Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Małe podsumowanie kończącego się sezonu.
Adenium na pierwszych dwóch fotkach, jest rośliną zakupioną na poczatku 2010 roku, jako maleńka sadzonka, dosłownie z jedna parą liści właściwych. Z dwóch zakupionych, ta przetrwała:

Obrazek

Obrazek

- na pozostałych fotkach wszystkie Adenium są z mojego wysiewu w 2010 r;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- cd. fotek w następnym wpisie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 paź 2014, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę nie cytować zdjęć, cytat usunąłem. Druga sprawa od kwestii handlowych mamy inny dział, norbert76 /mod.

KwiAnna

Witam jestem tu Nowa masz piękne adenium o pięknych czerwonych kwiatach, jeśli możesz to wstaw zdjęcie kwiatka proszę :)
Dorotka :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

- Adenium na fotkach niżej, bardzo długo (około 6 m-cy) było bez podłoża. Na niej próbowałem zaszczepić siewkę albinos, ale bez powodzenia. Widoczna jest blizna po szczepieniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Adenium na fotkach niżej, po przycięciu i poodginaniu gałązek, ładnie krzewi się, ale ma najmniej "napity" kaudex. Nie chcę teraz zaglądać w korzenie, ponieważ odciągnięte gałązki nie są jeszcze na trwale ustabilizowane w poziomie:

Obrazek

Obrazek

- jeszcze pozostało kilka do wstawienia w następnym wpisie.
Mieczysław
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Mieczysławie ładnie uformowane są już Twoje adenia, a co będzie za kilka lat? Gratuluję ;:180

A moje adenium w dalszym ciągu kwitnie , więc jeszcze nim pozanudzam ;:224
Kilka zdjęć w różnych etapach kwitnienia :wink: :

etap I proszę się nie śmiać z konika z jeźdźcem, ale syn nalegał aby go uwiecznić
Obrazek

Obrazek

etap II

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

etap III

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czyżby znów nasionka?
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit dziękuję za pochwałę w imieniu moich roślin.
Twojemu najwyraźniej służy "ciasny bucik", stymuluje roślinę do tworzenia pąków kwiatowych. Całą energię kieruje w "budowanie" paków kwiatowych, a ogranicza "przepływ energii" na rozrost korzeni z braku miejsca do ich powiększania ;:306 . Z drugiej strony, jestem bardzo ciekaw, jak udało się Tobie "upchać" całą bryłę korzeniową w tak niewielkiej i dodatkowo płytkiej doniczce. Całość bardzo ładnie się prezentuje ;:215 szczególnie teraz, gdy za oknem "kolorowo", ale pochmurno, mokro. Jak nasienniki się sprawują, jeszcze rosną czy już zaczynają dojrzewać ? Zapomniałem zapytać: czy już przycinałaś gałązki tej roślinie, jeżeli tak, to m/w w jakim wieku po raz pierwszy i ile razy skracałaś gałązki czy tylko uszczykiwane stożki wzrostu ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

;:306 Korzeni nie upychałam wcale ;:306
Po prostu ułożyłam adenium na podłożu i podparłam kamieniami :wink:
Teraz już siedzi sztywno w doniczce i nawet już się nie opiera o ten kamień, szczególnie jak jest "napite".
Korzenie wiec musiało sobie wytworzyć :wink:

Ostatni etap kwitnienia jest z dnia dzisiejszego, więc jak widać - nasiona na razie bez zmian. Przynajmniej widocznych :wink:

Co do płytkiej doniczki to wzorowałam się na okazach z wujka google :uszy
http://3.bp.blogspot.com/_cWnXkDEsl-s/S ... Bonsai.jpg

http://www.gardeninggonewild.com/wp-con ... denium.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-3Xy5RfNZKho/T ... 6251_n.jpg

A gałęzi nie przycinałam, mam je od zeszłego lata.

Zdjęcia zamieniłem na linki - nie zamieszczamy publicznie zdjęć nie własnego autorstwa - regulamin/norbert76 tak myślałam, przepraszam.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Pokazałeś swoje drzewka na koniec tego sezonu i tak wszyscy forumowicze powinni podobnie robić abyśmy mogli porównywać wyniki swoich "hodowli"
Z pokazanych drzewek wybrałem kilka do komentarza. Pierwsze ma dość gęsto umieszczone pędy boczne, które będzie można kształtować w choinkę wyginając pędy do kąta 45 stopni lub giąć do poziomu według życzenia. Wszystkie Twoje drzewka mają bardzo ładne, wysokie kaudeksy.
Nr 2 to "bomba" - pięknie ukształtowane drzewko z kaudeksem przechodzącym w wysokie, grube korzenie, gdzie w przyszłości gdy wyciągniesz je jeszcze trochę wyżej powstanie między nimi duży prześwit jakby drzewko miało kilka pni.
Trzecie drzewko ma jeszcze wyższy kaudeks i po jego podniesieniu na wiosnę, będzie wyglądało jakby miało dwa pnie. Kształt korony jest właściwy tzn powinieneś tak kształtować koronę aby zawsze była szersza niż wyższa.
Czwarte drzewko "położyłeś" w doniczce i widać już jego długie, poskręcane korzenie, które więcej pokażesz nam wiosnę.
Piąte drzewko ma dużo bocznych pędów, chyba podoba mi się najbardziej ze wszystkich drzewek, sam piszesz, że rozkrzewia się najwięcej, ma wysoki, główny przewodnik. Od niego odchodzą boczne pędy, które trzeba kształtować na boki. Korona będzie dość wysoka więc podnosić jej więcej nie trzeba.
Ciekawe jakie ma korzenie?
Szóste drzewko - Widać, że już się ukorzeniło i zaczyna rosnąć, na wiosnę usunąłbym wszystkie pędy i kształtowanie zacząłbym od początku.
Podsumowując masz kilka bardzo ładnych drzewek, których nie powstydziłby się nawet "kolekcjoner z Tajlandii"

Obrazek

Ania

Bardzo podoba mi się Twoje drzewko, prawdziwe, kompaktowe bonsai, posadzone "ze smakiem"
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy, dziękuję za tak pozytywną ocenę moich Adenium oraz podpowiedzi, jak z nastaniem wiosny ukierunkować się na dalsze ich kształtowanie i poprawianie ogólnego ich wyglądu. Tak jak już tu na Forum kilka razy zaznaczałem, najbardziej zależy mi na ładnie ukształtowanym - rozrośniętym kaudexie, rozrastających się na powierzchni podłoża korzeniach, niskiej zwartej koronie i dopiero w następnej kolejności, oczekuję na moich Adenium, kwiatów. Ponieważ w formowaniu Adenium nie miałem doświadczenia i nadal uczę się, podpatruję, korzystam z każdej dobrej rady w tym temacie, dlatego skrzętnie wykorzystam każdą Twoją sugestię, jak w dalszym ciągu postępować z moimi roślinami. Przewertowałem już dość sporą ilość tajskich stron o uprawie i kształtowaniu tych roślin, chociaż korzystam tylko wizualnie, bo ich język jest dla mnie "czarną magią", ale z treści filmów można wywnioskować o co chodzi.
Teraz czeka mnie w najbliższych dniach, wniesienie Adenium do wewnątrz, "poupychania" na parapetach i cierpliwie wyczekiwać za oknami pierwszych oznak wiosny, nadejścia pogody z temperaturą umożliwiającą "wyeksmitowanie" roślin na świeże powietrze i umożliwić im większy dostęp do naturalnego światła słonecznego.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mój pająk tak wyglądał wiosną tego roku.

Obrazek

Teraz zachciało mu się wabić owady kwiatami, dostał pączki kwiatowe na trzech nogach, trochę spóźniona decyzja ale kwiaty wyrastające prawie z ziemi to może być ciekawy widok.

Obrazek

Zacząłem w dni pochmurne doświetlać roślinę aby nie zgubiła pąków.

Obrazek

Ciekawe jakie będą kwiaty, w pąkach widoczny jest jakby różowy kolor.

Kiedy wpiszecie w google słowo "adenium" wyświetli się między innymi "strona internetowa, której właściciele sprzedają nasiona i sadzonki adenium.
Dają gwarancję koloru nawet na pełne kwiaty na roślinie. Kiedy zadzwoniłem i spytałem dlaczego nie mają w swojej galerii roślin o pełnych kwiatach, pani stwierdziła, że dopiero posadzili w tym roku te rośliny a dostawca z Tajlandii zapewniał o gwarancji kolorów.
Nasiona są sprzedawane dość drogo, ja kupiłem parę nasion ale tańszych, roślin o pojedynczych kwiatach.
Rośliny o pojedynczych kwiatach koloru czerwonego, różowego, białe (z plamkami)przenoszą cechy matki na nasiona warto więc w takie się zaopatrzyć. Ciekawe są kolory czerwone, różowe i o intensywnym zapachu.
Jeśli ktoś chce ryzykować i kupić nasiona roślin o pełnych kwiatach to jego wybór.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obrazek
finflon
50p
50p
Od: 18 paź 2014, o 23:11

Post »

Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe jakie będą kwiaty, w pąkach widoczny jest jakby różowy kolor.
- Jerzy, widać już efekty na tak formowanej roślinie. Będę niecierpliwie czekał na fotki z kwiatami. Tak patrzę i dochodzę do wniosku, że po przekwitnięciu i gdy "pazurki pająkowi" urosną, będziesz miał całkowicie zapełnioną donicę, bardzo dobrze ukorzenionymi roślinami.

Locutus - piszesz w wątku: "Doniczkowce Lokiego", że masz problem z przędziorkami na mimozie. Wydaje mi się, że nie mniejszy problem ma to Adenium z tymi pajęczakami. Tak rozmnożona "populacja" tych szkodników, może bardzo znacznie osłabić roślinę, piszę to na podstawie własnego przykrego doświadczenia. Czeka Cię raczej długa i uciążliwa "wojna" z tak zaawansowaną inwazją. Mogę jedynie podpowiedzieć, naprzemienne opryski różnymi - przynajmniej trzema - co 7 - 10 dni. Możliwe, że Twoje Adenium zaatakowały również wełnowce (?), nie znam tych szkodników dlatego piszę, że możliwe - muszą wypowiedzieć się znawcy tematu. Moim zdaniem, to Adenium wymaga szczególnej opieki, ze względu na bardzo ładny kolor kwiatów.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 paź 2014, o 18:40

Post »

Witam :wit a oto moja kolekcja :) kilka z roślin jest po przejściach z przędziorkami więc wyglądają niefajnie ale to nic też je pokażę :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 20 paź 2014, o 15:40---
Obrazek Obrazek

Pierwsze zdjęcie to moja 3latka wysiana z nasion jeszcze nie kwitła :( a na następnym zdjęciu moje nowe nabytki zakupione na all.....o :)

Proszę nie pisać post pod postem, ale korzystać z opcji "edytuj"/norbert76
Dorotka :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz kilka bardzo ładnie zapowiadających się roślin. Uszkodzenia spowodowane przez przędziorki są bardzo widoczne i bardzo osłabiły zaatakowane rośliny. Musisz bardzo zwracać uwagę, bo bardzo możliwy jest nawrót - wtórny wylęg przędziorków szczególnie, że zbliżają się korzystne warunki dla ich rozwoju: suche i ciepłe powietrze od centralnego ogrzewania.

Niepokazywane jeszcze na zakończenie sezonu moje Adenium obesum, które w tym roku kwitło dwa razy. Od dłuższego czasu wszystkie moje Adenium stoją na "sucho", chcę żeby poszły na m/w 2 - 3 miesiące "spać", ale jak do tej pory moje zabiegi spełzają na niczym, sporadycznie ich listki zasychają. Kaudexy mają "napompowane" do granic ich pojemności, są bardzo twarde:

Obrazek

Obrazek

- oraz fotki jednego z moich Adenium arabicum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

W 2013 roku przeznaczyłem jedno małe adenium obesum na "hodowlę hydroponiczną", umieściłem je w specjalnej doniczce przeznaczonej do hydroponiki z dodatkowym pojemnikiem na wodę.

Obrazek

Na wiosnę 2014 roku roślina wyglądała tak.

Obrazek

Doniczka przeznaczona była do podłoża nie hydroponicznego, ale była dołączona ziemia, oczywiście dałem swoje podłoże również z dodatkiem ziemi. Dolewałem wodę z nawozami sztucznymi do pojemnika co trzy dni aby korzenie mogły korzystać z mieszanki i żeby nie wysychały.
Na dzień wczorajszy drzewko wyglądało tak. Doniczka ma 11 cm, kaudeks z jednej strony dotyka do ścianki z drugiej brakuje 2 cm, średnica kaudeksu wynosi więc 9 cm.

Obrazek

Korzenie zanurzone w lekkim roztworze nawozowym dobrze pobierają związki mineralne i wytwarzajądużo młodych przyrostów.

Obrazek

Korzenie, które nie dostają się do roztworu wysychają.

Obrazek
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”