Róże puszczają nieśmiało pędy, a harkneski z Auchana rozbujane, w liściach i pąkach...
Oinone absolutnie nie obcinaj pędów do zera. Gdyby przemarzły to nie będą miały z czego odbić. Z przycinaniem poczekaj do wiosny.Oinone pisze:Witam,
posadzilam w lecie roze w pojemniku. Jest to skrzynia 50szer x 40wys x 40dl. Roże są nieznanego gatunku-różowe, drobne, utworzyly niewielki krzaczek.
Proszę o informację czy powinnam teraz obciąć im pędy prawie do zera? Czy tylko wiosną usunąć najsłabsze? Rozumiem ze gorę tj. część nadziemną mogę przykryc chochołem z agrowłókniny białej. Jak jednak zabezpieczyc korzenie tj. skrzynię? obłozyc ją folią bąbelkową z dołu i z boków?
Shan-lee dopóki temperatura jest dodatnia to możesz śmiało przesadzić swoje róże. Ziemia jest jeszcze ciepła, więc na pewno się przyjmą. Pamiętaj o podlewaniu gdy jest sucho. Jak zrobi się zimno usyp im kopczyki.Shan-lee pisze:Witam. Mam róże w jednym z ogrodów, który będę musiała oddać na wiosnę.
Czy mogę wykopać teraz moje róże i przesadzić w inne miejsce czy lepiej np wsadzić w doniczki i schować do piwnicy?
Pomóżcie