaką Kostrzewę wrzuciłeś u mnie... Raczej jej nie mam... Ale ja wszystkich Traw nie mam... Może nazwę wrzuć... Będzie łatwiej...
Marysiu...
To Rozchodnik sześciorzędowy... Pod taką nazwą go kupiłam... Czyli czuj się, że już masz...
A Rojniki, nawet w głębokim cieniu i przykryte będą rosły, choć marnie, tylko jak zakwitną, to wyginie rozeta... I po Rojniku... Co do wysiania, to nie znam się zupełnie... Choć najstarsze Rojniki, te zwykłe, Murowe, rosną u mnie już 20 lat, to nigdy nie spotkałam w ogrodzie ich siewki...
Ale, wiesz, u Ciebie inny ogród i wcale bym się nie zdziwiła, jak by tak było...

Nie wiem, jaką Kostrzewę wrzuciłeś u mnie... Raczej jej nie mam... Ale ja wszystkich Traw nie mam... Może nazwę wrzuć... Będzie łatwiej...

Marysiu...

To Rozchodnik sześciorzędowy... Pod taką nazwą go kupiłam... Czyli czuj się, że już masz...

A Rojniki, nawet w głębokim cieniu i przykryte będą rosły, choć marnie, tylko jak zakwitną, to wyginie rozeta... I po Rojniku... Co do wysiania, to nie znam się zupełnie... Choć najstarsze Rojniki, te zwykłe, Murowe, rosną u mnie już 20 lat, to nigdy nie spotkałam w ogrodzie ich siewki...
Ale, wiesz, u Ciebie inny ogród i wcale bym się nie zdziwiła, jak by tak było...

- mati1999
- 1000p
Haha twoja kostrzewa to turzyca buhanana 

- dorkow0
A, idź... No jak na to patrzę, to aż mi się wierzyć nie chce, że takie rzeczy piszę...
Usuwać jednak nie będę, nich będzie ku pamięci i przestrodze...
Ale nazwę swojej Kostrzewy miałeś napisać...

Usuwać jednak nie będę, nich będzie ku pamięci i przestrodze...

Ale nazwę swojej Kostrzewy miałeś napisać...

- mati1999
- 1000p
Właśnie anonim 

- dorkow0
Wiesz, na Forum jest taki Gość, Mariusz Surowiński i on zna się na Trawach... Wrzuć fotkę tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=29842
To wątek o identyfikacji Traw... Na pewno się odezwie i napisze, co to u Ciebie rośnie...
To wątek o identyfikacji Traw... Na pewno się odezwie i napisze, co to u Ciebie rośnie...
-
Dobrze, to i ja tak zrobię, mam nadzieję że do piątku nie zapomnę 

- dorkow0
Dorotko, ja jeszcze nic nie okrywam, jeszcze ciepło i czas... Przynajmniej u mnie... Słucham często prognoz, i jak zapowiadają duże zmiany w pogodzie, duży mróz, czy duże opady śniegu, to wtedy reaguję...
Jak za wcześnie coś okrywam, to rośnie szybciej, puszcza pędy a potem marznie w zimie...
Jak za wcześnie coś okrywam, to rośnie szybciej, puszcza pędy a potem marznie w zimie...

- mati1999
- 1000p
Dorotko dzięki za linka 

-
Też masz rację, może być za ciepło. Ja różom kopczyki już porobiłam i liśćmi rabaty przykryłam. Nie ufam pogodzie u mnie . Temperatura spada do -8 w nocy, w dzień do +15 i co ja biedna mam robić, do tego susza, zaczynam się niepokoić i miotać jako niedoświadczony ogrodnik.
- dorkow0
Dorotko, co do Róż to ja się specjalnie nie znam... Ale kopczyki nie zaszkodzą, to wiem na pewno...
Co do reszty się nie przejmuj, da sobie radę... Chyba, że jakieś delikatnie masz, to pisz...
Delospermę, w takim razie zadaszkuj... Nie zaszkodzi jej... Bo i światło będzie i wilgoć...
U mnie jeszcze dobra pogoda, to nie okrywam...

Co do reszty się nie przejmuj, da sobie radę... Chyba, że jakieś delikatnie masz, to pisz...
Delospermę, w takim razie zadaszkuj... Nie zaszkodzi jej... Bo i światło będzie i wilgoć...
U mnie jeszcze dobra pogoda, to nie okrywam...

- mati1999
- 1000p
Kopce zostaw a liście lepiej wyrzucić bo po co mają się biedne gotowac teraz. ... a temperatura codziennie taka niska jest ? Moim zdaniem to jeszcze jest czas