Taki - sobie ogród cz.4
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Taki - sobie ogród cz.4
No tak u mnie też problem z przechowywaniem w domu za ciepło zastanawiam się nad kanałem co się naprawia auta oczywiście przykryć je dodatkowo.Procyon piękna u mojej sąsiadki są podobnego koloru kwiatki ale roślinka ma może z 20 cm zapytałam ją co to to odpowiedziała ze dalie ale takie malutkie? 

- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Ech, Kanna to ładny i duży kwiat, ale od bardzo wielu lat już nie gości u mnie. Pamiętam, jak będąc bardzo młodą ogrodniczką pierwszy raz posadziłam ten kwiat-dziwiłam się, że mi nie wyrósł. Jak się okazało podadziłam go nie w tę stronę co powinnam 
Zdjęcie z papryczką - ślinka leci.

Zdjęcie z papryczką - ślinka leci.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sir Lancelot jaki urodziwy. Smaczna brzoskwinka.
Miłeczko, wspomniałaś o rozdrabniarce do gałęzi. Powiedz mi, czy ona dobrze się sprawdza w przypadku ściętych pędów od róż
Miłeczko, wspomniałaś o rozdrabniarce do gałęzi. Powiedz mi, czy ona dobrze się sprawdza w przypadku ściętych pędów od róż

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Miłeczko dalie wciąż u Ciebie przepiękne, mam nadzieję, że mróz jeszcze długo je oszczędzi i będzie można podziwiać je jeszcze jakiś czas
Papryczki wyglądają na maleńkie , czy bardzo ostre???

Papryczki wyglądają na maleńkie , czy bardzo ostre???
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Agness! papryczki są piekielnie ostre. Jedna taka daje piekielność 5-litrowemu garnkowi potrawy. Zrobiłam zdjęcie jednej, ale mam ich cały krzak. Nie chciało mi się zmieniać obiektywu
Trzeba przyznać, że kwiaty o tej porze sprawiają, że lato trwa. Niektóre dalie, na które już nie było nadziei - w końcu zakwitły.
Wandziu! Pięknie się wybarwił jesienią, nieprawdaż? Latem nie służyły mu deszcze i upały i wyglądał jak papuga!
Do kolczastych róż - nie polecam rozdrabniarki, chociaż jakby założyć grube rękawice
Sęk w tym, że musisz podawać gałęzie ręcznie i są one wciągane. takie bezkolcowe gałęzie potrafią pokaleczyć...
Ewka! Pamiętaj! Zielonym do góry!
Ja tak sadziłam lubczyk, w ostatniej chwili sąsiad wrzasnął i uratował zioło!
Od papryczki ślinka leci, ale częściej łzy...
Marzenko! Skoro są u sąsiadki takie malutkie dalie, to są
Dalie są tak różne, że już nic by mnie nie zdziwiło. No chyba, że niebieska by komuś wyrosła
Tylko niech Ci nikt w tym kanale nie podepcze!
Musisz wiedzieć, czy to dobre miejsce, nie wiem, jakie tam masz temperatury zimą?
No i tak Marzenka przypomniała mi, że muszę kupić termometr przed zimą, bo przyklejam go wewnątrz pomieszczenia daliowego w oknie tak, że będąc pod oknem, odczytuje temperaturę wewnątrz. Mogę wtedy interweniować, jak jest za zimno albo za ciepło. Tam jest kaloryfer, który przez ostatnie lata sobie doskonale radził.
Na dziś:
Ostatnie rózyczki:
Sir Lancelot rozwinięty

Julia R. rozwinięta

Poesie

I dalie, dopóki są
Lolo Love

Red Pigmy

Thomas A. Edison

Jovey Linda

Eveline

Nuit d'ete

Trzeba przyznać, że kwiaty o tej porze sprawiają, że lato trwa. Niektóre dalie, na które już nie było nadziei - w końcu zakwitły.
Wandziu! Pięknie się wybarwił jesienią, nieprawdaż? Latem nie służyły mu deszcze i upały i wyglądał jak papuga!

Do kolczastych róż - nie polecam rozdrabniarki, chociaż jakby założyć grube rękawice

Ewka! Pamiętaj! Zielonym do góry!

Od papryczki ślinka leci, ale częściej łzy...

Marzenko! Skoro są u sąsiadki takie malutkie dalie, to są

Tylko niech Ci nikt w tym kanale nie podepcze!

No i tak Marzenka przypomniała mi, że muszę kupić termometr przed zimą, bo przyklejam go wewnątrz pomieszczenia daliowego w oknie tak, że będąc pod oknem, odczytuje temperaturę wewnątrz. Mogę wtedy interweniować, jak jest za zimno albo za ciepło. Tam jest kaloryfer, który przez ostatnie lata sobie doskonale radził.
Na dziś:
Ostatnie rózyczki:
Sir Lancelot rozwinięty

Julia R. rozwinięta

Poesie

I dalie, dopóki są

Lolo Love

Red Pigmy

Thomas A. Edison

Jovey Linda

Eveline

Nuit d'ete

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
No cóż, sprowadziłaś mnie na 'złą drogę' miłośników dalii i dalej pokazujesz te piękne kolorowe kwiaty
. O różach nie wspomnę, bo i po co. Królowe kwiatów obronią się same
. Podoba mi się, że w październiku jest jeszcze tak kolorowo. Poza tym, pomysł sadzenia małych dalii do skrzynek czy donic - bezcenny
.

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Miłka ależ ty kusisz tymi daliami
zwłaszcza że kilka już mam i wiem co one potrafią
te doskonałe w swej formie kwiaty i kolory !!!a kwitnienie!!chyba nie mają sobie równych ,żeby były zimotrwałe miałabym ich chyba tyle co róż
a tak problem bo wkopać,problem bo wykopać i jeszcze przechować
a ja leniuch jestem
ale i tak parę od Ciebie zgapiłam i zamówiłam
Linda cudo!!
Miłeczko a pokaż ty te swoje dalie z dalszej odległości
ciekawa jestem jak je komponujesz w otoczeniu i jak wyglądają z innymi roślinkami ,bo widzę berberysa,sosenkę,może znajdę i u siebie miejsca w których będą się dobrze czuły i rosły.

Linda cudo!!
Miłeczko a pokaż ty te swoje dalie z dalszej odległości

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Piękna jest ta pomponowa Jovey Linda mojej mamie się takie podobają
Dobrze że wspomniałaś o termometrze muszę i ja sobie sprawić .

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Julia R
muszę jej poszukać. Litera R oznacza Renaissance?
Niezmiennie zachwyca Jovey Linda.

Niezmiennie zachwyca Jovey Linda.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Gdy zacznę już sporządzać listę dalii, na pierwszym miejscu znajdzie się Eveline.
A ponieważ jestem laikiem w kwestii dalii być może moje pytanie okaże się banalne - otóż, wiem już , że dalie na zimę się wykopuje, na wiosnę wkopuje. NIe wiem natomiast, kiedy one zaczynają kiełkować i wychodzić spod tej ziemi? Zastanawiam się nad organizacją ogrodu w przyszłym roku i wszystko co ewentualnie pójdzie do ziemi musi być podporządkowane różom.
A ponieważ jestem laikiem w kwestii dalii być może moje pytanie okaże się banalne - otóż, wiem już , że dalie na zimę się wykopuje, na wiosnę wkopuje. NIe wiem natomiast, kiedy one zaczynają kiełkować i wychodzić spod tej ziemi? Zastanawiam się nad organizacją ogrodu w przyszłym roku i wszystko co ewentualnie pójdzie do ziemi musi być podporządkowane różom.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ewa! Eveline to moja faworytka od wielu lat. Miałam ją przedtem 2 razy i coś miałam pecha, bo albo dostała wirusa, albo karpy mi nie przeżyły zimy. Ale w tym roku wyszła nieźle, choć kupiłam w Auchanie z kapersa.
Dalie posadzone pod koniec kwietnia wychodzą tak mniej więcej w połowie maja, a ?dojrzałość? osiągają w lipcu, kiedy to zaczynają kwitnąć. Warto więc w sąsiedztwie ich posadzić cos, co w lipcu ?usuwa się w cień?.
Dorotka! R oznacza Renaissance ! Zawsze robię błędy więc już tylko R. piszę. Ta różę skądś sprowadzałam. Chyba Gosia ?Deirde? mi pomagała.
Jowey Linda, to pomyłka, jedna z bardziej udanych! Oniemiałam, gdy zakwitła. Takie lubię!
Marzenka! O Jowey Linda można by wiele napisać! Fakt, że ma niezwykły kształt i kolor, cieszy oko i , jak wcześniej wspomniałam, jest bardzo fajna w dotyku i lubię ją głaskać.
Tolinko! Ja jestem bardzo ograniczona, jeśli chodzi o kompozycje dalii. Po prostu miejsca w słońcu mam niewiele, w półcieniu kiepsko rosną. Teraz nie będę robić im zdjęć, bo nie ma słońca, a same już są dotknięte jesienią. Cos może znajdę historycznego, to wstawię. Fajnie jest je sadzić na jakimś tle. Mam przy floksach, jak one przekwitną, zaczynają kwitnąc dalie. Mam przy tui, też fajnie wyglądają.
Wykopywanie dalii to nic innego jak jesienny relaks w ogrodzie z elementami treningu siłowego!
Aniu! Czekam na wiosnę, Twoje wybory i nasadzenia! Chętnie Cię wspomogę, jeśli tylko będę mogła! Daliomaniacy ? łączcie się!
Ogród pachnie liśćmi, dymem i jesienią... Dzień krótki, prace mogę robić tylko weekendami. Najwyższy czas sprzątnąć warzywa. Ale one jeszcze taaakie piękne! Pamiętam, że pietruszkę i rukolę miałam w styczniu! To dopiero frajda!
Na dziś:
Honka

Osaka

Autumn Fairy

Apache

Wittem

Lolo Love

Dalie posadzone pod koniec kwietnia wychodzą tak mniej więcej w połowie maja, a ?dojrzałość? osiągają w lipcu, kiedy to zaczynają kwitnąć. Warto więc w sąsiedztwie ich posadzić cos, co w lipcu ?usuwa się w cień?.

Dorotka! R oznacza Renaissance ! Zawsze robię błędy więc już tylko R. piszę. Ta różę skądś sprowadzałam. Chyba Gosia ?Deirde? mi pomagała.
Jowey Linda, to pomyłka, jedna z bardziej udanych! Oniemiałam, gdy zakwitła. Takie lubię!

Marzenka! O Jowey Linda można by wiele napisać! Fakt, że ma niezwykły kształt i kolor, cieszy oko i , jak wcześniej wspomniałam, jest bardzo fajna w dotyku i lubię ją głaskać.

Tolinko! Ja jestem bardzo ograniczona, jeśli chodzi o kompozycje dalii. Po prostu miejsca w słońcu mam niewiele, w półcieniu kiepsko rosną. Teraz nie będę robić im zdjęć, bo nie ma słońca, a same już są dotknięte jesienią. Cos może znajdę historycznego, to wstawię. Fajnie jest je sadzić na jakimś tle. Mam przy floksach, jak one przekwitną, zaczynają kwitnąc dalie. Mam przy tui, też fajnie wyglądają.
Wykopywanie dalii to nic innego jak jesienny relaks w ogrodzie z elementami treningu siłowego!
Aniu! Czekam na wiosnę, Twoje wybory i nasadzenia! Chętnie Cię wspomogę, jeśli tylko będę mogła! Daliomaniacy ? łączcie się!

Ogród pachnie liśćmi, dymem i jesienią... Dzień krótki, prace mogę robić tylko weekendami. Najwyższy czas sprzątnąć warzywa. Ale one jeszcze taaakie piękne! Pamiętam, że pietruszkę i rukolę miałam w styczniu! To dopiero frajda!
Na dziś:
Honka

Osaka

Autumn Fairy

Apache

Wittem

Lolo Love

Miłka
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dynia dorodna jak wszystko u Ciebie w ogrodzie. Białe dalie rewelacja a ta potargana japonka niesamowita
.

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Miłeczko możesz napisać gdzie kupiłaś Jowey Linda?
Bardzo mi zapadła w
i dla niej znajdę miejsce choćby nie wiem co 
Bardzo mi zapadła w

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Hej
Masz absolutnie bajeczne te mniejsze odmiany. Sweetheart jest powalająca
hejka 

Masz absolutnie bajeczne te mniejsze odmiany. Sweetheart jest powalająca

Pozdrawiam
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Lolo Love' naprawdę piękna! A 'Eveline' jakich rumieńców dostała!
Kwitnieniu dalii nie widać końca!

Kwitnieniu dalii nie widać końca!