Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja miałam zerwane niedojrzałe dynie (np jak się do nich ślimaki dobrały i by się wdało coś) - nawet pieczone w piekarniku zjadłam i były dobre. Najlepsze, że aktualnie kilka młodych na polu rośnie, więc muszę przymrozków pilnować (w nocy u mnie nawet ponad 10 stopni).
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Aria, można prosić o przepis na te kluski serowo-dyniaczane
.

Ja również proszę o przepis na kluski dyniowo-serowe.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Ario, przyłączam się do prośby. Próbowałam znaleźć przepis na takie kluski ale znalazłam tylko leniwe z dynią. Czy to to samo?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Wracam do tematu dyni makaronowej. Słuchając rad Ganio4 opędzlowaliśmy już 4 dynie, dzisiaj natomiast zrobiłam 5. Bałam się, że moi panowie na spaghetti Bolonese i Carbonara już nie spojrzą więc wypełniłam ją Chili Con Carne. Był to strzał w 10tkę dlatego jak najszybciej spieszę polecić Wam ten sposób.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Czy każda odmiana dyni nadaje się na ten dżem? Zdążyłam już zauważyć, ze nie każda odmiana dyni nadaje się na każda potrawę-zrobiłam np leczo z Hokkaido i niestety nie specjalnie mi smakowało-za bardzo mączyste kawałki. Zrobię jeszcze raz-ale tym razem wezmę bardziej soczystą odmianę. Stąd to pytanie dotyczące dżemu.krynka pisze:Dżem z dyni
2 litry dyni obranej i pokrojonej w drobną kostkę
2 szkl cukru
1 galaretka cytrynowa ( można dać więcej,jak lubimy ściślejszy)
1 łyzeczka kwasku cytrynowego
Dynię podlaną odrobiną wody dusimy w garnku,aż się rozgotuje na papkę Jeśli zostaną jakieś kawałki,mozna rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy cukier ,kwasek i galaretkę,jeszcze kilka minut gotujemy i nakładamy gorący dżem w wyparzone słoiki i pod kocykZamiast "kocykowania" można pasteryzować przez kilka minut.
Dżemik jes naprawdę pyszny- ani nie pachnie,ani nie smakuje dynią.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oliwia,nie wiem,czy każda - najlepsze do deserów i dżemów są tzw dynie cukrowe. Teraz jest ich mnóstwo w handlu- to takie spore,pomarańczowe ,o wydłużonym kształcie,delikatnie żebrowane- nie wiem jaka to odmiana. Ja jadłam dżem właśnie z takiej i był pyszny. Myślę,że hokkaido też sie nada- ona jest lekko słodkawa. I mozna trzeć ze skórką- inne trzeba obrać ,a to nie jest najprzyjemniejsze zajęcie
Amanita- dynie są jadalne w każdej fazie wzrostu. Małe,niewyrośniete są miekkie i bardziej wodniste,ale też jadalne i smaczne.
Moja koleżanka poleciła mi placuszki z takich dyniek,ale jeszcze nie próbowałam. Takie dyńki z pewnością nie nadają się na dłuższe przechowanie.
A przepis na placuszki jest prosty
Na każde 20 dkg startej i odciśniętej z soku dyni daje sie 2 jajka i 2 czubate łyżki mąki .

Amanita- dynie są jadalne w każdej fazie wzrostu. Małe,niewyrośniete są miekkie i bardziej wodniste,ale też jadalne i smaczne.
Moja koleżanka poleciła mi placuszki z takich dyniek,ale jeszcze nie próbowałam. Takie dyńki z pewnością nie nadają się na dłuższe przechowanie.
A przepis na placuszki jest prosty

Na każde 20 dkg startej i odciśniętej z soku dyni daje sie 2 jajka i 2 czubate łyżki mąki .
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Oliwia, ja robiłam podobne dżemy z cukinii i też są pyszne, więc chyba każda dynia się nada.
Dobre jest jeszcze przed dodaniem galaretki, naprawdę smaczne i nie domyślisz się że to dynia/cukinia. Doprawiałam na swój smak, niekoniecznie trzymając się dokładnie przepisu.
Dobre jest jeszcze przed dodaniem galaretki, naprawdę smaczne i nie domyślisz się że to dynia/cukinia. Doprawiałam na swój smak, niekoniecznie trzymając się dokładnie przepisu.
Dziękuję bardzo. W takim razie będę robiła z dwóch może trzech odmian na raz. Poza tym na pewno jeszcze z pomarańczą i z jabłkami, które potem genialnie pasują do ciasteczek ryżowych w postaci kleksa. Gdyby któraś nie nadawała się- w co nie wierzę-na pewno napiszę. Jeszcze raz dzięki.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Postaraj się,aby pomarańcza była nutką,a nie motywem przewodnim.Taki błąd popełniłem 2 lata temu.Mam jeszcze kilka słoików. 

-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
A ja chyba zrobię z tego przepisu.Nie robie dżemów z galaretka bo jakby chciał dac do ciasta,czy na ciepłego naleśnika to bedą rzadkie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p2598284
Wygląda pysznie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p2598284
Wygląda pysznie.
Będę robić wg sprawdzonego przepisu sprzed roku-wtedy wyszło rewelacyjnie. teraz tylko powtórka. Na ciastka się nada bo to potem ładnie się na nich w piekarniku zasmaży. Choć przyznaję, ze na naleśniki powinno być mniej lejące.
Jak czytam ten wątek, to nie dość, że mi ślinka leci, to jeszcze nabieram ochoty na uprawę róznych dyń 
krynka, dziękuję za odpowiedź! Co prawda, zobaczyłam ją dopiero teraz, ale na pewno przyda mi się na przyszłość
Tę swoją niedojrzałą mirandę upiekłam w kawałkach/plasterkach/cząstkach w piekarniku
Kawałki polane były oliwą, posypane solą, pieprzem i tymiankiem z oregano. Były pycha! Pieczone ok 30 min. Nie myślałam, że na szybko można zrobić coś tak pysznego i zdrowego 

krynka, dziękuję za odpowiedź! Co prawda, zobaczyłam ją dopiero teraz, ale na pewno przyda mi się na przyszłość

Tę swoją niedojrzałą mirandę upiekłam w kawałkach/plasterkach/cząstkach w piekarniku

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podpowiedzcie:czy dynię można robić jak cukinię do słoików?Chodzi mi o taką pokrojoną w kostkę ,blanszowanie 5 minut,zalewa woda+cukier+ sól i pasteryzacja?
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Danusiu,ja robiłam na próbe włożyłam do wrzątku ,wyjełam i w słoiki .To potem w słoikach w zalewie pływały takie fafrocle z dyni.
Wiec teraz włożyłam od razu w sloiki.Zalałam gorąca zalewa.I pasteryzowałam w słoikach.Zalewe zrobiłam z dodatkiem octu,i gożdzików.Czytałam przepisy dynia a'la ananas i tez jest ona gotowana bezpośrednio w słoikach.
Dzieciom zasmakowała.Tylko jak patrzyłam na rynku te wielkie dynie ,mieli przekrojone to mi sie robić odechciało.Takie jakieś blade.
Wiec teraz włożyłam od razu w sloiki.Zalałam gorąca zalewa.I pasteryzowałam w słoikach.Zalewe zrobiłam z dodatkiem octu,i gożdzików.Czytałam przepisy dynia a'la ananas i tez jest ona gotowana bezpośrednio w słoikach.
Dzieciom zasmakowała.Tylko jak patrzyłam na rynku te wielkie dynie ,mieli przekrojone to mi sie robić odechciało.Takie jakieś blade.