Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Tak Jacku! Pięknie daliowa mamy jesień! Lolo Love to moje oczko w głowie. Kiepsko przezimowała, ale dała radę ;:333

Justi! Ja lubię małe dalie, mam takie miejsce, gdzie rosną i pięknie wyglądają. Dobrze się czują w swoim towarzystwie :wink:

Dorotko! Jowey Linda jest jakąś holenderską pomyłką ze straganu. Dziwię się, że całkiem fajna, w miarę nowa odmiana siś tam znalazła. A jakbym chciała ją kupić, to z kolei sprzedali by mi coś innego ;:306

Daysy! Potargana japonka nie podobała mi się w tym roku, bo pokazywała środek. Musiałam jej robić zdjęcia z boku.
Dynie niezbyt duże, bo suchawo było. Ale pierwsza zupa już za nami :tan

Na dziś:
Kennenmerland
Obrazek

Color Spectacle
Obrazek

My Love
Obrazek

Jola
Obrazek

Black Touch
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

piękne dalie to moja biała tez chyba my love.Patrzyłam też na zdjęcie osaki może moja to to samo ta żółto biała czasem pomarańczowo biała.Szkoda że reszty nazw nie wiem
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Miłko, Jowey Linda jest tak doskonale regularna i ten kolor dojrzałej moreli, no cudo!!! Ale najpiękniej fotografujesz Eveline... ;:196
Nie wiem co o tym myśleć, ale moja Julia R. nigdy nie zmieniała koloru i zawsze jest bladoróżowa (bez kremowych tonów :wink: )
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Moje dalie się suszą :( Te puste miejsce po nich jest jakieś....puste. W przyszłym roku zrobię taką szaloną daliową rabatę, że czapki pospadają. Kocham te kwiaty. Jak na razie nie umiem ich nazwać oprócz białej My Love i tej słodkiej serduszkowej. Mam plany :wink: :wink:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Następna piękność wpadła mi w oko...Color Spectacle.
Śliczne masz dalie, można się w nich naprawdę zakochać ;:167 Tylko jest jeden problem... one potrzebują sporo miejsca, no i trzeba je na zimę wykopywać.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Sweetheart moja faworyta nie licząc tej co wcześniej pisałam. Zjawiskowe są Twoje dalie. Moje w tym roku zdecydowanie zakrótko kwitły, ale to po primo moja wina, bo posadziłam bardzo późno, a po secundo, mróz jak zawsze zaszybko mi je ściął.
Jednak wiem, zę z nich nigdy nie zrezygnuję, chyba, że zdrowie nie pozwoli ich wykopywać i wsadzać wiosną
U mnie dalie to pewnie w grudniu będą pokazywane ;:306 , bo teraz lipiec wklejam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Miłko ;:196
Coś mi się wydaje, że zmienię Ci imię i następnym razem będzie " ...witaj Dalio..." :D
Ciągle pokazujesz nowe oblicza swych faworytek i dzięki Tobie można je podziwiać.
Odmiana JOLA urocza przez ta dodatkowa kolorystykę na płatkach. czy cały sezon utrzymują się ?
Zaczynam po niedzieli wysyłać dalie - wrzuć mi adres bo gdzieś zapodziałam.
Czytam post Sosenki4 i śmieje sie do siebie ... bo połowa wypowiedzi w 100% pasuje do mnie. Musze wpaść do niej bo to może być "bratnia dusza"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Już się łapię, że szukam wszelakich ubrań, dodatków, kosmetyków, gdzie jest dalia! A'propops! Wyszedł perfum Dalia Dali ;:173 No tak! Jola to było moje chciejstwo od kilku lat i w tym roku się udało Rysiowi podzielić. Wiele pięknych odmian mam od Ryszarda, a Jola bliska jest memu sercu, bo to polska odmiana!

Marzko! Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie! W przyszłym roku dopilnuję Cię, żebyś posadziła na czas! ;:108 Z takim areałem to bym poszalała z daliami! Z przodu te wysokie dinnerplaty! Przy wejściu fikuśne pomponiki, a zresztą, wszędzie bym sadziła! ;:306

Dorotko! Wykopywanie dalii to jedyna ich wada. Reszta to same zalety! Nawet wykopywanie może być zaletą, jak pomyślisz, ze co roku masz inny ogród :tan

Irminko! Już się stęskniłam za Tobą! ;:168 Masz rację, Obydwie dalie są doskonałe. Jowey Linda jest z pomyłki i nie masz pojęcia, jak ja ją obchodziłam, gałskałam, jak do niej mówiłam, jak rozkwitła! ;:173 Jest doskonała! A Eveline jest KRÓlową!!!

Marzena! Popatrz sobie na dahlie.net, albo pokaż zdjęcia w wątku TUTAJ.

Małgosia! Koniecznie zrealizuj swoje plany! Już nie mogę się doczekać kolejnego sezonu, choć tego jeszcze nie skończyłam! ;:306

Wczoraj zlewałam swój cydr ;:173 Nie przypomina niczym takiego ze sklepu. Śmiem twierdzić, ze ten ze sklepu nijak ma się do cydru. Mój jest aromatyczny, pachnie świeżo ugryzionym jabłkiem, jest naturalnie zabarwiony, dość wytrawny, kwaskowy, podobny do smaku wody z cytryną bez cukru. Pierwszy łyk trochę kwasi, ale kolejne smakują wybornie. Lekko szcypie w język. A co najważniejsze nie mam po nim zgagi jak po kupnym i żołądek zachowuje się wzorcowo, czego po kupnym też nie mogę powiedzieć.
Składnikami były woda z jabłkami, bez dodatku cukru i drożdży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś baaardzo pracowity dzień. Pracownik biurowy chyba może przy niedzieli pomachać łopatą?
Sprzątnęłam w szklarni pozostałe pomidorki. Wyszedł cały koszyk!

Obrazek

Posadziłam moje siewki liliowców (najpierw musiałam grunt przygotować). Miałam poważny problem, ponieważ wyłożyłam skrzynię, gdzie dorastały workiem z plecionki. Korzenie się wrosły w plecionkę i trudno było wytargać sadzonki nie uszkadzając korzeni. Wiosną pieczołowicie opisałam odmiany, teraz nie mam pojęcia, co posadziłam, bo spełzły nazwy na etykietach.

Obrazek

No i posprzatane dynie. Nie mam zdjęcia, bo mąż pochował szybciutko.

Pierwsze trzy dalie wykopane. Już widziałam, ze żółkną i nie mają pąków więc im ulżyłam, suszą się w skrzyneczce. Pozostało 65 ;:131

Moje fioletki i purpurki:

Thomas A. Edison
Obrazek

Nuit d'Ete
Obrazek

Good Earth
Obrazek

Babylon Purple
Obrazek

Creme de Cassis
Obrazek
Miłka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Moje dalie nadal w gruncie, bo uginają się od kwiatów. Ale trzymam rękę na pulsie :D
Czy mogłabyś spojrzeć do mnie. Może Tobie uda się rozpoznać ptasiego gościa :lol:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pracowniku biurowy, jutro będą Cię łapki bolały ;:196 Roboty huk odwaliłaś, moja niedziela była leniwa i nieogrodowa. Tylko spacerowałam sobie. aha, obcięłam zeschnięte pączki różom.
Wiesz, że ja cydru nigdy nie piłam? Nie mam pojęcia jak smakuje. ;:224
Pomidorki zielone? Ja z zielonych robię sałatkę zimową. :wit
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

:wit pięknie u ciebie ;:oj tyle ciekawych kwiatów i wszystko takie uporządkowane ;:138 w ogóle nie czuć jesieni ;:108 szkoda że muszę jeszcze 5 lat poczekać aż będe mógł się napić bo mi smaku narobiłaś na niego ;:224 ;:209
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko, my robiliśmy cydr z samego wyciśniętego soku (letnie jabłka) na drożdżach. Nie piłam cydru sklepowego a ten nasz by mi smakował ale zęby wykręcał, bo mam nadwrażliwe.
Dalie masz przecudne - ja dziś w ramach dojścia do działki bezczelnie zrywałam suche kwiatostany dalii u sąsiadów, niestety najładniejsze rosły w głębi działek :(
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Myślę, że w tak cieplutki dzień grzechem byłoby nicnierobienie, a praca w ogrodzie jest ku chwale Najwyższego.
Cóż to takiego ten cydr? Niby widzę, że to coś z jabłek, ale jak z drożdżami to chyba też i z alkoholem, więc może być smaczne :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka! Cydr jest dość smaczny, aromatyczny, relaksujący, ale ma jeszcze jedna zaletę - jest dobry na układ trawienny, przynajmniej mój cydr na mój układ! ;:306 Taki sok jabłkowy naturalny z lekkim procencikiem, a że jabłka nie były bardzo słodkie - procencik niewielki.
No i dzięki za wsparcie mojego sumienia! ;:333

Milena! Widzę, ze do nalewkowego wątku zajrzałaś i sobie pogadałyśmy. :wink: Czyli Wam wyszedł też kwaskowy?
Spróbuj na wiosnę zaopatrzyć się w karpy dalii. Te z nasion często nie powtarzają cech roślin matecznych. Ale takie siane też mają swój urok ;:173

Mati! Pozostaje świeżo wyciśnięty sok jabłkowy ;:333 Podobnie smakuje ;:108 Fajnie, że pomimo młodego wieku interesujesz się ogrodem i korzyściami wynikającymi z jego posiadania.

Małgosiu! Nie bolą! :tan Ale jestem zadowolona, że już to mam za sobą. Przyszły weekend pod znakiem wykopków. To dopiero będzie robota. Synek ma zapowiedziane, ze musi pomóc, bo nie dam sama rady. W zeszłym roku sama wykopywałam przez kilka dni.
Też obcięłam kilku różom pączki ;:224
Jak nie próbowałaś cydru, to nie próbuj tego ze sklepu. Albo spróbuj, bo będzie porównanie, jak spróbujesz domowego.
Zielone pomidorki nakłaniam do dojrzenia, ale chyba w końcu też zrobię sałatkę ;:131

Aniu! Byłam, chyba rozpoznałam! ;:173
Moje dalie też jeszcze wywijają kwiatkami, ale wyglądają coraz gorzej i chyba im w przyszły weekend ulżę. Może się okazać, ze kolejny mróz będzie dopiero w grudniu. Nie chce mi się wykopywać w czapce i rękawiczkach :evil:

Na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko Jola to polska odmiana ?... ;:oj aleś mi smaku na narobiła na 'Jolke" i na ten cydr też.
W tym roku zerowe ilości jabłek wiec lekkie winko robiłam z samych winogron - tez kupowane i balon mały - 5 l. Miałam ochotę podejść do tematu cydrowego widząc obsypane 3 jabłonie kwiatami ale majowe przymrozki załatwiły i kwiaty i małe zawiązki też.
Czy robisz go pierwszy raz ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”