Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Widoczek ;:215 ach powzdychać mogę i w pole wracam :;230
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Od wczoraj trochę u nas pokropiło ;:138 Nędza deszczowa, ale jak to mówią lepszy rydz, niż nic :wink: Przynajmniej rzodkiewka trochę wody dostała i moja lawendowa szkółka.

Madziu, trójsklepka to tegoroczny nabytek zasadzony wiosną i teraz nagrodził mnie kwiatami :) Ciepła jesień to i żaglówki po jeziorach nadal pływają.
Jolu jak wiesz staram się żeby u nas było zawsze kolorowo najdłużej jak się da ;) Powojnik w tym roku ładnie mi rośnie, pierwszy raz od kupna (chyba 2007 r), zresztą przesadzałam go, bo rósł pod śliwą i to towarzystwo negatywnie na niego wpływało. Teraz powojnik rośnie przy południowej ścianie chyba 2 rok, może się zadomowił? Długim kwitnieniem cynii tez i my jesteśmy zaskoczone, zawsze szybciej przekwitały. Róże policzyłam, coś koło 40 wyszło, zaledwie :wink:
Dorotko, jak będę wykopywać dalie, to wówczas zobaczę jak Babylon urosła i dam Ci znać (ale w tym roku podgniłych nie powinno być). Najwięcej kolorów o tej porze dodają chyba jednoroczne, tylko wiosną (a bywa i zimą) trzeba trochę koło nich pochodzić, a potem bezproblemowo kwitną do mrozów.
Aniu, u mnie róże za to marnie powtarzają kwitnienie :( Niewiele dało radę wytworzyć pąki kwiatowe z tej suszy, obok Szekspira był ogromny dół z pęknięcia gleby, aż korzenie na wierzchu. A dalie łapią mączniaka niestety, ale kwitną.
Dorotko, wzdychaj i oglądaj takie widoczki, bo zaraz pochowają i te ostatnie żaglówki ;)

Popatrzcie, fotka z 2007 roku, ależ łyso jeszcze było i wszystko na sąsiedzkim podglądzie ;:306
Obrazek

A tu w tle świerk też z 2007 roku
Obrazek

Dobra, wracajmy do aktualności.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszamy na świeże jabłka
Obrazek

I ogromniaste marchewki (uwaga bo w tle złodziej marchewek :D )
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Śliczne marcinki, szczególnie te fioletowe ;:333
Dalie jak zwykle zachwycają, oby jak najdłużej cieszyły nasze oczy.
Jabłuszkiem już się poczęstowałam....mniam, mniam, pyszne.
A ' złodziej marchewek ' ;:215 Uwielbiam wszystkie psiaki ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu u mnie wczoraj padało,nareszcie,bo susza nastała.
U ciebie jak jeszcze kolorowo ;:63 Dalie są niezawodne,kwitną w najlepsze ;:108
Cynie koło altanki pięknie Ci rosną,tez miałam od mojej cioci kilka w tym roku.
Czy pod dalią wysiały się bratki? ;:oj
Na pyszne jabłuszka oczywiście się skuszę,a na mega marchewki również,bo u mnie jakieś liliputy powyrastały.
Moja mamcia stara się corocznie,ale u Nas chyba ziemia nie za bardzo nadaje się pod uprawę warzyw,buraki w tym roku żadne ;:222

Pozdrawiam miło :wit
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Marcinkowo i jesiennie się zrobiło :roll: cóż, taka kolej rzeczy, nie samym latem człowiek żyje :;230
Wymiziaj marchewkowego złodzieja od "cioci" :D

PS. 40 róż to całkiem spora kolekcja, ja tylu (jeszcze) nie mam!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jabłuszka, marchewki tego mi brak. Marcinkowo - kolorowo, a żaglówki już pewnie pochowane.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Wczoraj dotarłam na działkę przygotować jeżyny do zimowania, trzeba było pozdejmować pędy z "rusztowania" i lekko powiązać aby razem się trzymały, a potem jak się ochłodzi, tylko na glebę, lekko posypać ziemią i nie zmarzną. Ciekawe jaka zima w tym roku będzie, żeby chociaż trochę śniegu spadło. Oj coś za daleko pobiegłam :wink: Ale u nas dzisiaj ochłodziło się, ciekawe czy jakieś lokalne przymrozki będą? Niestety trzeba będzie z wolna zabierać kaktusy z balkonu.

Dorotko, też uwielbiam marcinki, tylko najgorsze, że one takie ekspansywne, ile trzeba w całym sezonie pędów podziemnych wyrywać, bo inaczej zdominują wszystko (u nas lekka gleba). Psy też uwielbiam, zresztą w wielu sytuacjach psy przebijają ludzi :wink:
Aniu, u nas 1,5 dnia trochę popadało i to wszystko, ale chociaż do beczek na działce nazbierało się wody. U nas nie ma sezonu bez cynii i dalii, muszą być i basta ;:333 A pod dalią niestety to nie bratki, to poplony :wink: U mnie w warzywach tez mama króluje, no wiadomo każda każdej pomaga, ale mamy swoje sekcje działkowe. U nas też gleba kapryśna, marchewki pierwszy raz takie wielkie nam wyrosły, buraczki też (zawsze liliputy aż wstyd wykopywać), w tym roku było sucho to od razu widać różnicę w plonach. A warzywa i pozostałe hodowane były jedynie na gnojówce z pokrzywy, żywokostu i skrzypu.
Jolu po ostatnich zamówieniach chyba przebijesz 40-tkę? ;:306 Niestety lato realne kiedyś mija, ale w duszy zawsze wiosna/lato i róże :wink: Łaciata już wycałowana także od Ciebie ;:224
Dorotko pewnie już zbierają się w portach do zimowania, muszę się przejść z Solką jutro to zobaczę, może aparat wezmę to coś popstrykam. O ile Solka mi ręki nie wyrwie z tym aparatem ;) Jabłkami i marchewkami częstuj się ile chcesz.

Różane niedobitki - Casanowa
Obrazek

Westerland (ładne pędy wypuściła, ale bez pąków kwiatowych)
Obrazek

Queen Elizabeth i szałwia szkarłatna
Obrazek

Obrazek

Lawenda lekarska
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja prywatna plantacja wikliny :D
Obrazek

Trochę jesiennych Mazur
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aluś piękne widoczki pokazujesz :-) U mnie w okolicy też bywa cudnie, już dawno nigdzie nie byłam, czas nad tym popracować :roll:
Kolorowo jeszcze u Ciebie :D To fakt, że marcinki są strasznie ekspansywne, u siebie zostawiłam tylko kilka (z kilkunastu) krzaczków, bo zaczynały za bardzo na rabacie rządzić.

Róż będzie zdecydowanie ponad 40 ;:172

;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Witaj :wit
Pięknie pokazujesz ogród :)
Przymrozki zapowiadają, u nas też dziś zimno. Na szczęście aura nie aż taka nieprzychylna, żeby na zimę okrywać jeżyny.
Pozdrawiam, będę zaglądać :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Alu ja mam tylko marcinki te wysokie, one jak na razie nie tworzą rozłogów i trzymają się w jednej kępie :) Wszystkie niskie wyeksmitowałam z ogrodu, bo strasznie były ekspansywne, a u mnie miejsca mało.
Mazury jesienią ;:167 ...one o każdej porze roku są ;:215
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p
Od: 12 lip 2006, o 17:12

Post »

Witaj Alusiu ! W srodze rewanżu postanowiłam poodwiedzac Twoj ogródek i jestem pod ogromnym wrażeniem - nie tylko roślin, ale przede wszystkim sposobu prowadzenia swego wątku. Tyle różnorodności. Pozwalasz poznac nie tylko Twoje miejsce na ziemi, ale takze Twoja wrażliwość. Bardzo cenna cecha, wiec zapowiadam - będę "nawiedzac" Krajankę, oj, będę !
Ogromne wrażenie zrobił na mnie Twój kwitnący clematiś JPII - jak sie zorientowałaś u mnie , mam lekkiego bzika na punkcie powojników - niemniej moj JPII odmówił współpracy i w tym roku nie zakwitł. Poprzedniego pożegnałam po dwóch latach, w czasie których zaszczycił mnie aż 1, słownie jednym rachitycznym kwiatuszkiem. Chyba mojemu aktualnemu podsunę ekran komputera, żeby zobaczył jak powinien kwitnąć ! ;:138 I ze nawet na naszych zimnych Mazurach akurat ten kapryśny egzemplarz powinien obowiązkowo zawiązywać kwiaty ! ;:167
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj u nas mocno ochłodziło się, z piątku na sobotę był przymrozek, za dnia zaledwie 5 stopni, a dzisiaj już 16, niezły skok. Wczoraj myślałam, że ujrzę na działce już czarne dalie, ale zostałam pozytywnie zaskoczona - jedynie kilka zostało lekko naznaczonych przez mróz. Popatrzcie jak się nadal trzymają:

Obrazek

Obrazek

Jolu zabieraj dziewczynki i wybierajcie się za miasto dopóki odpowiednia pogoda sprzyja :) Z astrami walczę od kiedy je posadziłam, któregoś sezonu trochę zapomniałam o nich i pozwoliłam im zaszaleć, ale miałam wówczas fioletowy busz jesienią (i zmarnowaną glebę po ich kłączach).
Vamila miło Ciebie gościć, wpadaj kiedy tylko zechcesz :) Dzisiaj na szczęście już o wiele cieplej było, baa nocą temperatura już wrastała. Ponoć w najbliższym tygodniu ma mrozić, ale pożyjemy zobaczymy. Jeżyny kładę na glebę jak już mocniej się ochłodzi, ale tak aby jeszcze ziemia była miękka do obsypania gałęzi. Niestety jak zostawiam pędy na rusztowaniu to przemarzają i owoców wówczas jest malutko.
Dorotko u mnie nie ma różnicy czy to wysokie czy niskie astry, wszystkie rwą się do wytwarzania rozłogów aż ręce bolą ;) A Mazury rzeczy oczywista są cudowne cały rok, dlatego nie potrafię ich opuścić na stałe ;)
Elu, dziękuje Tobie bardzo za tak wiele dobrych słów, ależ mnie zmotywowałaś do większej pracy twórczej :tan JPII dopiero w tym roku tak się rozszalał, a mam go już kilka lat, w międzyczasie zmienił miejsce zamieszkania i to mu pomogło. Zawsze kwitł bardzo ubogo, a tak nawet teraz ma wiele pąków kwiatowych. Zapraszam tak często, jak tylko najdzie Ci ochotę na odwiedziny :D

Elanutka wspomina o różnorodności mojego wątku, to dla odmiany trochę mojej działalności (i dajcie znać czy: niebieskie poniżej wyglądają jak chabry, a fioletowe jak dzwonki, pytam Was, bo jako ogrodniczki najrzetelniej spojrzycie ;)):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jakieś jesienne fotki zostały:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę za późno w tym roku wysiałam brokuły, ale może coś zdoła urosnąć
Obrazek
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Skorzystam choć wirtualnie z zaproszenia, szczególnie, że mieszkasz w okolicy mojego wymarzonego miejsca na ziemi :)
Straszysz tymi marcinkami, chcę je wpuścić w przyszłym roku między piwonie. Zły pomysł?
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas od rana trochę pada deszcz z przerwami ;:138 Ale odlot, żebyśmy tak skakali z radości na opady deszczu, do czego to doszło :wink:

Mileno miło czytać, że Ty także uwielbiasz Mazury, znam te swoje okolice jak własną kieszeń, ale każdą porą roku, co roku zachwycam się widokami, roślinami itp :wink:
Marcinki możesz wsadzić nieopodal piwonii, tylko systematycznie przez cały sezon kontroluj rozrost ich kłączy. U Ciebie chyba jest trochę cięższa gleba niż u mnie (spoglądając na Twoje fotki), więc może tak szybko nie będą się rozrastać.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie odlot- gratuluję deszczu ;:131 nieźle co, do czego doszło. Tyle piękności pokazałaś na raz że nie wiem co chwalić. Plantacja wikliny ;:333 , woda, kaczki o kwiatach nie wspomnę. Widzisz mi kiedyś taka terapeutka co fluidy jakieś tam wyłapywała, stwierdziła że ja do życia potrzebuję wody. Piasek , woda to jest to co mi podobno służy i dobrze wpływa. Nie mam wody, piasku więc sobie tę dziurę na środku wykopałam rok temu i czekam na ulewne deszcze co by ją wypełniło :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”