Zacieniony kawałek działki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zacieniony kawałek działki
Witam wszystkich miłośników ogrodnictwa. To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o litość gdybym coś skopał ( nie ziemię). O co chodzi... mam na działce taki "korytarz" szerokość 2 m. Od południa żywopłot z tui, od północy siatka a za nią żyto. Słońce zagląda tam tylko w lecie rano i wieczorem. Korytarz ma coś ze 30 m. Co można posadzić w takiej "ciemnocie" co by się dobrze czuło? Nawet myślałem o jakichś gnijących pniach, mchach, grzybach... ale co poza tym? Przydało by się jakieś zielsko. Może ktoś musiał rozwiązywać taki problem. więc proszę o podzielenie się pomysłem. Nawiasem- ziemia dość marna V klasa.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Re: Zacieniony kawałek działki
Czyżby zielsko nie chciało samo rosnąć.dziad_Jag pisze: Przydało by się jakieś zielsko.

Jak nie chce to spróbuj Ciemiernika ,żurawki , bluszczu ,mikrobioty ,barwinka .
Tyle mi na razie przyszło do głowy.
Pozdrawiam Wojtek
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
No właśnie rośnie, ale takie którego nikt nie chce: perz, skrzyp (ilości przemysłowe!), trochę kobylaka, i jeszcze jakieś paskudztwa.
Dziękuję za pomysły. W tym roku to już klapa, ale w przyszłym spróbuję zadarnić czymś ładniejszym. Niestety z dwa dni zmiana czasu i koniec z działką!
Dziękuję za pomysły. W tym roku to już klapa, ale w przyszłym spróbuję zadarnić czymś ładniejszym. Niestety z dwa dni zmiana czasu i koniec z działką!

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Skrzyp... znaczy masz tam kwaśno - to funkie będą wdzięczne za taka miejscówkę 

-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Funkie mają to do siebie, ze przy tak dużej ilości odmian można praktycznie tylko z nich stworzyć interesującą i różnorodną kompozycję.
Zielonym do góry!!!