Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Na oberżynach rosnących w tunelu mam jeszcze kilka owoców ale nie rosną - mają kolor dojrzałych owoców. Jak jest przyczyna wstrzymania wzrostu owoców?
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Ja w ogóle owoców nie miałem
,chociaż to pierwszy rok uprawy co mi stonka go nie zeżarła

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Ja miałem w tym roku Ophelie (miniaturki), rosły w donicach ustawionych w ogrodzie. Dały po kilkanaście owoców wielkości jajka i trochę większych. Pierwszy raz jestem zadowolony z oberżyny.
Pozdrawiam,
J
J
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i się nie doczekałam białej oberżyny ... najpierw stonka a teraz przymrozek
(( może za rok się uda ehhhh

Witam w dziale bakłażany, jestem tu nowa, jako że uprawiam je pierwszy raz. Zaczęłam źle, bo od 'udziwnionej' odmiany. Przeczytałam, że owoc sprawdza się metodą ucisku palcem, moje ciągle twarde.
Całe szczęście, że jeden krzak 'wyrodził' się i owoce miał cudownie fioletowe, większość zjedzona.
Wczoraj zerwałam ostatniego i te dziwaki. Jutro sprawdzę czy zjadliwe.

Całe szczęście, że jeden krzak 'wyrodził' się i owoce miał cudownie fioletowe, większość zjedzona.
Wczoraj zerwałam ostatniego i te dziwaki. Jutro sprawdzę czy zjadliwe.

Pozdrawiam, Feliksa
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Feliksa,może nie najpiękniejsze z wyglądu Twoje bakłażanki,ale za to jakie plenne!
Sporo osób ( w tym ja ) narzeka na urodzaj bakłażanów w tym roku. Może te jasne nie będą miały tej charakterystycznej goryczki? Myślę,ze będą dobre ,jak ich czarni bracia

Sporo osób ( w tym ja ) narzeka na urodzaj bakłażanów w tym roku. Może te jasne nie będą miały tej charakterystycznej goryczki? Myślę,ze będą dobre ,jak ich czarni bracia

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Feliksa, co zdjęcie to piękniejsze uprawy! Brawo! Ja za późno wysiałam, tylko malych zawiązków doczekalam. Kiedy Ty siałaś i wysadzałaś swoje? Jakie to stanowisko, bardzo słoneczne? Nawoziłaś? 

Udanych plonów.
Magda
Magda
Iochroma, po prostu nie dokumentuję porażek
Siałam późno, nie zapisałam kiedy, ale nie gościły na parapecie, wiec to było chyba w kwietniu. Rosły
w otwartej skrzyni inspektowej na południowej wystawie pod domem. Podkład grzejny z nawozu końskiego z myślą o paprykach, które były moją porażką, myślę że z powodu zbyt wczesnego wysiewu.
Kwitły na parapecie, potem je ugotowałam w inspekcie....nie ten wątek ( a forumowicz ostrzega, żeby nie siać za wcześnie, ale zimą paluszki swędzą).
Wracając do bakłażana, żałuję, że nie zostawiłam tego ciemnego na nasienie, był naprawdę dobry.

Siałam późno, nie zapisałam kiedy, ale nie gościły na parapecie, wiec to było chyba w kwietniu. Rosły
w otwartej skrzyni inspektowej na południowej wystawie pod domem. Podkład grzejny z nawozu końskiego z myślą o paprykach, które były moją porażką, myślę że z powodu zbyt wczesnego wysiewu.
Kwitły na parapecie, potem je ugotowałam w inspekcie....nie ten wątek ( a forumowicz ostrzega, żeby nie siać za wcześnie, ale zimą paluszki swędzą).
Wracając do bakłażana, żałuję, że nie zostawiłam tego ciemnego na nasienie, był naprawdę dobry.
Pozdrawiam, Feliksa
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Moja to porażka, zakwitły 2 kwiatki i opadły.
Wsadziłam krzak do doniczki i spróbuję przezimować na strychu, nie wiem co z tego wyjdzie
Wsadziłam krzak do doniczki i spróbuję przezimować na strychu, nie wiem co z tego wyjdzie

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
W przyszłym roku chcę mieć własne oberżyny
. Czytając o Waszych doświadczeniach postanowiłam posadzić w donicach i latać z nimi raz na werandę zamkniętą - w razie niższych temperatur, raz na zewnątrz w razie upałów. Dobry pomysł?

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Młode bakłażany są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, więc trzeba b. uważać. U mnie dwie sadzonki padły, kiedy temperatura spadła poniżej 15 stopni. Co prawda, jak temperatura wzrosła "podniosły się", ale żyły później krótko. Dlatego małe bakłażany trzeba trzymać stale w ciepłym miejscu, a hartować już wyrośnięte sadzonki.
Ciekawostka - wyrośnięte bakłażany mają duże, skórzaste liście i są mniej wrażliwe na chłód niż pomidor i papryka.
Ciekawostka - wyrośnięte bakłażany mają duże, skórzaste liście i są mniej wrażliwe na chłód niż pomidor i papryka.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Adam czyli wypada opóźnić sadzonki bakłażanów o dwa-trzy tygodnie w stosunku do pomidorów (paprykę opóźniam tydzień). Ciekawostka rzeczywiście 

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem