Róże i bajkowy świat ogrodów
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże i bajkowy świat ogrodów
Cudna biała plama 

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaki cudny widok 

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
My Girl od dawna mi się podoba, ale Twoje zdjęcie powinni w celach reklamowych wykorzystywać. Szkoda, że nie da się zrobić kopiuj-wklej do ogrodu
.

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj miałam ciężki dzień. Moja kotka miała zabieg usuwania kamieni z pęcherza. Okazało się, że to był piasek, który mocno drażnił cały układ moczowy.. Na szczęście już jest po wszystkim. Teraz tylko trzeba zapewnić jej spokój i odpowiednią dietę.
Żeby zakonczyć temat róż zakupionych w roku 2012r. to jeszcze muszę omówić Queen of Sweden.
Tak naprawdę mam mieszane uczucia co do niej. Róża o pięknym kolorze kwiatów, pięknie komponuje się z szarozielonym ulistnieniem.
Kształt kwiatów bardzo ładny, mnie przypomina nenufary, myślę, że fajnie wyglądałyby w szerokich pojemnikach wypełnionych wodą i pływającymi świeczkami - obiecałam sobie w przyszłym roku wykonać taką dekorację na stół.
Krzew o pokroju raczej wąskim, łodygi sztywne, nie pokładające się, co dodaje róży swego rodzaju dostojności - bądź co bądź nosi takie imię.
Kwitnąc krzew wygląda jak różowy dywan, bo kwiaty zawiązują się na jednym poziomie.
Szkoda, że przy takim pokroju krzewu nie ma większych kwiatów, które zwieńczałyby sztywne i jak się okazało w tym roku, wysokie łodygi. Kwiaty jak do tej pory szybko się osypują, natomiast jest ich dużo, szczególnie w pierwszym kwitnieniu.
Róża zdrowa, jak do tej pory stoi ubrana.
jeśli znajdzie się dla niej odpowiednie towarzystwo, prezentuje się po królewsku
Każdy sam podejmie decyzję, czy zaprosić ją do swego ogrodu.
Queen of Sweden na rabacie
2013r.
, 
2014 czerwiec - lipiec

2014 sierpień - wrzesień

Aktualnie królowa wypoczywa
Żeby zakonczyć temat róż zakupionych w roku 2012r. to jeszcze muszę omówić Queen of Sweden.
Tak naprawdę mam mieszane uczucia co do niej. Róża o pięknym kolorze kwiatów, pięknie komponuje się z szarozielonym ulistnieniem.
Kształt kwiatów bardzo ładny, mnie przypomina nenufary, myślę, że fajnie wyglądałyby w szerokich pojemnikach wypełnionych wodą i pływającymi świeczkami - obiecałam sobie w przyszłym roku wykonać taką dekorację na stół.
Krzew o pokroju raczej wąskim, łodygi sztywne, nie pokładające się, co dodaje róży swego rodzaju dostojności - bądź co bądź nosi takie imię.
Kwitnąc krzew wygląda jak różowy dywan, bo kwiaty zawiązują się na jednym poziomie.
Szkoda, że przy takim pokroju krzewu nie ma większych kwiatów, które zwieńczałyby sztywne i jak się okazało w tym roku, wysokie łodygi. Kwiaty jak do tej pory szybko się osypują, natomiast jest ich dużo, szczególnie w pierwszym kwitnieniu.
Róża zdrowa, jak do tej pory stoi ubrana.
jeśli znajdzie się dla niej odpowiednie towarzystwo, prezentuje się po królewsku

Każdy sam podejmie decyzję, czy zaprosić ją do swego ogrodu.
Queen of Sweden na rabacie
2013r.

2014 czerwiec - lipiec

2014 sierpień - wrzesień

Aktualnie królowa wypoczywa

- daysy
Jadziu, Mati ja też ją
za te ogromne kwiaty.
Aniu, całe szczęście, że nie możemy. Wyobrażasz sobie, ze wchodzisz do mojego ogrodu i widzisz swój

Aniu, całe szczęście, że nie możemy. Wyobrażasz sobie, ze wchodzisz do mojego ogrodu i widzisz swój

- mati1999
- 1000p
Jezuu
jakie cudo
aż płakać mi się chce że jej nie mam

- daysy
Nie płacz Mati, wszystko można naprawić. Dopiszesz do listy na rok przyszły. Moja lista też coraz dłuższa 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda ,że nie mogę żadnej listy tworzyć
Limit nasadzeń wyczerpałam
a jest jeszcze tyle pięknych róż ,które chciałabym mieć, a tu miejsca brak 

- mati1999
- 1000p
Ja też tworzę nie tylko listę ale miejsce

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Bardzo chętnie wyszłabym przed swój dom i zobaczyła Twoją rabatę z Queen of Sweden, zamiast mniszków, perzu, szczawiu i łopianu. Chyba mi się będzie śniła po nocach.
Pozdrawiam, Anna.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Queen of Sweden to ładna róża, dodatkowo, mam wrażenie, zachwyt potęguje ilość jej nasadzeń w grupie. Zdjęcia prześliczne.
- daysy
Ewo, moim zdaniem sadzenie kwiatów w grupach daje lepszy efekt wizualny, niż pojedyńcze nasadzenia. Zawsze większa plama jednego koloru lepiej się prezentuje na rabacie niż pojedyńcza sztuka. Można pokusić się o dobranie podobnych kolorów, odcieni i wówczas zwiększyć liość odmian. Tak doradzono mi w szkółce, posłuchałam i nie żałuję. Posiadaczką wszystkich odmian róż nie będę, bo jest ich niezliczona ilość i choćbym nie wiem ile ich kupiła, to zawsze pokazują się nowe odmiany i nie sposób nadążyć za pomysłowością hodowców. Zresztą we wszystkim trzeba zachować umiar i rozsądek. Trudne zadanie. Wiem coś o tym
Aniu nie przesadzaj u Ciebie jest nadal kolorowo i pięknie a u mnie kończą kwitnienie róże i zostaje tylko zieleń i kolorowe plamy hortensji. Jak widzisz wszystko ma swoje dobre i złe strony. Mnie u Ciebie się bardzo podoba. Jak zabraknie mi koloru w moim ogrodzie pójdę do Ciebie i będę oglądać Twoje chryzantemy i inne kolorowe roślinki
A zamiast śnić o różanych rabatach, trzeba je jak najszybciej urealnić w swoich planach na rok przyszły. A tymczasem zapraszam do swojego ogrodu.
Jadziu wszystkich ich mieć nie będziesz chociaż byś chciała, lepiej pooglądaj sobie śliczne panny u innych. Masz tak piękny i różnorodny ogród, że nie chce się z niego wyjść.
Mati czasem o to drugie trudniej

Aniu nie przesadzaj u Ciebie jest nadal kolorowo i pięknie a u mnie kończą kwitnienie róże i zostaje tylko zieleń i kolorowe plamy hortensji. Jak widzisz wszystko ma swoje dobre i złe strony. Mnie u Ciebie się bardzo podoba. Jak zabraknie mi koloru w moim ogrodzie pójdę do Ciebie i będę oglądać Twoje chryzantemy i inne kolorowe roślinki

Jadziu wszystkich ich mieć nie będziesz chociaż byś chciała, lepiej pooglądaj sobie śliczne panny u innych. Masz tak piękny i różnorodny ogród, że nie chce się z niego wyjść.
Mati czasem o to drugie trudniej

- daysy
- mati1999
- 1000p
Piękne dalie
a bremer jednym kwiatem ale bardzo ładnym zakwitł
a Księżnej nie będe komentował bo wiesz co o niej myśle

- daysy
I mamy koniec pięknej jesieni.
Dzisiaj od rana pada, zrobiło się zimno i tak naprawdę to nie ma co liczyć na to, że będzie lepiej.
Pomału wszystko w ogrodzie zasypia. Na szczęście wszystkie zaplanowane prace zostały ukończone i można pomału szykować w domu miejsce dla roślin, które zimę spędzają w ciepełku.
W ogrodzie tylko kolorowe hortensje przypominają o lecie. Na dworze robi się szaro i smutno a nam pozostaje w domu grzać kości, planować nową przygodę z roślinami na rok następny. No to
byśmy zdrowi byli i sił nabrali na nastepnu sezon

Dzisiaj od rana pada, zrobiło się zimno i tak naprawdę to nie ma co liczyć na to, że będzie lepiej.
Pomału wszystko w ogrodzie zasypia. Na szczęście wszystkie zaplanowane prace zostały ukończone i można pomału szykować w domu miejsce dla roślin, które zimę spędzają w ciepełku.
W ogrodzie tylko kolorowe hortensje przypominają o lecie. Na dworze robi się szaro i smutno a nam pozostaje w domu grzać kości, planować nową przygodę z roślinami na rok następny. No to