Jako wieloletni właściciel żywopłotu z grabów potwierdzam, że okolicach na południe od Warszawy, późne przymrozki bardzo uszkadzają buki i to prawdopodobnie dyskwalifikuje je jako materiał na żywopłoty. Grab nie reaguje na przymrozki wiosenne. Pozdrawiam.Perla 22 pisze:Przemarza co zimę
Żywopłot z grabu
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grab pospolity na żywopłot.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tydzień przed świętami posadziliśmy z mężem żywopłot grabowo-bukowy. 300 sztuk grabu a w środku 56 szt. buku.
Co 30 cm w dwóch rzędach, bo zależy nam na gęstym żywopłocie, który w przyszłości zastąpi tę leśną siatkę.
Ufff... Zajęło nam to 3 dni, bo trzeba było jeszcze poprawić glebę, którą jesienią przygotowaliśmy (m.in. odchwaścić).
Mieliśmy w tym czasie cały przegląd pogodowy - od upału i słońca, do deszczu, zimna i gradu. Wysoko w górach po
gradzie zrobiło się biało.
A teraz niech sobie zdrowo rośnie.
Na razie nie przycięłam bo grab jest malutki, ma 30-40 cm wysokości. Buk jest wyższy (50-60 cm), ale przytnę go dopiero
w czerwcu. Grab będę obserwować - jak się ładnie przyjmie i śmignie do góry do przytnę go jeszcze w tym roku.
Dobrze myślę?

Co 30 cm w dwóch rzędach, bo zależy nam na gęstym żywopłocie, który w przyszłości zastąpi tę leśną siatkę.
Ufff... Zajęło nam to 3 dni, bo trzeba było jeszcze poprawić glebę, którą jesienią przygotowaliśmy (m.in. odchwaścić).
Mieliśmy w tym czasie cały przegląd pogodowy - od upału i słońca, do deszczu, zimna i gradu. Wysoko w górach po
gradzie zrobiło się biało.
A teraz niech sobie zdrowo rośnie.

Na razie nie przycięłam bo grab jest malutki, ma 30-40 cm wysokości. Buk jest wyższy (50-60 cm), ale przytnę go dopiero
w czerwcu. Grab będę obserwować - jak się ładnie przyjmie i śmignie do góry do przytnę go jeszcze w tym roku.
Dobrze myślę?

Pozdrawiam serdecznie
Witam, podepnę się pod temat. Planuję posadzić żywopłot grabowy i wymyśliłem, ze sadzonki uzyskam z nasion. Nasiona zebrałem zgodnie ze sztuką na przełomie sierpnia i września (w fazie zielonego skrzydełka) i wysiałem od razu do gruntu. Czytałem w wielu poradach, ze jest to najlepszy sposób na wysianie grabu, bez stratyfikacji. Powinienem mieć wschody tej wiosny. Ale tu klops - ani jednego, chociaż nasion wysiałem koło tysiąca
. Rozgrzebałem ziemię w paru miejscach - nasion ani śladu (nie wiem, czy ich nie znalazłem czy ich tam nie ma). Czy ktoś potrafi podpowiedzieć, gdzie był błąd? Będę wdzięczny.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie za bardzo mogę się wypowiadać, bo na ogół mam marne efekty po wysianiu czegokolwiek...Preferuję rozmnażanie krzewów z sadzonek zdrewniałych. Namnożyłam setki i teraz nie mam co z tym robić. Grabów nie próbowałam, ale 2 razy kupowałam sadzonki na alle- bardzo ładne ok. 50 cm. Można kupić 50, 100 lub więcej sztuk za grosze. W listopadzie kupiłam kolejne, posadziłam i już mają nowe listki.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
Kurcze, mam obawy co do moich buków. Graby mają ładne listki a u buków cisza. Wyglądają jak zaschnięte.
Może jednak przyciąć je teraz? Może gdzieś dzięki temu odbiją?
Astone - nie pomogę, bo się nie znam, ale podziwiam, że chce Ci się bawić w sianie grabów.
Ja chciałabym już mieć duży żywopłot a ile lat musiałabym na niego czekać, zanim z nasion by urósł?
Może jednak przyciąć je teraz? Może gdzieś dzięki temu odbiją?
Astone - nie pomogę, bo się nie znam, ale podziwiam, że chce Ci się bawić w sianie grabów.
Ja chciałabym już mieć duży żywopłot a ile lat musiałabym na niego czekać, zanim z nasion by urósł?
Pozdrawiam serdecznie
-
Wisienka, u mnie jeszcze zeszłoroczne liście na bukach!
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Hmm na wielu grabach w żywopłotu liście już są, ale na dużej ilości nie ma, czekać jeszcze, czy przyjąć że się nie przyjęły?
Rok albo dwa dłużej niż z sadzonekWisienka pisze:(...)

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
Emilia, u mnie w okolicy buki już ruszyły. No nic, poczekam jeszcze, tylko sprawdzając te moje
zobaczyłam, że pąki są zaschnięte. Utnę trochę jednego i sprawdzę, czy gałązka jest żywa.
Tomek, nie wiem, kiedy sadziłeś. Ale może jeszcze tydzień zaczekaj? Albo sprawdź też jeden krzaczek?
Moje posadzone przed świętami mają już liście. Chyba wszystkie. Muszę dokładnie sprawdzić.
Astone - jak masz czas, to jasne, że można czekać. Tak dla własnej satysfakcji.
U mnie płot leśny ledwo zipie, więc mnie zależy na czasie.
Wczoraj "popełniliśmy" drugi żywopłot grabowy. Zostało mi dosyć sporo sadzonek, więc przed świętami
zadołowaliśmy je. Te niestety już bujnie wypuściły liście i trochę mnie to martwi. Ale mam jednak nadzieję,
że też ładnie się przyjmą. Zostały posadzone w jednym rzędzie.
zobaczyłam, że pąki są zaschnięte. Utnę trochę jednego i sprawdzę, czy gałązka jest żywa.
Tomek, nie wiem, kiedy sadziłeś. Ale może jeszcze tydzień zaczekaj? Albo sprawdź też jeden krzaczek?
Moje posadzone przed świętami mają już liście. Chyba wszystkie. Muszę dokładnie sprawdzić.
Astone - jak masz czas, to jasne, że można czekać. Tak dla własnej satysfakcji.

U mnie płot leśny ledwo zipie, więc mnie zależy na czasie.
Wczoraj "popełniliśmy" drugi żywopłot grabowy. Zostało mi dosyć sporo sadzonek, więc przed świętami
zadołowaliśmy je. Te niestety już bujnie wypuściły liście i trochę mnie to martwi. Ale mam jednak nadzieję,
że też ładnie się przyjmą. Zostały posadzone w jednym rzędzie.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
U mnie właśnie te zadołowane w większości wypuściły liście, a wiele z posadzonych docelowo nie. Zaczekam jeszcze tydzień lub dwa.
A posadzone były jakoś na początku marca o ile dobrze pamiętam. Muszę sprawdzić w notatkach ;)
A posadzone były jakoś na początku marca o ile dobrze pamiętam. Muszę sprawdzić w notatkach ;)
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
Na "chłopski rozum" te nasze zadołowane szybko wypuściły listki, bo w korzenie nie szły.
Ścięłam trochę jednego bukowego badylka i gałązka jest żywa. Więc jest szansa.
Ścięłam trochę jednego bukowego badylka i gałązka jest żywa. Więc jest szansa.

Pozdrawiam serdecznie
-
Z moich posadzonych w listopadzie kilka chyba "nie zaskoczyło", a te zadołowane są piękne, więc mam na dosadzenie.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Re: Grab na żywopłot
Witam, zamierzam jeszcze w tym roku przesadzić sadzonki grabu w żywopłot (obecnie sadzonki są "tymczasowo" tj. na ok. 2 lata, wsadzone blisko siebie w powierzchnię kwadratową z zamiarem ich przesadzenia w żywopłot przed płot). Wyczytałam, że grab koniecznie przesadza się na jesień, nawet do późnej jesieni można. I jednocześnie przy przesadzaniu powinno się skrócić sadzonki - moje tego wymagają. Moje pytanie to takie, czy powinnam teraz przycinać je tuż po posadzeniu, czy może już sobie darować, żeby nie osłabić roślin, bo jest już za późno na cięcie ?? i tę czynność przełożyć na wiosnę ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Sadzić możesz spokojnie teraz. Przycinanie soboe odpuść na marzec.
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grab można ciąć w zależności od potrzeby. Może płakać, beczeć i ryczeć, ale nie bedzie sprawiał problemu. To drzewa bezproblemowe i niezależne od rodzaju gleby. Wiadomo, że najlepiej rosną na glebach gliniastych i kwaśnych (np. w Bieszczadach), ale na piaskach rownież mają się dobrze. Polecam na formowane żywoploty np. z domieszką forsycji co kilka metrów. Wiosną szok dla przechodniów i sąsiadów.