Wysiewanie kaktusów cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysiewanie kaktusów
Nie wiem. Za każdym razem jak je wysiewałem nic mi nie wschodziło.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ha, toś mnie pocieszył
Czyli wzejdą jak.... w ogóle wzejdą.

Czyli wzejdą jak.... w ogóle wzejdą.
- lucy23-61
Ludzie
,wzeszedł jeden i to potwór, cholewcia akurat bateria padła, ale cyknę jak już będę mogła.
Ale się cieszę, bo tyle się naczytałam,że ciężkie są we wschodach.

Ale się cieszę, bo tyle się naczytałam,że ciężkie są we wschodach.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I jak Ty teraz zaśniesz?
Dawaj go

Dawaj go

Wysiałam 10 sztuk kaktusów różnych odmian, pierwsze wykiełkowały po 5 i 6 dniach, kolejne po około tygodniu po poprzednich. Czy na podstawie zdjęć jest możliwa już wstępna identyfikacja?
Wyglądają tak:

Wyglądają tak:

Pozdrawiam, Gosia:)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie ma szans na identyfikację tak małych roślin.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Basia
- lucy23-61
Z lekkim poślizgiem wstawiam póki co jedną siewkę ( do tej pory nic więcej nie ruszyło)

Chcialam się zapytac jak dbac o siewki ok 4 - 7 mm G. mexicany
Czy należy je zimować tak jak inne rosliny czy raczej w trochę cieplejszych warunkach dodatkowo spryskując delikatnie od czasu do czasu?
Czy należy je zimować tak jak inne rosliny czy raczej w trochę cieplejszych warunkach dodatkowo spryskując delikatnie od czasu do czasu?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zimuj je jak normalne rośliny jednocześnie bacznie obserwując. Jeśli zaczną byt silnie tracić wilgotność możesz zacząć je spryskiwać.
Przy okazji mała uwaga: w języku polskim nie odmieniamy łacińskich nazw kaktusów.
Przy okazji mała uwaga: w języku polskim nie odmieniamy łacińskich nazw kaktusów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Wstawiam linka z moimi siewkami(za wielkie rozdziałki jakby na forum wrzucić) http://imgur.com/a/Exzf9
Mam kilka pytań. Siewki mają 3 miesiące, jak się prezentują na swój wiek? Wyglądają zdrowo?
Bo te wyższe to tak jakby usychają, a w niektórych miejscach wydaje mi się że pojawia się pleśń.
Jaka może być przyczyna? Oświetlam je sztucznie dwowa 20 watówkami. Możliwe że są za blisko światła?
Podlewam przegotowaną/odstaną wodą co 1-2tyg.
Z góry dzięki
Mam kilka pytań. Siewki mają 3 miesiące, jak się prezentują na swój wiek? Wyglądają zdrowo?
Bo te wyższe to tak jakby usychają, a w niektórych miejscach wydaje mi się że pojawia się pleśń.
Jaka może być przyczyna? Oświetlam je sztucznie dwowa 20 watówkami. Możliwe że są za blisko światła?
Podlewam przegotowaną/odstaną wodą co 1-2tyg.
Z góry dzięki

- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
czym byś nie doświetlał to i tak raczej nie ma szans żeby miały za dużo światła, pleśń widzę też hodujesz
Pierwsza rzecz to podłoże jest do wymiany na bardziej mineralne (m. in przez to ta pleśń) nasiona jakich roślin siałeś?

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
Siałem mix z [zmoderowno] Proszę nie wklejać linków do akcji internetowych. Tomek/blablapopiolek69 pisze:czym byś nie doświetlał to i tak raczej nie ma szans żeby miały za dużo światła, pleśń widzę też hodujeszPierwsza rzecz to podłoże jest do wymiany na bardziej mineralne (m. in przez to ta pleśń) nasiona jakich roślin siałeś?
Wysiewałem na podstawie filmu z youtuba. (Dla zainteresowanych) Ziemia też przygotowana wg tego co gadał. Ziemia do kaktusów + perlit, zgrzany w mikroweli. Każde naście sztuk osobno siedziało w takich a la szklarniach z koszulek przez 3 miechy.
Spróbuje przesadzić do bardziej mineralnego podłoża, liczę że ich nie dobiję. Choć wydaje mi się że cześć dobrze sobie radzie. Gorzej z tymi wysokimi.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Po pierwsze zawsze trzeba sie liczyć z tym że część padnie. Po drugie nie ogladaj filmów bo to tak jak robienie dania z książki kucharskiej, niby wszystko opisane a nie chce wyjść. Moim skromnym zdaniem sterylizacja substratu nie ma wiekszego znacznia. Jeżeli w powietrzu coś wisi to sie zalęgnie. Wieksze znaczenie ma dobre oczyszczenie nasion. Ja sieje pod lampami i latem znacznie rzadziej pojawia sie pleśń bo po prostu powietrze jest suche co wpływa na mnieszy rozój grzybków. Po trzcie substrat najlepszy całkowicie mineralny chba ze posiadasz warunki szklarniowe przez cały okres. Po 4 siej w tysiącach to sie nie zmartwisz ze padło ze 100 

Goshia pisze:Wysiałam 10 sztuk kaktusów różnych odmian, pierwsze wykiełkowały po 5 i 6 dniach, kolejne po około tygodniu po poprzednich. Czy na podstawie zdjęć jest możliwa już wstępna identyfikacja?
Wyglądają tak:
Nasiona masz kupione z firmyGreen Land ? jeżeli tak to któreś będą z tych gatunków.
CARNEGIA GIGANTEA, FERROCACTUS WIZLINI, ECHINOCEREUS ENNEACANTHUS, OPUNTIA ENGELMANII
Takie maleństwa też miałam