Darmokoty, Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Darmokoty, Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 3

Post »

Michałku, na FO zaglądam rzadko, ale do Ciebie zawsze. Pięknie jesienią u Ciebie. Te wykopki w ogrodzie, to już by były ponad moje siły. Gratuluję paulowni i trzymam za nią kciuki, bynajmniej nie trupie :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opisałem się i jakiś dziad mi skasował wszystko :evil:

Marysiu Jabłka jeszcze są więc zapraszam :wink: Paulownia tak mi się podoba że choćbym ją pazurami wykopywał to i tak rosłaby potem u mnie, to było jej przeznaczenia :D Tytułu nie zmieniam bo jakby nie było Darmokot to wciąż główna bohaterka. Ostatnio kopałem w warzywniku, który znajduje się między podwórkiem a sadem i stamtąd mam widok na tyły wszystkich gospodarstw na wsi. Spostrzegłem Darmokota przy nowym domu, wołam go, od razu się spojrzał ale ani drgnie. Dopiero jak Sępik i Tojota gdzieś polazły to Darmokot przybiegł wesoło skacząc. Nażarł się, pobawił i wrócił do drugiego domu ale dobre i to. Niebo mam bardziej kolorowe ;:306 może dlatego, że tylko jak jest kolorowo to robię zdjęcia

Obrazek

Dorotko Dziękuję ;:168 Paulownia jak na razie zrzuciła jeden liść, codziennie dostaje wiadro wody więc nie ma innego wyboru, MUSI żyć! Kotów aktualnie w domu nie ma, nazwy nie zmienięę, Darmokot to znak rozpoznawczy. Skoro kolory jesienne lubisz to proszę

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Madziu Dziękuję za radę , tak zamierzam zrobić, owinę gałęzie agrowłókniną a potem jeszcze taką tkaniną ale nie wiem co to jest dokładnie. Ale to dopiero jakby tak z -10*C zapowiadali.
Tulap Podoba Ci się niebieski? Jest ich więcej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bogusiu Tak jest! Mogłoby to z pół roku trwać, uwielbiam październik,najbardziej z całego roku. Dla Ciebie jesieni ciąg dalszy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aniu Dzięki a winobluszcz z dala jeszcze lepiej się prezentuje, niestety w fazie końcowego przebarwiania bo większość liści już opadła

Obrazek

Tereniu Przy tylu kciukach chce czy nie, musi się przyjąć :D Myślałem, że na Wasz przyjazd morela się wybarwi na pomarańczowo, niestety w tym rok się ociąga, rok temu już 10.10 była jaskrawa. Widzisz ile Ci roboty przysporzyłem, znów wczoraj miałaś sadzenie :lol:
Lisico Z jednej strony zawsze jak się wolne kończy ale z drugiej dobrze, że robota jest bo i pieniążki wpadną na nowe krzaki :D Drzewa póki co w większości są małe ale nie mogę się doczekać widoku choćby za 10 lat a jak pomyślę, że w 2006 oprócz drzew owocowych w starym sadzie i jabłonek z orzechem przy domu nie było ani jednego ozdobnego to nie mogę uwierzyć, w tym roku już 3 z nich przerosły dom.
Mati Jak mi w przyszłym tygodniu przyślą następne owocowe to znowu będzie ich więcej, muszę zimą zliczyć.
Paweł Na szczęście jeszcze nie koniec, czekam wciąż na morele a one jak jeden mąż, żadna się nie chce wychylić i pozostają ciemnozielone.
Ewa Trzymam Cię za słowo, że się uda ;:333 Ogród Tereni jest piękny i w szybszym tempie będzie się rozwijał od innych bo ma wyjątkową glebę, kopanie tam to czysta przyjemność.
Jagódko Dziękuję, że jesteś ;:168 Pożar jeszcze pewnie do listopada będzie się w wątku gdzieś rozpalał ale dla Ciebie specjalne zdjęcia bez ognia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jagódko w listopadzie ogród będzie już spokojniejszy, zapewne gdzieś pojawi się jeszcze dogasająca żagiew ale już w niewielkich ilościach. Sępik póki co trzyma się blisko domu ,gdzież ja bym go na Pomorzu szukał...ale chociaż zrobiłbym sobie wycieczkę :D Winnika polecam jak najbardziej, w zacisznym miejscu nie wymaga ocieplania , nie nawożę go, ma kolorowe liście cały rok a potem te piękne kulki porcelanowe, szkoda tylko, że takie małe.
Marzenko Dzięki, że zajrzałaś. Wykopków mam ciąg dalszy, to dereń do sadu wyleciał , to ogólna reorganizacja klombu przy kompoście, który teraz wygląda tak

Obrazek Obrazek Obrazek

Przestrzenie między roślinami chcę uzupełnić żurawkami bo stanowisko dość wilgotne i półcieniste ale najpierw muszę wytruć myszy i nornice bo już z sadu na podwórko się przeniosły i robią wszędzie dziury a jest ich w tym roku wyjątkowo dużo. Powoli wycinam słoneczniczki na opał. Jeszcze niedawno chciałem pozbyć się świerków, które w słoneczniczkach rosły ale po wycięciu piłą i skoszeniu kwiatków ukazał mi się taki widok więc od wyrzucania choinek odstąpię. Podoba mi się jak różnią się kolorystycznie i że nigdy nie stworzą jednolitej zielonej ściany

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

O tym astrze, co rośnie cały szpaler w sadzie mi mówiłeś? To ja go chyba mam ale muszę zrobić zdjęcia na tych samych ustawieniach aparatu co Ty, żeby porównać kolor.
Paulownia imponująca! Ja bym się chyba nie odważył z tak dużą ;:202 Ale Ty sadownik jesteś, to na pewno zrobisz co trzeba, by się przyjęła ;:333
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, no weź się nie wygłupiaj i nie wycinaj świerków. Nie wiem co ludzi naszło, że tak iglaków nie lubią ;:223 . Przecież zimą nic innego w ogrodach nie ma. WIęc cieszę się, że świerki zostawiasz. Ja na opał też wytnę parę słoneczników i grabię liście dąba i palę w kominku. Same -surowe, na kompost się nie nadają, ale pod postacią popiołu idealnie się nadają.
Zmykam do domku. Azalie do posadzenia czekają, szt.6, co wiąże się z wywożeniem kilku taczek ziemi a potem przywożeniu gliny i nasypywaniu ziemi w doły
miłego weekendu, pewnie przy szpadlu się spotkamy, choć wirtualnie :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Michał orgia barw i tajemniczości ;:oj ten mały klon ma wspaniałe kolory. Na jabłka przyjadę w 2016 :uszy
Sumaków się boję, ale jesienią trudno odmówić im urody.
A świerki wiesz jaki mam do nich stosunek ...pięknie wyglądają w lesie :D
Ja też mam takie koty na darmowym garnuszku, bo ludzie koty mają tylko po to żeby myszy łapały ;:185
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma co dodawać.Takiej jesieni tylko pozazdrościć ;:108
A miechunki ile mają lat?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Michał, dziękuję za cudowne jesienne kolory... Są niesamowicie ogniste i napatrzeć się na nie nie mogę... Znak rozpoznawczy... Tak, to dobre określenie...
Ale tak zastanowiłam się nad jednym zdjęciem... To Sumak, tylko ciut inny niż te popularne... http://images66.fotosik.pl/281/be0566bc484cc738med.jpg
Masz może jakiś odrost...? Szukam takiego Sumaka w moich pobliskich szkółkach, ale nie mają... :(
U mnie koty łapią myszy i co dzień mam pod drzwiami po kilka sztuk, nawet jakiś większy gryzoń się trafi... No, jeść ich nie jedzą, bo przecież nie głodne, ale natura daje znać o sobie... :wink:
Serdeczności zostawiam... :wit
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Nie ruszaj tych świerków , piękne są . :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Sępik jak zwykle kasuje wszystko inne-zabójczo piękny kot :D W dodatku z charakterem :D
Mówiłeś, że między roślinami chcesz sadzić żurawki, a może lepiej hosty? Warunki chyba w sam raz dla nich, a już się przekonałam, że z hostami jest mniej kłopotu (przynajmniej u mnie :roll:). Rozrastają się, zamiast znikać jak żurawkom się zdarza.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Kawał ogrodu i w pięknych barwach jesieni.Czerwień dominuje ,jest pięknie.Oj ta jesień :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Michale :D gratuluję nabycia a właściwie zdobycia paulowni. ;:138 ;:138 ;:138
Dzięki za serię kocich zdjęć. ;:180 Obejrzenie kociaków na tych zdjęciach to dla mnie wielka frajda. ;:138
Chyba u nikogo nie widziałam takich kolorowych zdjęć z ogrodu, jak u Ciebie. ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam też winnika, za sprawą Tereni-Tajki, namówiła mnie. Nie wiem jakie kuleczki będzie miał, bo jeszcze nie kwitł u mnie. A jakbyś przypadkiem znalazł odrost czy siewkę pięknotki, to bardzo proszę, pamiętaj o mnie ;:196
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Michałku, co Ty tak ciężko pracujesz, że nawet chwili dla nas nie masz... Tęskni mi się za Twoimi opowieściami o harcach kotów, ogrodzie, Twoich snach... (ale wyznanie napisałam)... :wink:
Odwiedzaj nas częściej, bo ogród zmienia się co dzień o tej porze roku... ;:131
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michale! dzięki tym uroczym barwom przeniosłam się w inny świat ;:108 Cudownie, pokochałam całym sercem jesień, bajeczną , kolorową :tan Pięknotka urocza , gdyby coś tam się dało uszczknąć to jestem chętna.
Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Michale, zapadłeś się pod ziemię? :wit

Mam nadzieję, że to nie kwestia kłopotów, tylko jesteś zarobiony na amen.
Ciekawi mnie czy "michałki" dotarły i czy zdążyłeś je wsadzić.
Pozdrawiam z krainy cudnej jesieni.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”