Czereśnia karłowa
Czereśnia karłowa
Szukam czereśni karłowej samopylnej - no właśnie - co Wy na to? Co byście mi polecili?
Miejsca mam na jedno drzewko, i chcę żeby urosło 3 do 4m wysokości.
Miejsca mam na jedno drzewko, i chcę żeby urosło 3 do 4m wysokości.
- Ganz
- 100p
- Od: 16 maja 2008, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam jakąś od 20 lat i nie wyrosła wyżej niż..... 1,7m.... (podejrzewam też kwestię ziemi)
niestety nie zidentyfikowałem odmiany, ale trzymam ją ze względu na najlepsze owoce w sadzie:
http://members.lycos.co.uk/ganz/ogrod/17/17.html
jakbyś natknął się w sieci na podobną to daj znać, może coś dopasuję...
niestety nie zidentyfikowałem odmiany, ale trzymam ją ze względu na najlepsze owoce w sadzie:
http://members.lycos.co.uk/ganz/ogrod/17/17.html
jakbyś natknął się w sieci na podobną to daj znać, może coś dopasuję...
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Witam.
Jest kilka odmian samopłodnych np Newstar,Sunburst,Lapins.Na pewno dostępny jest Lapins,bardzo wartościowa,późna odmiana,która dodatkowo powinna być sadzona na podkładkach karłowych np Gisela5 czy Phl.
Niestety każda z tych odmian jest potencjalnie zagrożona przez nasionicę=robaczywienie owoców.
Powodzenia.
Jest kilka odmian samopłodnych np Newstar,Sunburst,Lapins.Na pewno dostępny jest Lapins,bardzo wartościowa,późna odmiana,która dodatkowo powinna być sadzona na podkładkach karłowych np Gisela5 czy Phl.
Niestety każda z tych odmian jest potencjalnie zagrożona przez nasionicę=robaczywienie owoców.
Powodzenia.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Krzysztof pisze:Witam.
Jest kilka odmian samopłodnych
Krzysztofie,samopylność i samopłodność to nie to samo.
pozdrawiam Adam

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Witam.
Oczywiście potrafię rozróznić te dwa terminy.Jednak wydaje mi się ,że w gatunkach sadowniczych chodzi nam o uzyskanie owoców,no może się mylę.Ale jeżeli nam chodzi o owoce to zapłodnienie jest niezbędne.No oczywiście jest mozliwość powstania owoców bez zapłodnienia ...ale to temat na inną rozmowę.
Pom,a czy Lapins na Giseli nie wyrośnie do tych 4 metrów?Rośnie toto baaardzo silnie,gisela to nie super karzeł,to może?
Bo trzymanie czereśni na ptasiej czy colcie na 4m,wcale nie jest łatwe po kilkunastu latach.
Hej.
Oczywiście potrafię rozróznić te dwa terminy.Jednak wydaje mi się ,że w gatunkach sadowniczych chodzi nam o uzyskanie owoców,no może się mylę.Ale jeżeli nam chodzi o owoce to zapłodnienie jest niezbędne.No oczywiście jest mozliwość powstania owoców bez zapłodnienia ...ale to temat na inną rozmowę.
Pom,a czy Lapins na Giseli nie wyrośnie do tych 4 metrów?Rośnie toto baaardzo silnie,gisela to nie super karzeł,to może?
Bo trzymanie czereśni na ptasiej czy colcie na 4m,wcale nie jest łatwe po kilkunastu latach.
Hej.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Pomolog - masz rację,nawet naukowcy różnie interpretują te pojęcia,dyskusja miała by charakter "akademicki".
Krzysztofie - właśnie o owoce mi chodzi
Nieznajomość pojęcia samopylność doprowadziła do nieporozumień.Plantatorzy rzepaku i sadownicy(na szczęście jednostki) wpadali na genialny ich zdaniem pomysł.Skoro mamy samopylne rośliny,to pszczoły są zbędne. Kilku poszło dalej.Rośliny same się zapylą i opryski można wykonywać w czasie lotu pszczół.
Skutek zatrucia i podtrucia pszczół.
Teraz terminy samopylność i samopłodność włączają mi alarm
Krótko mówiąc;
Samopylność to 'zdolność' rośliny do zapylenia własnym pyłkiem.Roślina nie wymaga zapylacza.
pozdrawiam Adam

Krzysztofie - właśnie o owoce mi chodzi

Nieznajomość pojęcia samopylność doprowadziła do nieporozumień.Plantatorzy rzepaku i sadownicy(na szczęście jednostki) wpadali na genialny ich zdaniem pomysł.Skoro mamy samopylne rośliny,to pszczoły są zbędne. Kilku poszło dalej.Rośliny same się zapylą i opryski można wykonywać w czasie lotu pszczół.

Teraz terminy samopylność i samopłodność włączają mi alarm

Krótko mówiąc;
Samopylność to 'zdolność' rośliny do zapylenia własnym pyłkiem.Roślina nie wymaga zapylacza.
pozdrawiam Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety - to tylko jeden z nielicznych "genialnych" pomysłów i kolejny etap prowadzący do powolnej zagłady najpracowitszego gatunku na świecie... cóż - akurat i ja i Krzysztof stoimy "po tej właściwej stronie barykady" - ale czasem czytając chociażby wypowiedzi naszych kolegów-sadowników na naszym forum specjalistycznym odnoszę dziwne wrażenie, ze jesteśmy w mniejszości...adamza07 pisze:...Nieznajomość pojęcia samopylność doprowadziła do nieporozumień.Plantatorzy rzepaku i sadownicy(na szczęście jednostki) wpadali na genialny ich zdaniem pomysł.Skoro mamy samopylne rośliny,to pszczoły są zbędne. Kilku poszło dalej.Rośliny same się zapylą i opryski można wykonywać w czasie lotu pszczół.Skutek zatrucia i podtrucia pszczół...

Krzyś - sugerujesz 'Lapinsa' na Giseli - odpowiadam najszczerzej jak mogę - nie wiem

Pozdrawiam serdecznie

Czereśnia karłowa? Jaka?
Witam. Poszukuje czereśni o odmianie karłowatej (2-3 metry) czy taka istnieje? Najniższa jaka znalazłem to burlat (3 m).
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Re: Czereśnia Karłowa
Sylwia, bardzo smaczna. U mnie na III klasie po 5 latach ma ok. 2m.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Może to oczywiste, ale pamiętaj o doborze skarlajacej podkładki. 

- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
No nie, to już byłaby przesada. Sylwia na Gisela 5 wyrosłaby może na 1m, a to pewnie zbyt mało.
Re: Karłowa czereśnia
Jaka podkładka żeby drzewo nie przekroczyło 5 m wysokości?