Sukulenty - chromat II
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty - chromat II
dużo gatunków/dużo odmian...hmm jak by się bardziej przyjrzeć to zarówno w kaktusach jak i sukulentach ciężko coś odszukać co ma "tego dobra" stosunkowo mało, mam na myśli systematykę, im więcej "autorytetów" tym więcej odmian, im więcej rewizji gatunków czy całych rodzajów tym katalogi nasion u Czechów bogatsze w synonimy 

Pozdrawiam Krzysiek
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Mamy inne pojecie wielkości
. Są rodzaje które bez problemu można by większość uzbierać bez posiadania dużej ilości miejsca

- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
frailejkibanditoo pisze:Są rodzaje które bez problemu można by większość uzbierać bez posiadania dużej ilości miejsca

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Trochę zabrakło sałaty w tym wątku, to teraz to co lubię

Haworthia arachnoidea v.nigricans (regens n.n.) Phesantefontein IB 7163 exJIL(lewa)
Haworthia arachnoidea v. nigricans MBB6994 NE Tierkloof, SW Calitzdorp,ex PV 3183(prawa)
Fajne jest to, że się tak różnią

GASTERIA disticha v. robusta form / origin collect Ernst Jacobus van Jaarsveld , Oosthuyzen present / EVJ 8034 1km North of Beaufort West, Western Cape, South Africa ex DS-013729
Tu moje siewy, dwie sztuki, dwa klony z tych samych nasion

W zeszłym roku dostałem uszkodzoną i z grzybem G.pulchra Hankey ex PV962. Przy przesadzaniu, a zabrałem się za to w grudniu, ponieważ zaczęła się rozpadać - połamałem ją doszczętnie. Miałem 6 dużych liści, ukorzeniły się dobrze trzy dolne starsze.

A to wyrosło z dolnej części, zdrowe i ładne, za rok będzie widać lepiej

Haworthia arachnoidea v.nigricans (regens n.n.) Phesantefontein IB 7163 exJIL(lewa)
Haworthia arachnoidea v. nigricans MBB6994 NE Tierkloof, SW Calitzdorp,ex PV 3183(prawa)
Fajne jest to, że się tak różnią

GASTERIA disticha v. robusta form / origin collect Ernst Jacobus van Jaarsveld , Oosthuyzen present / EVJ 8034 1km North of Beaufort West, Western Cape, South Africa ex DS-013729
Tu moje siewy, dwie sztuki, dwa klony z tych samych nasion

W zeszłym roku dostałem uszkodzoną i z grzybem G.pulchra Hankey ex PV962. Przy przesadzaniu, a zabrałem się za to w grudniu, ponieważ zaczęła się rozpadać - połamałem ją doszczętnie. Miałem 6 dużych liści, ukorzeniły się dobrze trzy dolne starsze.

A to wyrosło z dolnej części, zdrowe i ładne, za rok będzie widać lepiej

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Haworthia arachnoidea v.nigricans (regens n.n.) Phesantefontein IB 7163 exJIL
Haworthia arachnoidea v. nigricans MBB6994 NE Tierkloof, SW Calitzdorp,ex PV 3183
Dzięki Tobie spodobały mi się rośliny takie jak ta, dzięki Tobie też u mnie zagościły - sprowadziliśmy je zresztą razem.
No i teraz są ozdobą mojej kolekcji haworcji bo piękności im nie sposób odmówić.
Pewnie w tym tygodniu zrobię kilka fotek swoim haworcjom, kiedyś pokażę je na swoim wątku to porównamy poszczególne klony i lokalizacje.
Haworthia arachnoidea v. nigricans MBB6994 NE Tierkloof, SW Calitzdorp,ex PV 3183

Dzięki Tobie spodobały mi się rośliny takie jak ta, dzięki Tobie też u mnie zagościły - sprowadziliśmy je zresztą razem.

No i teraz są ozdobą mojej kolekcji haworcji bo piękności im nie sposób odmówić.

Pewnie w tym tygodniu zrobię kilka fotek swoim haworcjom, kiedyś pokażę je na swoim wątku to porównamy poszczególne klony i lokalizacje.

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Wrzucaj Heniu foty, nie samymi kaktusami człowiek żyje
na tym forum to herezja
Pokaże takie tam nowości, kolekcja powiększyła się o 100%

Escobaria vivipara v. radiosa LZ 758 Manzano Mountains, New Mexico, USA
Escobaria vivipara var. arizonica LZ 905, Hogan Pass, Thousand Lake Mountains, Utah, U.S.A
te będę trzymał w doniczkach, na skalniak pójdą bardziej HARD
Są z aallll, po okazyjnej cenie

A to nie wiem co to za escobaria, może Marek mi pomorze

Pokaże takie tam nowości, kolekcja powiększyła się o 100%

Escobaria vivipara v. radiosa LZ 758 Manzano Mountains, New Mexico, USA
Escobaria vivipara var. arizonica LZ 905, Hogan Pass, Thousand Lake Mountains, Utah, U.S.A
te będę trzymał w doniczkach, na skalniak pójdą bardziej HARD

Są z aallll, po okazyjnej cenie

A to nie wiem co to za escobaria, może Marek mi pomorze

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Przyznam, że wolę haworcje u Ciebie niż eskobarie ale jak urosną i zakwitną to kto wie? 

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
na razie nie ma co oglądać, eksperymentuje, mam nadzieje, że Dohnalik coś wrzuci to może będę jeszcze siał.
Pozdrawiam Krzysiek
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo,że u Ciebie Krzysiu w przewadze to "sałata" jak piszesz,ale ona także ma swój urok.
Widzę również,że coraz więcej kaktusów pojawia się u Ciebie.
Widzę również,że coraz więcej kaktusów pojawia się u Ciebie.
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Jak bym miał miejsce to bym szklarenkę postawił, to mógłbym się bawić (parę ciekawych jest..) a tak to tylko namiastka, może na działce zakamuflowany będzie inspekt lub coś podobnego, a że muszą (będą) sobie radzić same to coś w miarę mrozo -trwałego, co przezimuje na balkonie lub zakopane na działce
czyli escobarie, może echinocereusy ale nie jestem przekonany....mam czas się zastanawiać 

Pozdrawiam Krzysiek
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Dla mnie escobarie (co już zresztą nie raz pisałam) są naprawdę pełne uroku i bardzo, bardzo trzymam kciuki, by rosły u Ciebie zdrowo i pięknie - jak wszystko, co nam pokazujesz 

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Obstawiam organensis, ale niech ktoś to zweryfikuje.
Dla porównania moja Escobaria organensis SB 823, Dona Ana County, New Mexico