Ogród, który maluję
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród, który maluję
Ta pierwsza dalia wygląda jak piwonia.
Cudnie prezentuje sie z trawami.
Rudzielec wygląda jak miniaturowy tygrys.
Cudnie prezentuje sie z trawami.
Rudzielec wygląda jak miniaturowy tygrys.
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Miłko, zapraszam do ogrodu, zwłaszcza że u nas zapowiadają jeszcze słoneczne dni 
Marzko, też chcę być otulona kotami
Alanko, gdyby jeszcze te piękne trawy chciałyby porządnie się rozrastać...
Małgosiu, tak jak i Ty, w naszych kotach zawsze widzę tygrysy, pumy, lamparty, jaguary i pumy
Kochani, w tamtym roku uprawiałam dynię Hokkaido. Za wygląd dałam jej najwyższą notę, to śliczne czerwone piłeczki, które rozkładam w całym domu, by nie wpadać w jesienne dołki. Ale dzisiaj odkryłam smak idealny dyni. Jumbo Pink Banana, klasyka, dynia cylindryczna o lekko różowawej skórze i orzechowym zapachu. Na pierwszy rzut oka nic atrakcyjnego. Sprzedawca dociskany o nazwę zbył mnie, że to... 'nicejska', ale pomogła mi ją zidentyfikować Ola
z naszego forum, w dziale dyniowym. Jak ta dynia paaaachnie, jaki ma żywy pomarańczowy kolor po ugotowaniu i jaaaaki bogaty smak!!!! W ostatniej chwili przypomniałam sobie o zdjęciu. Zupa, gnocchi, frytki, ciasto dyniowe czy suflet? (tego ostatniego nigdy zrobić się nie odważyłam)

Marzko, też chcę być otulona kotami

Alanko, gdyby jeszcze te piękne trawy chciałyby porządnie się rozrastać...

Małgosiu, tak jak i Ty, w naszych kotach zawsze widzę tygrysy, pumy, lamparty, jaguary i pumy

Kochani, w tamtym roku uprawiałam dynię Hokkaido. Za wygląd dałam jej najwyższą notę, to śliczne czerwone piłeczki, które rozkładam w całym domu, by nie wpadać w jesienne dołki. Ale dzisiaj odkryłam smak idealny dyni. Jumbo Pink Banana, klasyka, dynia cylindryczna o lekko różowawej skórze i orzechowym zapachu. Na pierwszy rzut oka nic atrakcyjnego. Sprzedawca dociskany o nazwę zbył mnie, że to... 'nicejska', ale pomogła mi ją zidentyfikować Ola

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ślinka mi pociekła! Wysupłaj nasiona! Ja zamawiam 3 sztuki! 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- takasobie
No wybebeszasz dyńkę, płuczesz w letniej wodzie nasiona na sicie. Potem buch na ręcznik lniany, wycierasz, szudrasz i przekładasz na drugi ręcznik - suchy. No i czekasz aż podeschną, a w międzyczasie wyrzucasz "puste" nasionka, widać różnicę, bo są blade i płaskie, aż wklęsłe.
No i te nasionka, których nie będziesz sadziła - możesz zjeść! Napisz, jak smakowały!
PS Ale ta pomarańczowa dyńka to Hokkaido? Moja jest płaska!
No i te nasionka, których nie będziesz sadziła - możesz zjeść! Napisz, jak smakowały!
PS Ale ta pomarańczowa dyńka to Hokkaido? Moja jest płaska!
Miłka
- irminka
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zjadłabym taką dyńkę z apetytem wraz z nasionkami, bo zdrowe i smaczne na pewno.
Uwielbiają je też sikory i dzięcioły, to ich zimowy największy przysmak.
Niestety nie mam miejsca na tak olbrzymią roślinę, no chyba, że poprowadziłabym ją w pionie........tylko na czym ?
Ostatni widoczek bajeczny, lekki, z chmurką czegoś....drobnych kwiatków, trawki......?......super jesienny widoczek.
Uwielbiają je też sikory i dzięcioły, to ich zimowy największy przysmak.
Niestety nie mam miejsca na tak olbrzymią roślinę, no chyba, że poprowadziłabym ją w pionie........tylko na czym ?

Ostatni widoczek bajeczny, lekki, z chmurką czegoś....drobnych kwiatków, trawki......?......super jesienny widoczek.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- irminka
Grażynko, dynie to moje zauroczenie warzywne, a nie mam ich za wiele
Wymagają jednak sporo miejsca, żyznej ziemi i o tym wszystkim pomyślę w przyszłym sezonie
Niedziela ciepła nad wyraz i słoneczna. Najpiękniejsze są teraz rudbekie, tak żółte jak zupa dyniowa
(tu przepis na domową przyprawę francuską nie tylko do dyni http://niebieski-talerz.blogspot.com/20 ... prawa.html )

Niedziela ciepła nad wyraz i słoneczna. Najpiękniejsze są teraz rudbekie, tak żółte jak zupa dyniowa

- takasobie
Jak ja lubię rudbekie! Zawsze kilka rośnie w moim ogrodzie
Dalie masz piękne, wiesz, ze zawsze na nie zwracam uwagę. Zdjęcia piękne!
I co to jest za piękna ciemno wiśniowa dalia!? Na zdjęciu wyszła obłędnie!

Dalie masz piękne, wiesz, ze zawsze na nie zwracam uwagę. Zdjęcia piękne!
I co to jest za piękna ciemno wiśniowa dalia!? Na zdjęciu wyszła obłędnie!
Miłka
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Irminko na zdjęciu z koszem po lewej stronie są malutkie kwiatuszki...jak się nazywają?
Śliczne te białe marcinki, czy są wysokie? Twoje rudbekie jak we wrześniu
Kwitnie mi chryzantemka od Ciebie i jak sie ładnie rozrosła 
Śliczne te białe marcinki, czy są wysokie? Twoje rudbekie jak we wrześniu

- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Ale apetyczne dynie, oj trzeba w następnym sezonie popróbować inne odmiany
Wytrwałe rudbekie posiadasz, moje już dawno w większości wyschły niestety, za sucho.
A cóż to za dalia o tej ciemnej barwie? Piękna.

Wytrwałe rudbekie posiadasz, moje już dawno w większości wyschły niestety, za sucho.
A cóż to za dalia o tej ciemnej barwie? Piękna.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Irminko i ja poproszę o nasionka tej zjawiskowej dynii. Odkryłam je jak Patryk był mały, bo sama mu gotowałam zupki. Dyniowa była jego jedną z ulubionych jesienią. NO i mi tak zostało do dziś. On trochę wyrósł i już nie zajada się z takim apetytem, a ja owszem. Robię z mlekiem na słodko i na wytrawnie- przepisy z naszego FO czy gdzieś z netu, nie pamiętam.
A dalie wciąż u CIebie zachwycają
A dalie wciąż u CIebie zachwycają

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Irminko
Cudne liliowe, fioletowe, niebieskie odcienie w Twoim jesiennym ogrodzie
Dalie jeszcze świeże i piękne.
Dyńki super
U mnie zielone odmiany i teraz się zastanawiam co począć z jedynymi dwoma okazami
Edit. Jechałam ostatnio do Kołczygłów po paczkę z roślinkami, patrzę a tu do Słupska jedyne 30 - 35 km.
Coś mi się zdaje, że jesteśmy bliżej siebie niż myślałam.
Cudne liliowe, fioletowe, niebieskie odcienie w Twoim jesiennym ogrodzie

Dalie jeszcze świeże i piękne.
Dyńki super

Edit. Jechałam ostatnio do Kołczygłów po paczkę z roślinkami, patrzę a tu do Słupska jedyne 30 - 35 km.
Coś mi się zdaje, że jesteśmy bliżej siebie niż myślałam.

- irminka
Aniu, dziękuję 
Miłko, rudbekie wysiewają mi się w najróżniejszych miejscach, ale będę je grupowała w przyszłości. Muszę odnaleźć nazwę tej wiśniowej dalii, w rzeczywistości jest tak samo ładna
Masko, to jakiś rodzaj wysokich asterków, za bardzo ich nie rozróżniam, ale bardzo lubię
Alanko, rudbekie są teraz prawdziwą ozdobą ogrodu, a żółty kolor jest tak głęboki i ciepły zarazem, ze nie wiem do czego go porównać
Justynko, lubię śpiewanie w ojczystym języku i miało tak być, ale jest October i by mu się nie dać tu 'ofiarowuje się kwiaty i kolorowe obrusy...' :
https://www.youtube.com/watch?v=wKycLysZNM0
Marzko, zapisuję na pestki. Ciekawa jestem, która dynia przebije smak 'mojej' Jumbo?
Dalie mają jeszcze tyle pączków, ale wiem, że to ich ostatnie podmuchy (tak dzisiaj usłyszałam
)
Agnieszko, mam wrażenie, że jesienią kolor liliowy i jasnofioletowy rozświetla, więc obsadziłam marcinkami cały ogród i pasują do żółtego,czerwonego, no, do wszystkich kolorów
Agnieszko, kojarzyłam Ciebie z Trójmiastem, to też blisko

Miłko, rudbekie wysiewają mi się w najróżniejszych miejscach, ale będę je grupowała w przyszłości. Muszę odnaleźć nazwę tej wiśniowej dalii, w rzeczywistości jest tak samo ładna

Masko, to jakiś rodzaj wysokich asterków, za bardzo ich nie rozróżniam, ale bardzo lubię

Alanko, rudbekie są teraz prawdziwą ozdobą ogrodu, a żółty kolor jest tak głęboki i ciepły zarazem, ze nie wiem do czego go porównać

Justynko, lubię śpiewanie w ojczystym języku i miało tak być, ale jest October i by mu się nie dać tu 'ofiarowuje się kwiaty i kolorowe obrusy...' :
https://www.youtube.com/watch?v=wKycLysZNM0
Marzko, zapisuję na pestki. Ciekawa jestem, która dynia przebije smak 'mojej' Jumbo?
Dalie mają jeszcze tyle pączków, ale wiem, że to ich ostatnie podmuchy (tak dzisiaj usłyszałam

Agnieszko, mam wrażenie, że jesienią kolor liliowy i jasnofioletowy rozświetla, więc obsadziłam marcinkami cały ogród i pasują do żółtego,czerwonego, no, do wszystkich kolorów

Agnieszko, kojarzyłam Ciebie z Trójmiastem, to też blisko