Mieczysław
Pokazałeś swoje drzewka na koniec tego sezonu i tak wszyscy forumowicze powinni podobnie robić abyśmy mogli porównywać wyniki swoich "hodowli"
Z pokazanych drzewek wybrałem kilka do komentarza. Pierwsze ma dość gęsto umieszczone pędy boczne, które będzie można kształtować w choinkę wyginając pędy do kąta 45 stopni lub giąć do poziomu według życzenia. Wszystkie Twoje drzewka mają bardzo ładne, wysokie kaudeksy.
Nr 2 to "bomba" - pięknie ukształtowane drzewko z kaudeksem przechodzącym w wysokie, grube korzenie, gdzie w przyszłości gdy wyciągniesz je jeszcze trochę wyżej powstanie między nimi duży prześwit jakby drzewko miało kilka pni.
Trzecie drzewko ma jeszcze wyższy kaudeks i po jego podniesieniu na wiosnę, będzie wyglądało jakby miało dwa pnie. Kształt korony jest właściwy tzn powinieneś tak kształtować koronę aby zawsze była szersza niż wyższa.
Czwarte drzewko "położyłeś" w doniczce i widać już jego długie, poskręcane korzenie, które więcej pokażesz nam wiosnę.
Piąte drzewko ma dużo bocznych pędów, chyba podoba mi się najbardziej ze wszystkich drzewek, sam piszesz, że rozkrzewia się najwięcej, ma wysoki, główny przewodnik. Od niego odchodzą boczne pędy, które trzeba kształtować na boki. Korona będzie dość wysoka więc podnosić jej więcej nie trzeba.
Ciekawe jakie ma korzenie?
Szóste drzewko - Widać, że już się ukorzeniło i zaczyna rosnąć, na wiosnę usunąłbym wszystkie pędy i kształtowanie zacząłbym od początku.
Podsumowując masz kilka bardzo ładnych drzewek, których nie powstydziłby się nawet "kolekcjoner z Tajlandii"
Ania
Bardzo podoba mi się Twoje drzewko, prawdziwe, kompaktowe bonsai, posadzone "ze smakiem"