Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Aluśka też jestem zadowolona :)
W sprawie Babylon Rose napiszę do Ciebie na pw ;:196 Już nie mogę doczekać się wiosny ;:65

Ewuś przejrzałaś mnie z tymi planami na wiosnę ;:306 Dopiero jedne posadziłam, a już tworzę następną listę wiosenną. Z tą " chorobą " już tak jest, że nie można jej się oprzeć i tylko z miejscem coraz słabiej. Jak już mi go zabraknie to będę wymieniać te, z których nie jestem zadowolona :wink:

Aniu anabuko1 ;:196 Z Bailando jestem bardzo zadowolona. To róża z dużym wigorem ;:108
Twoje będą na pewno też dorodne. Będę czekać i zaglądać do Ciebie :)

Dorotko Chopin jest wartościową i piękną różą ;:215 Warto ją zaprosić do swojego ogrodu.
Wszystkie nowe panienki już na swoich miejscach.

Majeczko cieszę się, że wpadłaś ;:196
Tam zaraz wydało się :D Na pewno to nie jedyne wiosenne zamówienie...Znam życie i wiem, że trudno jest opanować chęć posiadania kolejnych piękności :)
Też jestem ciekawa jak wygląda Twiggy's Rose w realu.
Szaty zimowe mówisz... mam wrażenie, że zima tylko czeka za progiem. U mnie było przez ostatnie noce bardzo zimno...większość kwiatów zmarzło :(

Alexio ;:196 pewnie, że to dopiero początek zamówień wiosennych :) Ja już mam kilka kandydatek, ale na razie zbieram informacje i czytam na ich temat. Miejsca mam coraz mniej, więc muszę bardzo starannie dobierać odmiany :wink:

Mati nie bądź taki skromny Twój Chopin tak samo piękny ;:108 Teraz nie pachnie, bo już nie kwitnie. To są wcześniejsze zdjęcia. Chciałam pokazać mojego Małgosi Pepsi
Przede wszystkim nie ma sensu teraz używać chemii. I tak jej wszędzie dużo... ale czasami jest konieczna.

Miłeczko to spora kolekcja różana :) Królowe lubią dobre jedzenie, wiem coś o tym :wink: Za to potem odwdzięczają się pięknymi kwiatami.

Tak jakoś zrobiło się chłodno i nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że chyba idzie powoli zima. Może to przez te ostatnie chłodne dni i jeszcze chłodniejsze noce.
Na przekór wszystkiemu tęskno mi do widoku pięknie kwitnących róż....a , że zima kojarzy się z bielą... to pokażę letnie kwiaty Artemis

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I przepraszam za odpowiedzi ' na raty ' :roll:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny krzak widać zdrowy i zadbany.
Wiedziałam, że wszystko wsadziłaś, ja zobaczę jak nowości dadzą radę u mnie.
Druga sprawa to przecież nie mogę mieć za dużo róż, bo z doskoku nie da się o nie dbać.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Cudny ;:167 ;:167 ten ostatni bukiet naprawdę piękny widać że dobry właściciel i hodowca też ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jak wiecie, róże już posadzone :) Pogoda niestety nas nie rozpieszczała w ten weekend. Szczególnie sobota była paskudna, a ja jak zwykle oprócz sadzenia musiałam podlewać :( Już nawet nie chce mi się mówić na temat suszy, bo to i tak nic nie zmieni. Żeby można było posadzić nowe sadzonki musieliśmy najpierw podlać, bo nie można było wbić łopaty...normalnie ta moja piaszczysta ziemia zrobiła się jak skała :? Zmarzłam w sobotę okropnie i dopadło mnie paskudne przeziębienie, ale już nie będę narzekać.

Teraz przyjemniejsze rzeczy...czyli c.d. podsumowania ;:108 Na czym to ja skończyłam...na literze L
To dzisiaj litera M
Maria Teresa nie mylić z Mariatheresia, bo to dwie zupełnie inne róże. Pierwsza to też rabatowa, ale hodowcą jest Lens. Drugą dopiero co posadziłam, bo miała być tą pierwszą ;:306 Trochę to zawiłe :D
Maria Teresa u mnie od lipca tego roku, więc za dużo o niej nie powiem. Posadziłam ją, zakwitła.... i tak została do tej chwili. Nie wypuściła ani jednego listeczka, stoi jak zaklęta :( Jedyne zdjęcie jakie mam

Obrazek

Mary Rose róża angielska ;:167 Posadzona też w lipcu tego roku. Od tego czasu kwitła już dwukrotnie. Ostatni kwiat ściął sobotni mróz. Urosła niezbyt duża ok.40 cm. Na razie zdrowa, jak będzie w przyszłym roku czas pokaże. Kwiaty nie utrzymują się zbyt długo, pachną.
Zdjęcie z lipca
Obrazek

wrzesień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

październik

Obrazek

Obrazek

Mme Isaac Pereire róża burbońska. Posadziłam ją jesienią 2012r z gołym korzeniem. Siedziała i biedowała do lipca zeszłego roku. Zmieniłam jej miejsce może nie w najlepszym okresie, ale powoli ruszyła. Jeszcze tej wiosny była maleńka, ale kwitła kilkoma kwiatkami. Potem ruszyła i to zdecydowanie i znów ją przesadziłam na tył rabaty. Widziałam ogromny krzaczor u Alicji Georginii i doszłam do wniosku, że środek rabaty to nie jest odpowiednie miejsce dla róży, która może osiągnąć takie rozmiary. Kolejne przesadzanie zniosła dzielnie i myślę, że to miejsce jest już docelowe. Moja jest zdrowa, chociaż kilka listków oberwałam, ale dosłownie kilka. Z kwiatami może nie poszalała, ale kwitła dwukrotnie. Biorąc pod uwagę jej wiek i dwukrotne przesadzanie to i tak nieźle. Kwiaty ma piękne, duże, mocno pachnące. Myślę, że ona jeszcze pokaże całą swoją urodę za jakiś czas ;:108
Zdjęcia z 8 czerwca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

3 sierpień

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj koniec zdjęć , bo Fotosik się zbiesił i nie odpowiada ;:174

Dorotko Artemis mogę polecić z czystym sumieniem. Ona jest ;:215
Twoje nowości na pewno dadzą radę ;:108
Jesteś u siebie chyba w weekendy, to nie jest tak źle. Ale masz rację, jak róż jest bardzo dużo to trudno to wszystko ogarnąć nie mając ich na co dzień na oku ;:131

Mati miło jest przeczytać Twoje pochwały ;:196 , ale ta róża sama się broni. Jest ;:167

Buziaki dla wszystkich odwiedzających moje skromne progi ;:196
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Planowałam, że róże dopiero po przeprowadzce, bo właśnie trudno o nie dbać "z doskoku". I co? Stan na dzisiaj 26+2 zaklepane do przesadzenia wiosną. Fakt, że w tym 5 stulistnych, ale je uwielbiam - z sentymentu i apetytu na konfiturę. W mospilan też się muszę zaopatrzyć, bo skoczki grasowały, jak na swoim.
Na Artemis jestem chora, po Twoich zdjęciach - nieuleczalnie, to tylko kwestia czasu. Trzeba skarbonkę na zimę założyć ;:306
..........................................................
Już + 3.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Roże śliczne jak zawsze u Ciebie, a Atremis cudny , mój dopiero tegoroczny dzieciaczek .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam patrzeć na twoje róże! Co jedna, to piękniejsza! Zadbam o swoje ;:173
O Mary Rose kiedyś myślałam. Mam nawet miejsce, gdzie fajnie by wyglądała, ale to dla róż chyba przeklęte miejsce, bo właśnie druga róże pójdzie na wieczne łąki. Chyba coś z glebą nie tak, chociaż wrzuciłam tam górę kompostu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Piękne wszystkie a Artemis zapisałam , trudno jak będzie dużo i nie dam rady z pielęgnacją będą dziko rosły, albo przeprowadzę się na wiochę. :D.
Z tego co czytam masz taką samą ziemię, u mnie też jest jedna wielka skała, a swoje nabytki też musiałam sporo podlać, podobny pracujący weekend u mnie nie dość że zimny 5-8 to jeszcze wietrzny .
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Maria Teresa bardzo ładna nie martw się na pewno ruszy :D Mary rose śliczna ;:138 czekam aż moja się rozrośnie :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Artemis to piękna odmiana, w rozetce wygląda niczym Mme Hardy.
U nas też od czwartku do soboty było zimno, odczuwało się mróz w powietrzu. Aż po piątkowej harówce na działce w sobotę odpuściłam. Ale od wczoraj przyjemniej jest, nawet pelargonie na balkon wynoszę za dnia :wink: U Ciebie dzisiaj nie było cieplej?
Szkoda, że w moich stacjonarnych ogrodniczych nie mieli ciekawych róż, nawet tych w kartonikach ;:224 A nóż widelec trafiłabym na którąś z Twoich piękności.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witajcie :wit

Aniu 26 szt. ;:224 to całkiem spora kolekcja.
Artemis polecam Ci z czystym sumieniem. Jest zdrowa, piękna i obficie kwitnie. Czego chcieć więcej?
Też zakładam skarbonkę, bo już tworzę listę wiosenną ;:306

Ewo :wit
Artemis to jedna z moich ulubionych róż ;:167

Miłeczko ;:196
Mary Rose zauroczyła mnie właśnie na Forum. Musiałam ją mieć :)
Ciekawe co to za problem, że róże nie chcą Ci rosnąć w tym miejscu ;:131 A dalie dają radę?

Dorotko dasz radę opiekować się nimi w weekendy...no chyba, że ilość przekroczy 200 szt. :wink: to wtedy może być trudniej.
O braku deszczu to już mi się nawet nie chce gadać...normalnie jakaś masakra jest w tym roku. Jeśli zima będzie bez śniegu to nawet boję się myśleć o przyszłym sezonie :(

Mati Maria Teresa to jedyna róża, która po posadzeniu nawet odrobinę nie ruszyła z miejsca.
Twoja Mary Rose już w przyszłym roku będzie pięknie Ci kwitła ;:108

Alu Artemis i Mme Hardy mają urok ;:167
U nas od poniedziałku w dzień jest znośnie, ale noce codziennie z przymrozkami. To już niestety koniec sezonu. Dobrze, że pozostały letnie zdjęcia...będzie nam łatwiej dotrwać do wiosny :)

Wspomnienie z lata Abraham Darby ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Dorotko słyszałam, że przeziębiłaś się, takie niestety teraz mamy pogody. Chyba spacerki po ogrodzie z aparatem dały o sobie znać :wink: Zdrówka Ci życzę. Wracaj szybko do zdrowia.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, rozkoszne wspomnienie lata, od razu radośniej na sercu się robi :wink:
A u nas przymrozki ustąpiły od niedzieli.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A wiesz, że nie próbowałam sadzić tam dalii! Może wiosną to zrobię, bo będę miała wiele nowych odmian :-)
Dobrze, ze wspomniałaś Abrahamka - jest godzien! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

;:145 kiedy mój Abrahamek ;:167 tak zakwitnie ,ale też nie ma tyle słonka co u Ciebie .Dorotko ile wiosen liczy sobie Twój okaz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”