Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
Żeby to teraz wszystko dobrze przezimowało
Z kaktusami jakoś mniejszy problem i chyba ostatecznie mniejsze straty.
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie!! Niechonectica pisze:Żeby to teraz wszystko dobrze przezimowało.

Fiu fiu ale kolekcja
A co będzie jak one urosną

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- a kto by nie był mając tyle i takie miejsce do zimowania roślin oraz wyjątkowy talent do dokonywania "przeprowadzek"/ ... / ale ogólnie jestem zadowolona, bo wszystko przejrzyście poustawiane, / ... /

- czyli teraz nadszedł czas, przebranżowić się w "lekarza" od roślin/ ... / a i niemal wszędzie jest dostęp, by na bieżąco kontrolować ich spoczynek. / ... /

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Lucynko - bardzo dziękuję za to, że znalazłaś chwilę na odwiedziny u mnieonectica pisze:Żeby to teraz wszystko dobrze przezimowało

Grażynko - Tobie również za podobne słowa bardzo bardzo

Renatko - jaka tam kolekcja...? Ot, taki sobie zbiorek zieleniny, którą lubię. Nie martwię się, co będzie gdy urosną, tylko martwię się, aby urosły. Ale bardzo dziękuję za miłe słowa i wizytę oczywiście.bebeluch pisze:Fiu fiu ale kolekcja![]()
Mieczysławie - dziękuję bardzo, bardzo za miłe słowa! Jaki ja lekarz od roślin, raczej kontroler jakości i dojrzewania

Ale póki co... przebranżowienie, powiadasz... hm...

Pachypodium lamerei -wysiew we wtorek, 28.X.:

Pachypodium cactipes- wysiew we wtorek, 28.X.:

Pachypodium densiflorum - wysiew we wtorek, 28.X.:

oraz Pachypodium meridionale - wysiew we wtorek, 28.X.:

Mała rzecz, a cieszy bardzo. Zdołałam to wszystko wysiać "dzięki" temu, że Młody znów się pochorował, a więc musiałam nieco zwolnić tempo pracy. Reszta nasion się jeszcze decyduje, czy wzejść, więc jak zasłużą, to je pokażę. Zapewniam jednak, że nie będę Was tak męczyć tym wysiewem jak rok temu

Dziękuję z góry za wizyty, lecę nadrabiać inne zaległości. Ciepło pozdrawiam!
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Październik pod znakiem wysiewów u Ciebie stoi...
Ciekawe rośliny, oby się udało je pozyskać. Jesteś jedną z niewielu co się siewu sukulentów nie boi - cześć Ci za to i chwała.
Trzymam kciuki za powodzenie akcji - jak zwykle zresztą.

Ciekawe rośliny, oby się udało je pozyskać. Jesteś jedną z niewielu co się siewu sukulentów nie boi - cześć Ci za to i chwała.

Trzymam kciuki za powodzenie akcji - jak zwykle zresztą.

- piasek pustyni
Dziękuję, Henryku! Wolałam się wcześniej w tym roku z tym uporać, bo przed świętami, jak w ubiegłym roku, była to naprawdę ganianka. Teraz aby przetrwać ten następny tydzień i już trochę wolniej, a te mają czas by wzejść. Trzymanie kciuków z pewnością się przyda i za to bardzo dziękuję! 

A ja o możliwości siewu kaktusów dowiedziałam dopiero jak tutaj zawitałam
Bo o ile dobrze czytałam to gospodyni nie pierwszy raz to robi

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Przeczytałam maila i od razu tu przyleciałam.
No i rewelacja
Wiedziałam, że wybór nasion pachypodiów to był w tym roku strzał w dziesiątkę, mam nadzieję że i u mnie będą tak ślicznie kiełkowały.
No i rewelacja

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Ja będę wysiewać w marcu, więc chętnie do tego czasu popatrzę i poczytam jak to u Ciebie Żanetko się odbywa
pouczę się chętnie 

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
o kurczę już siejesz ??? 

Pozdrawiam Krzysiek
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Również będę zaglądać z miłą chęcią do twoich wysiewów więc jak dla mnie możesz męczyć ;)
Czekają na wysiewy u mnie nasionka m.bocassana i elongata - nic tylko się uczyć przez podglądanie
Czekają na wysiewy u mnie nasionka m.bocassana i elongata - nic tylko się uczyć przez podglądanie

- piasek pustyni
Jak się miło zrobiło, gdy tyle osób chwali nasze nasionka - od razu w górę wzeszły kolejne, ale chwilę jeszcze poczekają - dziękuję w swoim i ich imieniu
Forum znakomicie pomaga w zdobywaniu wiedzy - nic, tylko siać
Wysiewaj, bo muszę zobaczyć Twój dziennik, ja na razie robię ręcznie notatki
Co miałam robić - Mały chory, to od razu za wysiew i gotowe, mnożarka i tak chodziła na pół nie wykorzystana. Przynajmniej ma teraz co robić
Jak jednak wspomniałam, ja o kaktusach niewiele wiem, sposób ich wysiewania nieco różni się od wysiewu sukulentów. Ale jak również już wspomniałam, jeśli tylko na coś to, co wiem się Wam przyda - na pewno będę bardzo zadowolona!
Ja również wspomniałam, wykiełkowały kolejne nasiona, ale to następnym razem. Teraz, wspominając cieplejsze dni, przedstawię Wam kilka moich nowości. Na początek sympatyczne roślinki z tytułowego "inne":
Agave albopilosa:

Aeonium lindley variegata

Escobaria albicolumnaria

Sansevieria parva

Nie mogę się ogarnąć z epifitami, których przybyło w dość dużej ilości. Pokażę więc tylko kilka z nich, jak się z tych nieznanych coś uda rozpoznać, to będę wdzięczna, a całą resztę pokażę, jak będę ściągała z zimowiska. Kilka z tych "wybranych" (głównie nazwanych
) to takie:
Cryptocereus anthonyanus

Hatiora salicornioides

Rhipsalis paradoxa

Jakieś nieznane cudo:

Grupka nieznanych:

i z wymiany forumowej też grupka:

To jakby na razie tyle, co udało mi się uporządkować przed zimowiskiem. Reszta pójdzie pod rozpoznanie z Waszą pomocą wiosną.
A w następnej porcji nowości grupka roślinek z Madagaskaru, ale muszę je najpierw obrobić i zgrać.
Z góry bardzo dziękuję za wizyty

Renatko - serdeczne dzięki - niemniej naprawdę nie jestem chyba właściwym adresatem tak miłych słów, gdyż: a - właściwie wysiewem zajęłam się dopiero rok temu, b- sieję głównie sukulenty, w dodatku w znakomitej większości z Madagaskaru, c - uczę się ciągle i od wszystkich. Ojcem moich wysiewów ogółem jest Henryk i Marek, to od Nich miałam zachęty największe i dużą wiedzę o zasadach, prowadzeniu roślin czerpałam z Ich wątków. Natomiast dużo o wysiewie, właściwie sposobie wysiewu pachypodiów dowiedziałam się od Mieczysława i Przemka, rok temu męczyłam strasznie o wskazówkibebeluch pisze:A ja o możliwości siewu kaktusów dowiedziałam dopiero jak tutaj zawitałam

Marta! Nie tylko mam nadzieję, tylko pewność, że będą - zeszłoroczne wysiewy wyszły nam bardzo dobrze, musi się i teraz to powtórzyć, wyjścia nie mająmarta_lara pisze:Przeczytałam maila i od razu tu przyleciałam.
No i rewelacjaWiedziałam, że wybór nasion pachypodiów to był w tym roku strzał w dziesiątkę, mam nadzieję że i u mnie będą tak ślicznie kiełkowały.

Agnieszko - Tobie również dziękuję bardzo, ale jak napisałam wyżej - ani ze mnie doradca, ani specjalista. Jeśli jednak na coś się przyda to, co pokazuję, to dla mnie podwójna radośćbrombiel pisze:Ja będę wysiewać w marcu, więc chętnie do tego czasu popatrzę i poczytam jak to u Ciebie Żanetko się odbywapouczę się chętnie

Krzysiu - no przecież nie będą mnie "gołe" nasiona tak leżeć denerwowaćchromat pisze:o kurczę już siejesz ???

Magdo - dziękuję bardzo za miły wpismrooofka pisze:Również będę zaglądać z miłą chęcią do twoich wysiewów więc jak dla mnie możesz męczyć ;)

Ja również wspomniałam, wykiełkowały kolejne nasiona, ale to następnym razem. Teraz, wspominając cieplejsze dni, przedstawię Wam kilka moich nowości. Na początek sympatyczne roślinki z tytułowego "inne":
Agave albopilosa:

Aeonium lindley variegata

Escobaria albicolumnaria

Sansevieria parva

Nie mogę się ogarnąć z epifitami, których przybyło w dość dużej ilości. Pokażę więc tylko kilka z nich, jak się z tych nieznanych coś uda rozpoznać, to będę wdzięczna, a całą resztę pokażę, jak będę ściągała z zimowiska. Kilka z tych "wybranych" (głównie nazwanych

Cryptocereus anthonyanus

Hatiora salicornioides

Rhipsalis paradoxa

Jakieś nieznane cudo:

Grupka nieznanych:

i z wymiany forumowej też grupka:

To jakby na razie tyle, co udało mi się uporządkować przed zimowiskiem. Reszta pójdzie pod rozpoznanie z Waszą pomocą wiosną.
A w następnej porcji nowości grupka roślinek z Madagaskaru, ale muszę je najpierw obrobić i zgrać.
Z góry bardzo dziękuję za wizyty

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tym razem znów ciekawie u Ciebie. I jakże różnie!
Ładna Escobaria albicolumnaria, Hatiora salicornioides i Rhipsalis paradoxa ale...
Co najbardziej mnie zdziwiło to fakt, że zagościły tu duże (za 2-3 lata) rośliny z grupy epikaktusów (epiphyllum hybr.) i np. Cryptocereus anthonyanus który to jest wspaniałą rośliną jak zakwitnie ale ogromnie kłopotliwą z racji wzrostu i pokroju - stąd już u mnie nie jest reprezentowany.
Wynika z tego niezbicie, że Twoja szklarnia(!) już blisko.

Ładna Escobaria albicolumnaria, Hatiora salicornioides i Rhipsalis paradoxa ale...
Co najbardziej mnie zdziwiło to fakt, że zagościły tu duże (za 2-3 lata) rośliny z grupy epikaktusów (epiphyllum hybr.) i np. Cryptocereus anthonyanus który to jest wspaniałą rośliną jak zakwitnie ale ogromnie kłopotliwą z racji wzrostu i pokroju - stąd już u mnie nie jest reprezentowany.

Wynika z tego niezbicie, że Twoja szklarnia(!) już blisko.

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Bardzo podziwiam krąg roślin, który jest w Twoich zainteresowaniach. Do każdej grupy roślin, trzeba "inaczej podchodzić".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław