Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
alusja56
50p
50p
Od: 29 wrz 2013, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Ale bym się z Tobą pokręciła po tej wystawie kaktusów. u mnie takich imprez nie ma. Zakupy zrobiłaś super !!
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ;:196 Alu dziękuję za miłe słowa :wit

Dziś chciałabym podzielić się z Wami wszystkimi radością jaka mnie spotkała...

Pamiętacie gdy przedstawiałam sadzonki Epiphyllum...było ich trochę, :;230 a wśród nich trzy posadzone eksperymentalnie w podłożu dla storczyków wymieszanym ze żwirkiem i ziemią dla kaktusów...przy czym podłoża dla storczyków było sporo. Jak do tej pory wszystkie sadzonki żyją i mają się dobrze...nie zależnie od tego w jakim podłożu były sadzone. Różnicy w tempie wzrostu też nie ma. Czyli wszystko ok.
Co parę dni robię gruntowny przegląd wszystkich roślin...karmię swe oczy pięknymi widokami roślin, a gdy przechodzę do okien na których są Epi...to każda zauważona różnica we wzroście czy maleńka odnóżka sprawia mi radochę niewypowiedzianą...
Patrzę, patrzę i oczom nie wierzę...delikatnie rozchylam ściółkę w doniczce z Epiphyllum urahne i...wow...nie dosyć że na mniejszym członie są trzy odnóżki...to z ziemi wychyla się trzeci liść :tan

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery... :;230 :;230 :;230

;:306
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne widoki, gratuluję sukcesów w ukorzenianiu. :)

Dla mnie jednak kłopoty zaczynają się później, kiedy trzeba znaleźć miejsce na rozrastające się krzaczki... To ekspansywne rośliny, liście niektórych osiągają ponad metr długości... :wink:
Ale na razie trzeba się cieszyć jak się ukorzeniają i przyrastają, na tego typu zmartwienia przyjdzie czas później.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

brombiel pisze:Co parę dni robię gruntowny przegląd wszystkich roślin...karmię swe oczy pięknymi widokami roślin, (...)
no wiadomo - pańskie oko konia, ups! kaktusa (no ok nie czepiajmy się szczegółów, że to epi, a nie kaktus) tuczy! ;:215

W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery... :;230 :;230 :;230

;:306
Super! Tak trzymaj! :;230 :;230

Swoja droga jak tak dalej pójdzie, to zarośniesz szybciej, niż Żaneta :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Takie "liściaste" jak nam zaprezentowałaś to kompletnie nie moja bajka, jednak doskonale rozumiem zachwyt nad każdą drobnostką.
Hmmmm może też powinnam sobie sprawić prezent za dobrą opiekę nad cierniuchami :D :D :D
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Piękne widoki, gratuluję sukcesów w ukorzenianiu. :)
Dziękuję Henryku mam nadzieję, że te cztery nowo kupione też się przyjmą :-)
hen_s pisze: ... kłopoty zaczynają się później, kiedy trzeba znaleźć miejsce na rozrastające się krzaczki... na tego typu zmartwienia przyjdzie czas później.
Masz rację, dla tego nie chcąc mieć zmartwień tego typu w przyszłości, myślę i planuję już dziś...co z tych planów wyjdzie...zobaczymy ;:209
onectica pisze:
brombiel pisze: W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...

Eeee.... Lucy daleko mi do ilości posiadanych roślin przez Żanetę....ja mam zaledwie 80szt...to dopiero początek ;:306
mrooofka pisze:Takie "liściaste" jak nam zaprezentowałaś to kompletnie nie moja bajka, jednak doskonale rozumiem zachwyt nad każdą drobnostką.
Hmmmm może też powinnam sobie sprawić prezent za dobrą opiekę nad cierniuchami :D :D :D
Magda oczywiście że powinnaś się nagradzać...a taki kaktusik potrafi wywołać szybsze bicie ;:167

A tu taki mały przedsmak...mówisz że wolisz cierniste....

Mammillaria schiodeana...nieśmiało pokazała mi dziś trzy pączki, ledwo je widać z pod tych cierni...mam nadzieję że jeszcze zakwitnie...ma takie piękne cytrynowe kwiatki ;:65

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Trzy pączki? Ja widzę, że tam coś więcej się przebija
Bardzo się cieszyłam jak mi snow cap zakwitła bo to były moje pierwsze nie-różowe kwiatki; ona właśnie kwitnie na taki delikatny żółty
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mammillaria schiedeana (literówka u Ciebie) kwitnie często późną jesienią bądź nawet w zimie. Kwiaty więc na pewno zobaczysz. :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

brombiel pisze:
onectica pisze:
brombiel pisze: W nagrodę za dobrą uprawę sadzonek Epiphyllum...kupiłam sobie jeszcze cztery...

Eeee.... Lucy daleko mi do ilości posiadanych roślin przez Żanetę....ja mam zaledwie 80szt...to dopiero początek ;:306
Ale że co...? Że niby ja...? Ja niby mam dużo...? Oj tam oj tam, jeszcze tysiąca nie osiągnęłam, to co to jest - są tacy, co mają tysiące w mieszkaniu i jakoś żyją. Więc wcale jeszcze nie zarosłam, i w dodatku się wygrzebałam z zimowiskiem, tylko ciężkoo mi się dzisiaj schlać,a chciałam zrobić zdjęcia ;:202
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko odpocznij troszkę...może masaż pleców, chwila błogiego leżenia i marzenia o 1000szt...2000szt ;:173 ...a później piękne zdjęcia :D

Henryku dziękuję że zwróciłeś na to uwagę...ja tak ją miałam podpisaną...zaraz poprawię w moim spisie... ;:180 to dobra informacja że kwitnie później...będę się cieszyć jeszcze kwiatami :-)

Magdo ja cieszę się ze wszystkiego...bo większość kaktusów które mam są to jeszcze młodziaki takie...a Arizona snow...u mnie jeszcze nie kwitnie, jest taka malutka, ale kocham ją za te piękne białe ciernie... ;:oj
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko - ja o tysiącu wcale nie marzę, wręcz przeciwnie ;:202 bo niewiele mi brakuje - ale to wnoszenie i wynoszenie dwa razy w roku łupie w kościach i po takich wyczynach mam dość roślin. Tym bardziej, że zaczęła się wspinaczka do mnożarki i latam po drabinie ;:306 Póki nie ma wysiewów, jest OK, ale niedługo będą - kondycja się poprawi ;:131
A chwila błogiego snu...hm...marzenie nieosiągalne (na razie)!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko przyjdzie czas i pora na wysiewy...ja muszę się przygotować, bo też chcę spróbować...zobaczymy :-)

A na razie myję okna i część roślin poszła do kompieli - moje stare Epi czerwone, jego ścinki które już od dłuższego czasu są w donicy, bilbergia zwisła, crassula (moja plecionka kochana) i cztery kaktusy wysuszone i na tyle duże bym miała tylko niewielkie obawy (Notocactus warasii, Mammillaria backebergiana, Cereus forbesii?, Cephalocereus chrysostele?).
Trochę było do zdejmowania, a potem do ponownego ustawiania...ale przy okazji dokładnego oglądania jest też kilka miłych niespodzianek...

Bilbergia zwisła...pamiętacie że podzieliłam ją na dwie części, sobie zostawiając tę mniejszą...podział był brutalny gdyż bryłę korzeniową musiałam przeciąć nożem i lekko to nie poszło, więc korzenie na pewno były mocno uszkodzone...bardzo długo jej nie podlewałam, a potem dosłownie odrobinkę, dziś poszła do kabiny kompać się...a potem pokazała mi...że rośnie...nowy człon... ;:138
Obrazek
Obrazek

Ścinki Epiphyllum czerwonego też sobie powolutku przyrastają...jeśli przetrwa do wiosny to chyba wszyskie te liście mocno skrócę i zacznę dokarmiać...może po takim zabiegu zaczną rosnąć ładne szerokie liście...a na razie rośnie tak...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Epiphyllum anguliger też ładnie mi dziś podzękowało za opiekę...ma trzy liście i na czubku każdego zaczyna przyrastać...dziś postanowiłam dać mu drabinkę i przymocować go do niej, by powoli się przyzwyczajał :;230 ... to zobaczyłam podczas mocowania ...jest w połowie wysokości środkowego liścia... ;:138

Obrazek
Obrazek

A tak wygląda okno Epiphyllum...jedno okno...jest tego więcej :;230 :;230
Obrazek

Muszę szybko się budować...bo zabraknie miejsca dla mnie ;:306
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Okienko rzeczywiście prawie na full zapełnione. Jak wszystkie zakwitną to co to będzie za widok ;:oj ;:224
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, jeśli masz szansę na budowę to rób to w miarę szybko - za 2-3 lata za okno nie wyjrzysz. :wink:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KwiAnna pisze:Okienko rzeczywiście prawie na full zapełnione. Jak wszystkie zakwitną to co to będzie za widok ;:oj ;:224
Ooo ... Aniu to będzie rajski ogród...bajka...to okno + drugie na którym jest osiem, a już za parę dni dojdą kolejne cztery... ;:138 ale one zakwitną za dwa trzy lata ...cierpliwość, cierpliwość... ;:138
hen_s pisze:Cóż, jeśli masz szansę na budowę to rób to w miarę szybko - za 2-3 lata za okno nie wyjrzysz. :wink:
Henryku mam szansę i to dość realną, pytanie tylko czy dam radę rozpocząć budowę w przyszłym roku czy nie... ;:108

Epiphyllum curly i oxypetalum...
Obrazek

Epiphyllum curly...dokładnie obejrzany i proszę, prawie przy samej ziemi rośnie malusieńki listek... ;:138

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”