Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Henryku - nic nie dodam, nic nie ujmę :;230 Swoim wzrostem zadziwia mnie Marniera chrysocardium, ta ma dopiero rozpęd ;:306 Podobnie bardzo rozrosła się roślina posiadana pod nazwą Wittia amazonica i bardzo, bardzo mnie to cieszy :D Właśnie o takie duże, rozłożyste mi chodzi również. Będę z pewnością polować na podobne :D I oczywiście serdecznie dziękuję za ciepłe i miłe słowa :D
Mieczysławie - ale człowiek się uczy całe życie :D Trochę mam nadzieję jeszcze mi go zostało, więc mam nadzieję poznać jeszcze wiele ciekawych gatunków :D Bardzo mi miło, że się roślinki podobają, naprawdę ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Cieszę się, że tak ładnie wschodzą. Dobrej jakości nasiona!
Ja czekam chyba do lutego, no chyba że mnie poniesie... :)
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

No, no, pachypodia ruszyły z kopyta. Super. :) Moje nasiona jeszcze trochę poczekają, ale widok Twoich, tak ładnie kiełkujących, to bardzo dobry znak - wszystkie nam pewnie tak powschodzą. :lol:
Ciekawe epifity, szczególnie Cryptocereus anthonyanus. Będziesz miała niezły gąszcz. ;:224 U mnie też w tym roku zagościło kilka epihybryd, Lepismium i Aporocactus mallisonii.
Mateusz
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko bardzo ładne i różnorodne masz nowości, ale najbardziej cieszy mnie fakt, że są u Ciebie Epiphylla...będziemy razem czekać na wzrost i kwiaty ;:138
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żanetko gratuluję sukcesów w wysiewach i piękne nowości u ciebie zagościły.

Aeonia ;:167 :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponownie bardzo Wam dziękuję za wizyty. I wsparcie dla nasionek, kiełkują kolejne, dwa już są nawet bez "czapeczek" ;:306
bool pisze:Cieszę się, że tak ładnie wschodzą. Dobrej jakości nasiona!
Ja czekam chyba do lutego, no chyba że mnie poniesie... :)
Ja bym nie wytrzymała, Arturze! Zresztą, nie doczekałam nawet do weekendu, a planowałam to zrobić dziś i jutro. Czekam na Twoje wysiewy, bo masz ciekawe nasionka ;:215
mataan pisze:No, no, pachypodia ruszyły z kopyta. Super. :) Moje nasiona jeszcze trochę poczekają, ale widok Twoich, tak ładnie kiełkujących, to bardzo dobry znak - wszystkie nam pewnie tak powschodzą. :lol:
Jestem więcej niż pewna, Mateusz! Też masz kilka pozycji, które bardzo mnie ciekawią, więc nie mogę się doczekać Waszych wysiewów. Wiem, że niektórzy planują wiosną, i co prawda to już niedługo, ale może jednak się skusicie wcześniej, kto może...? Obrazek
mataan pisze:Ciekawe epifity, szczególnie Cryptocereus anthonyanus. Będziesz miała niezły gąszcz. ;:224 U mnie też w tym roku zagościło kilka epihybryd, Lepismium i Aporocactus mallisonii.
Oooo, to drugi powód, dla którego czekam na wiosnę i naszą wymiankę. Będę sępić o Aporo, jak podrośnie i da się podzielić :D Tylko dlaczego jeszcze ich u Ciebie nie widziałam?
brombiel pisze:Żanetko bardzo ładne i różnorodne masz nowości, ale najbardziej cieszy mnie fakt, że są u Ciebie Epiphylla...będziemy razem czekać na wzrost i kwiaty ;:138
Agnieszko - no jasne! Zresztą, bolesna prawda jest taka, że najchętniej bym tylko siedziała i patrzyła w te rośliny. Życie jest jednak brutalne i pozostaje więc czekać - dobrze, że wspólnie ;:304
Filigranowa27 pisze:Żanetko gratuluję sukcesów w wysiewach i piękne nowości u ciebie zagościły.
Aeonia ;:167 :wit
Dziękuję, Patrycjo! U Ciebie również ładne egzemplarze Aeonium wypatrzyłam - cieszę się, że lubisz te roślinki :D

A teraz obiecany ciąg dalszy nowości. Tym razem mój Madagaskar powiększył się o kilka roślinek:

Euphorbia decaryi v. spirosticha - roślina ta rośnie tworząc ekspansywne ?dywany? pod Alluaudia procera w południowo ? wschodniej części Madagaskaru, rejonie Menarandra. Tworzy stolony, zaś nazwa ?spirosticha? odnosi się do kształtu liści, które są tak charakterystycznie pofałdowane, ?pokręcone?. Czy mam czysty gatunek? Mam nadzieję, ale poczekam na kwiaty i jak się rozrośnie, bo jak na razie mam wrażenie, że jednak do końca to nie jest ?czyściocha?. Ale za to jaka śliczna? :D

Obrazek

Niedawno przedstawiając swój Madagaskar, pokazałam różne formy Euphorbia milii. Niedawno doszła do mnie śliczna forma tej właśnie roślinki, pod nazwą Euphorbia splendens variegata:

Obrazek

Euphorbia suzannae-marnierae - roślinka opisana dopiero w 1996 roku przez Wernera Rauh and Hermana Pétignat. Rośnie na południowym skrawku Madagaskaru, gdzie ma bardzo dużo słońca, a tylko trochę wody, która zasadniczo czerpie z otoczenia. Nazwana na cześć Suzanne Marnier-Lapostolle, dyrektora Jardin Botanique Les Cedres we Francji.

Obrazek

Euphorbia waringiae ? w naturze występuje w prowincji Toliara, rejon Anosy, czyli południowy Madagaskar. Opisali ją w 1998 roku Werner Rauh i Ratmond Gerold, zaś nazwę otrzymała dzięki panieńskiemu nazwisku żony Ratmonda, które brzmiało: Waring.
Odnośnie mojej roślinki, wszystko by się zgadzało, gdyby nie fakt, że ma liście nieco inne niż widzę na zdjęciach tych roślin rosnących w naturze. Niemniej o jej zakupie zadecydował fakt, że po prostu bardzo, bardzo mi się podoba. Resztę mam nadzieję zweryfikuje życie, kwitnienie i inne dodatki.

Obrazek

O rodzaju Kalanchoe się nie rozpisywałam, bo poszedł najwcześniej na zimowisko, nadrobię pewnie wiosną w całości. W każdym razie do roślinki "normalnej" doszła Kalanchoe mangini wariegata. To roślinka endemiczna, rośnie w dwóch prowincjach: Fianarantsoa i oczywiście Toliara, a znana jest zaledwie z dwóch do pięciu lokalizacji. Moja forma variegata wygląda niepozornie, ale cieszy:

Obrazek

Obrazek

I to na razie byłoby tyle z nowości. Przez co najmniej jeszcze trzy miesiące nie przewiduję następnych ;:306
Mam nadzieję, że i Wam się podobały, a bardzo serdecznie dziękuję za wizyty ;:180
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dokładnie Żanetko uwielbiam aeonium, umojej chrzestnej ono pięknie rozrosło się i kwitnie, może i ja sie doczekam kiedyś takiego egzemplarza
Obrazek

powracam do przeglądania oferty nasion sukulentów :wit
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne euforbie - takie małe bardzo mi się podobają. ;:333

Kalanchoe mangini variegata dopiero musi się wzmocnić aby zachwyciło ale już ma w sobie owo coś... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati - ja też miałam olbrzymią już i wysoką taką podobną "kapustę" i mi się złamała, ukorzeniam te odłamane człony. Doczekasz się z pewnością, to wdzięczne roślinki :D
Henryku, dziękuję. K. manginii regeneruje się pod lampami z resztą towarzystwa. Niestety, kilka tych nowości należałoby wzmocnić przed spoczynkiem, stąd nabierają krzepy właśnie w mnożarce.
Miło mi, że wpadliście ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ojejciu, moje ulubione Euphorbie!
Euphorbia decaryi v. spirosticha - mam też taką, od Marka, bardzo podobna do tej Twojej, puszcza mi się i oprócz głównego pniaka mam 2 maleństwa po bokach :heja
Twoja Euphorbia suzannae-marnierae przypomina moją... Euphorbię capsaintemariensis... Za to moja s-m bardziej podobna jest do decaryi, ma wąskie pofałdowane listki. Cóż, wiem, że u Ciebie "czyściochy" są ważne, u mnie nie muszą być pewne, ważne że są piękne :wink:
Euphorbia waringiae kupiłam niedawno, ale przyszła do mnie taka zabiedzona że nie wiem czy uda się ją odratować :( Podobnie jak Ty, takie roślinki trzymam w mnożarce. Oby coś z niej jeszcze było... Twoja śliczna ;:167
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta! Że jest coś poplątane, to niemal jestem tego pewna - to zresztą zaznaczyłam i sama mam wątpliwości. Z braku czasu jeszcze tego nie zgłębiłam. Ja sobie po prostu poczekam: podrosną, zakwitną, się zobaczy :D nie zmienia to faktu, że po prostu bardzo mi się one podobają i zależy mi na nich. I takie euforbie uwielbiam, one są po prostu śliczne same w sobie, a że "korzenie" mają w Madagaskarze, to ich dodatkowy urok ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:I to na razie byłoby tyle z nowości. Przez co najmniej jeszcze trzy miesiące nie przewiduję następnych ;:306
a zaczynamy liczyc od kiedy? 8-)

Widzę, że u Ciebie już po siewach. To teraz masz luz, bo przecież dobry rolnik, to posieje i leży brzuchem do góry, a samo mu rośnie :D
Masz wystarczająco dużo szaf, żeby to w tym roku pomieścić? :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

piasek pustyni pisze:Też masz kilka pozycji, które bardzo mnie ciekawią, więc nie mogę się doczekać Waszych wysiewów.
Tylecodony czy epifity? :wink: Gdy zobaczyłem nasiona Tylecodon, byłem w szoku. Takie to małe, że ledwo je widać, a co dopiero mówić o sianiu? Poza tym, gdy co nieco poczytałem o siewie nasion tych roślin, mam trochę mieszane uczucia... Nasiona kiełkują szybko (3-4 dni), ale najlepsze zaczyna się dopiero później - siewki są bardzo wrażliwe na przelanie i, żeby było ciekawiej, na przesuszenie. Poza tym rosną bardzo wolno - 2-3 letnie siewki osiągają 3-4 cm. wysokości. No, ale nie ma co się martwić na zapas. :wink: Nasiona epifitów - duże i "normalniejsze", więc tu nie powinno być poważniejszych problemów.
piasek pustyni pisze: Będę sępić o Aporo, jak podrośnie i da się podzielić :D
Nie ma sprawy, ja tam roślin nie żałuja. :wink: Na razie mały jeszcze, ale aporocactusy szybko rosną, więc nie ma biedy. Marzy mi się Aporocactus martianus, ale trudno go dostać. Inne zresztą też. Mam zaledwie 3, do tego A. flagriformis rośnie tak, że krew mnie zalewa. :?
Piękne euphorbie! :)
Mateusz
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Żaneto piękne rośliny masz Gratuluję ;:215 ;:138 ;:138
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

mataan pisze:Poza tym rosną bardzo wolno - 2-3 letnie siewki osiągają 3-4 cm. wysokości.
No to Ci nie powiem jaka wielkość osiagnęły moje dwuletnie siewki lofoforek, bo mógły Ci zaszkodzić taki atak śmiechu ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”