Rozchodnik okazały (Sedum spectabile )
Re: Rozchodnik okazały
Przemku, a czy jest szansa, że jeśli nie opryskam to na wiosne odbiją zdrowe, czy raczej cała roślina może paść? Pytam, bo tegorocznych liści i tak już nic mi nie uratuje (same odpadają)...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeważnie porażone liście zasychają i odpadają ale jeżeli łodygi nie łamią się roślina powinna sobie poradzić. Zresztą nawet gdyby roślina zamarła to bardzo łatwo rozchodniki można rozmnożyć a same rośliny w doniczkach też nie są zbyt drogie.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
a u mnie deszczu trzeba było w sezonie wypatrywać._fox_ pisze:Za mokry ten rok![]()

Nadal jest lato z temp do +28 stopni.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jolu Twój rozchodnik ma kwiaty koloru bardziej jakby agrestowego
W jakim kolorze ma pędy, liście i ich kształt , czy siedzą na pędzie , czy mają ogonki itd ( czy mają przebarwienia sezonowe ) i czy wszystkie sa jednakowe ?
Mam na myśli te najniżej i wysoko. Aha ... jaka wysokość rozchodnika ?
Sporo danych potrzeba aby określić odmianę prawda ?
A jeśli nawet się uda określić na podstawie zdjęcia to nigdy nie ma się 100% pewności. najłatwiej w realu mieć i obserwować cały sezon.
Powodzenia

W jakim kolorze ma pędy, liście i ich kształt , czy siedzą na pędzie , czy mają ogonki itd ( czy mają przebarwienia sezonowe ) i czy wszystkie sa jednakowe ?
Mam na myśli te najniżej i wysoko. Aha ... jaka wysokość rozchodnika ?
Sporo danych potrzeba aby określić odmianę prawda ?
A jeśli nawet się uda określić na podstawie zdjęcia to nigdy nie ma się 100% pewności. najłatwiej w realu mieć i obserwować cały sezon.
Powodzenia
Mam kilka, ale i tak najbardziej lubię ten popularny, bo ładnie przekwita, zachowuje kwiatostany w całości do wiosny, ogólnie długo jest ozdobny.Taki o bordowych listkach ładnie wygląda wiosną, ale teraz już kwiatostany wyszczerbione i po deszczach czarne.
Te zwykle najbardziej lubię w fazie gdy są krótko przed kwitnieniem, podobne do brokułów, lekko podbarwione różem.
Na mojej zwięzłej glebie musiałam się trochę potrudzić, by nie zagniwały, szczególnie Matrona.Ręce mi opadły z bezsilności, gdy w styczniu zobaczyłam pożarte przez nornice duże już kępy i musiałam je na nowo sadzić wtedy w siatkach.Zakwitły jednak niewiele tylko gorzej niż w zeszłym sezonie.
Te zwykle najbardziej lubię w fazie gdy są krótko przed kwitnieniem, podobne do brokułów, lekko podbarwione różem.
Na mojej zwięzłej glebie musiałam się trochę potrudzić, by nie zagniwały, szczególnie Matrona.Ręce mi opadły z bezsilności, gdy w styczniu zobaczyłam pożarte przez nornice duże już kępy i musiałam je na nowo sadzić wtedy w siatkach.Zakwitły jednak niewiele tylko gorzej niż w zeszłym sezonie.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mój rozchodnik okazały NN - jakaś bardzo stara odmiana, bo posadzony jeszcze przez poprzedniego właściciela działki ponad 22 lata temu (w międzyczasie odświeżany)
.

A tu 'Matrona' - ma dwa lata. Gałązki sterczą pionowo, nic się nie wykłada
.

Zdjęcia robione miesiąc temu.
Zamówiłam kilka nowych odmian i chcę pod małą jabonką, a w zasadzie na granicy jej korony, zrobić busz rozchodnikowy

A tu 'Matrona' - ma dwa lata. Gałązki sterczą pionowo, nic się nie wykłada

Zdjęcia robione miesiąc temu.
Zamówiłam kilka nowych odmian i chcę pod małą jabonką, a w zasadzie na granicy jej korony, zrobić busz rozchodnikowy

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Przyłączam się do pytania Joli, kupiła, identyczny bez nazwy odmiany, pomóżcie 

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
A ja z problemem
Dokupiłam do kolekcji w tym roku Xenox Yellow. Posadziłam, rósł sobie bez specjalnego szału ale wyglądał zdrowo. Dziś czyściłam pobocza w okolicy, chciałam mu podnieść pędy a on, hyc, wyskoczył mi z ziemi
Góra owszem, wyglądała, ale pod spodem rozpad i ruina, dosłownie rozkruszył mi się w rękach
Jedyne, co mi przyszło do głowy, to pociąć pędy na sadzonki i włożyć do kubka z wodą. Będzie coś z tego? Jakieś sugestie?

Góra owszem, wyglądała, ale pod spodem rozpad i ruina, dosłownie rozkruszył mi się w rękach

Rozchodniki nie lubią ciepłego podłożą a często to ma miejsce w doniczkach i wtedy butwieją korzenie. Ostatnio kupiłem Cloud Walker i też tak miałem, że rozpadł się na kawałki. Te wszystkie moczyłem w Topsinie i do gruntu, możliwe że wiosną coś odbije. Pewniejsze jest kupowanie z gruntu niż z doniczek.

MArcin
MArcin
Nie wiem, ale siła wzrostu i żywotność to chyba kwestia odmiany.U mnie niektóre odmianowe słabo rosły i tym samym słabo się korzeniły.Ale ja mam piaszczysto gliniastą glebę, może niezbyt dla nich odpowiednią.Jednak te zwykłe popularne dobrze rosną i ładnie kwitną, więc coś chyba na rzeczy jest z nowymi odmianami, pewnie bardziej chimeryczne 

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie na glinie ukorzeniają się szybko, ale wcale szybko się nie rozrastają. Jak się już trochę zasiedzą to idą jak burza 

Wg tego co się orientuję to ten żólty to sedum maximum albo sedum telephium ssp. maximum czyli rozchodnik wielki, który u mnie na mazowszu dziko rośnie na obrzeżach lasu. Ten klasyczny o różowych kwiatach i jasnych liściach, który róśł lub jeszcze rośnie u naszych babć w ogródkach to sedum spectabile czyli rozchodnik okazały a te wszystkie inne kolorowe to sedum telephium + oczywiście nazwa odmiany. No jest jeszcze sedum fabaria i chciałem go kupić ale zawsze dostawałem co innego. Aktualnie te rozchodniki podobnież już należą do jakiegoś innego rodzaju ale nie chce mi się sprawdzać.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Mnie wreszcie udało w tym sezonie zdobyć go
Sedum telephium ssp fabaria -Rozchodnik karpacki-
Póki co jedna sadzonka ale mam nadzieję na więcej w następnym sezonie.
Zebrałam nasiona choc nigdy żadnych z rozchodników nie zbierałam - tak na wszelki wyapdek chcę się zabezpieczyć.
Zakwitł w III dekadzie lipca i kwitł bardzo długo.
Jak na taką sadzonkę to b. duzy kwiat i na wszelki wypadek dałam mu palik.

Sedum telephium ssp fabaria -Rozchodnik karpacki-
Póki co jedna sadzonka ale mam nadzieję na więcej w następnym sezonie.
Zebrałam nasiona choc nigdy żadnych z rozchodników nie zbierałam - tak na wszelki wyapdek chcę się zabezpieczyć.
Zakwitł w III dekadzie lipca i kwitł bardzo długo.
Jak na taką sadzonkę to b. duzy kwiat i na wszelki wypadek dałam mu palik.