Ogródek działkowy - mój pierwszy

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
mk1212
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2014, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogródek działkowy - mój pierwszy

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie...

W tym miesiącu stanę się szczęśliwym posiadaczem ogródka działkowego. Jest to moje pierwsze doświadczenie z ogrodnictwem więc już na wstępie proszę o wyrozumiałość i cierpliwość do zadawanych pytań.

Inwentaryzacja działki na ten moment wygląda następująco:
- dwie jabłonie (jedna rośnie "na ukos")
- jedna dziko rosnąca śliwka (żółte owoce)
- kilka krzewów porzeczek
- młody dąb
- dwa dorosłe świerki
- ok. 5 ściętych (pnie o wys. 0,5 m) wiśni

Ponadto na działce jest lekko zapuszczony domek.

Wszystko znajduje się na 3,5 arowej nieogrodzonej działce - trawa + mniszek lekarski.

Pierwsze pytania jakie się mi nasuwają to:

1. Jakie prace mogę wykonać przed zimą?
2. Czy dąb na działce to dobry pomysł?
3. Chciałbym przygotować kompostownik - czytałem, że należy warstwować liście/trawa/ziemia...jakieś sugestie/podpowiedzi??

POMOŻECIE ??

Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek działkowy - mój pierwszy

Post »

Nikt ci nie napisze co zrobić jak nie wie co ty chcesz tam mieć (trawnik ,warzywa,krzewy owocowe czy coś innego).
Co do dąbka to o ile jest to dąb szypułkowy ,to jeśli chcesz tan mieć trawnki to może sobie rosnąć powoli.
Jeśli dąb czerwony to choć to piękne drzewo to radzę wyciąć bo szybko zdominuję całą działkę
Pozdrawiam Wojtek
mk1212
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Racja...i o tym wlasnie mowilem...dzialka ma byc swego rodzaju miksem - jedna czesc przeznaczona dla dzieciakow - piaskownica, plac zabaw...kolejno czesc relaksacyjna czyli krzewy i rosliny ozdobne oraz trzecia gdzie znajda sie krzewy malin, aronii oraz tzw. zielnik

Co do dębu masz racje - niech rosnie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Witaj Marcin :wit
Potrzeby już określiłeś, więc teraz do roboty.
Przed zimą :
- jeszcze możesz przygotować rabaty - zielnik, kwiatowe czyli odchwaścić, przekopać
- przed mrozami możesz posadzić krzewy owocowe i ozdobne na uprzednio przygotowanych miejscach oraz cebulki kwiatowe wiosenne
- założyć kompostownik - tak, trzeba warstwować jak napisałeś
- zrobić karmnik dla ptaków
- zrobić miejsce zimowania dla jeży
- wyciąć/wykarczować niepotrzebne drzewa, krzewy i pnie
- poprawić ścieżki lub je utworzyć

Co do informacji na tematy wszelkie naprawdę warto użyć wyszukiwarki FO (mnie to się nawet wydaje, że na FO już wszystko zostało opisane i wyjaśnione - bo co nie wpiszę jest wątek lub post na ten temat :wink: )
Po drugie poproszę zdjęcia w dziale mój piękny ogród ;:173
Powodzenia :)

Proszę o niepotrzebne cytowanie, w tym wątku na razie napisał tylko jeden Marcin, więc z pewnością wiadomo komu odpowiadasz, pomid.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Marcinie, zachęcam Cię do wstawienia zdjęć tutaj, w tym wątku.

Nie musisz ich wstawiać w dziale "Mój piękny ogród."

Jeśli wszystkie informacje będą w jednym wątku, temat będzie bardziej przejrzysty.
Pozdrawiam, Agata.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Generalnie dąb na działce to dobry pomysł, ale... na niewielkiej działce to już gorzej.

Nie daj się namówić na ścięcie "dziko rosnącej śliwki o żółtych owocach" - jeśli to ałycza, to na surowo może nic ciekawego, ale dżem z tych owoców jest genialny!!!
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Dąb jak każde inne drzewo da się formować, więc bez przesady jeśli ma rosnąć nad częścią wypoczynkową. Zostawiłabym, bo piękny.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dąb jest piękny, fakt, ale na małej działce prędko braknie miejsca (skoro są już tam dorosłe świerki), a im starsze będzie drzewo, tym większe będą potem problemy z ew. wycinką, tym bardziej, że to nie jest drzewo owocowe...
Zielonym do góry!!!
mk1212
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki wszystkim za pomoc - jak tylko działka będzie w moich rękach wrzucę fotosy i plan działki z prośbą o pomoc :D
Miłego weekendu
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Świerki usunąłbym. Nic Ci nie dają prócz wiecznego cienia i wilgoci. Szybko rosną i zaczynają być kłopotem.
Dąb - hm, jeśli działka pod lasem i nie ogrodzona, to możesz mieć wizyty dzików. Ogrodzić, albo pogodzić się.

Działę uporzadkować, tam gdzie mają być rabaty pod warzywa i kwiaty - przekopać, wyznaczyć ścieżki.

Trawnik - wystarczy kosić. Mniszek nie niszczy trawnika. Wkurza tylko, gdy jest świeżo skoszony a On już po godzinie ma wystające kwiaty w górę :D

Drzewka owocowe- dobry czas na przesadzania, przycinanie, nowe nasadzenia.

Zadbaj o domek, by był suchy. Sprawdź dach, opierzenia, przewietrz go, tym bardziej szafki- napraw co trzeba. Podnieść temp. w środku- osusz go np. grzejnik gazowy. Co zgnite, to wyrzuć, rozbierz - tam wilgoć będzie się już cały czas trzymać.

Może stan będzie taki, że nie opłaci się go gruntownie remontować - tylko wyburzyć i postawić nowy.. Ale jeśli będzie w dobrym stanie, to jw. najważniejsze przez kilka dni grzać w środku/suszyć (temp. i wietrzeniem najłatwiej).
mk1212
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I stało się - poniżej moja pierwsza "farma":

1. Widok od drogi - w tle dwa duże i piękne "iglaki" - jak widzicie dostęp do wody jest blisko - pytanie czy jest mi to potrzebne...w planach obszar dla dzieciakow + krzewy ozdobne i owocowe (maliny/agrest/aronia)
Obrazek

2. Część działki - planowana na zielnik - w chwili obecnej widok na "sławetny dąb" - cały czas się zastanawiam co z Nim zrobić...rośnie wraz z dziką rożą i winogronami...
Obrazek
Obrazek

3. Daszek nad drewutnią - do wymiany....w tym obszarze chciałbym zbudowań kompostownik
Obrazek

4. Pozostała część domku - moim zdaniem bardzo klimatyczna i w niezłym stanie - nigdzie nie widać śladów zacieków itp. - na bank rynny do wymiany
Obrazek

5. Planowana część rekreacyjna - (głównie krzewy ozdobne, rabaty)
Obrazek

6. I jeszcze raz - działka od frontu - z przeznaczeniem dla dzieciaków - plac zabaw/piaskownica
Obrazek

Co planuje:

1. Ogrodzenie drewniane - niestety jedynie od tyłu sąsiad jest "ogrodzony",
2. Planowane obszary - dzieciaki, relaksacyjny, zielnik.
3. Planowane nasadzenia: tuja szmaragd jako odsłonięcie od sąisadów, na pewno rododendrony i trawy ozdobne, planuje rownież kilka rabatek zarówno kwiatowych jak mix krzew+kwiaty. Na pewno maliny/aronia/agrest - uwielbiam od dzieciństwa :) . Co do zielnika standardy (pietruszka, szczypior, bazylia, mięta itp.)

Przepraszam jeśli chaotycznie, ale to tak na goracą - macie jakies propozycje nasadzeń dla początkujących

Pozdrawiam
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała uwaga: kompostownik lepiej oddalić od domku, postawić go gdzieś pod drzewami, w cieniu.
Po pierwsze wtedy drzewa będą miały ogromną korzyść, a po drugie ... kompostownik, nawet dobrze prowadzony, różami nie pachnie (choćby duża ilość trawy z koszenia w bardzo ciepłe dni). Jeśli planujesz sielską kawkę przed domkiem w miłe letnie dni, to raczej warto to przemyśleć.
Zielonym do góry!!!
mk1212
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bixxx pisze:kompostownik lepiej oddalić od domku, postawić go gdzieś pod drzewami, w cieniu.
Dzięki za uwagi - a rozijając temat co polecacie - kompostownik drewniany - czytaj zwykły, czy może taki gotowy - termo ??
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam wyłącznie zwykłe, drewniane, z desek odpadowych: pomijając kwestie plastyku to te kompostowniki są po prostu małe, w sezonie koszenia zapełnisz taki nawet spory w dwa dni - śmiech na sali...
W razie potrzeby nawet pryzma kompostowa wystarczy (stos bez żadnych desek).

W moim przypadku strzałem w dziesiątkę było układanie długich pryzm na nieużywanym terenie, kiedy zapełniał się główny kompostownik. Chwasty się nie przebijają a na wiosnę w następnym roku zbierasz górę, wrzucasz na dno opróżnionego kompostownika, albo zostawiasz całość przykrywając glebą - i w to sadzisz kabaczki albo cukinie. Oj lubią to, lubią. Dobry sposób jak się nie ma za dużo czasu na kopanie grządek...
Zielonym do góry!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”