Szlakiem PRL-u ... i nie tylko, czyli krakowski MISZMASZ

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szlakiem PRL-u ... i nie tylko, czyli krakowski MISZMASZ

Post »

Lubię to muzeum ;:108 fajne tam wystawy organizują :D
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu Kraków przebił Warszawę ale ja z Gdańska byłam pierwsza. A w sprawie Wisły też Was przebiję bo u nas są aż trzy Wisły, Martwa, Śmiała i Przekop Wisły.
Ewo w Krakowie byłam tak dawno, że czasami myślę, że to nie prawda. Bardzo Ci dziękuję za ten wątek bo zaglądając tutaj upewniam się, że jednak tam byłam. Dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lusiu każde miasto ma swoje zalety i niepowtarzalne miejsca. Kraków kocham! wiadomo patriotyzm lokalny :D , ale w zdjęciach innych zawsze trafi się na coś czego się nie zauważyło i dlatego cieszę się, że trafiłam do wątku Ewy. Ja na wyspie pokazuję Kraków dość pobieżnie, bo wiadomo o różnych rzeczach traktuje, ale zawsze zdjęcia cieszą się popularnością.
Wczoraj jak obejrzałam zdjęcia Iwonki z zajezdni tramwajowej i miałam ochotę napisać, ale dałam spokój. Mój wpis miał brzmieć mnie też można postawić w tym muzeum, bo ja to wszystko znam sprzed wielu, wielu lat. Mieszkałam rzut beretem na Starowiślnej (tak, tak mimo ciężkiej komuny Starowiślna nigdy nie była ul. Bohaterów Stalingradu :shock: ) .
Moja ciocia pracowała w MPK w bibliotece i tam zdobywałam miłość do tego zawodu. Pamiętam jak tramwaje na co dzień wjeżdżały do tej zajezdni, pamiętam takie tramwaje i autobusy na ulicach mojego miasta... Krakowa, eh!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Lusia57 - trochę się spóźniłam z wyjaśnieniami na temat kładki ;:306
Ale fakt jest bezapelacyjnie faktem --> wygrałaś główna nagrodę !!
A jest nią - zwiedzanie Krakowa w towarzystwie gratisowego przewodnika, czyli moim :;230 które dodatkowo obejmuje pyszne ciasteczko i kawkę :lol:
Jak tylko będziesz w Krakowie - to serdecznie zapraszam na wspólny marsz !!

Tulap - to nie jest skalnica, bo skalnicę posiadam, i wiem jak wygląda.

Betinko - rozumiem, że dołączasz do forumkowej grupy, którą zbieram na wspólny wypad, który pewnie się zakończy wspólną "herbatką" na ... "Komisariacie" ;:306

Mati - Kazimierz malutki - ale jaki fajniutki :lol:

Mariolu - no nie możemy mieć wszystkiego, niestety ;:145

Marysiu - na pewno jeszcze nie raz coś skonsumuję w tym "krakowskim-angielskim" autobusie :;230

Iwona - no jakbym śmiała !!
Wręcz przeciwnie - dziękuję za foteczki :lol: chociaż ja miałam również w zanadrzu i kładeczkę i resztę kłódeczek :lol:
Ale za to Muzeum Inżynierii - to Cię normalnie uściskam do utraty tchu ;:196 ;:168
Wczoraj chciałam również popstrykać i tam jakieś fotki - ale było zamknięte ...

Saeyl - a ten Twój mosteczek miłosny to wkrótce będzie tak obwieszony, żeee :lol:

Comcia - a czy Ty wiesz, że ja sobie właśnie uświadomiłam, że my z moim M do tej pory nie zatrzasnęliśmy kłodeczki na kładeczce ;:202
No i teraz zaczynam się martwić o nasze uczucie :;230

Kochani - ale się rozmarzyłam tymi wspominkami :lol:

A wszystko przez Iwonę i jej fotki tramwajowo-autobusowe :lol:

I dokładnie jest tak jak mówi Marysia - najpiękniej jest tam, gdzie się rodzimy albo mieszkamy :lol:
A ja mieszkałam bardzo długo na ul. Halickiej, więc Kazimierz zwyczajnie ;:167

Wniosek prosty --> najpiękniej jest w ... Krakowie :;230

To kiedy organizujemy zlot Forumków i wspólny wypad ;:224
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewcia ja się piszę w charakterze babci bajarki ;:138
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - bajarki OK, ale nie babci !! No, powiedzmy ... Cioci :lol:
No i myślę, że Forumki powinni sobie zarezerwować na zwiedzanie ... tydzień jak nic ;:224
Bo tyle potrzebowałabyś, żeby wystarczająco "pobajać", prawda :lol:
To ja już robię listę i zapisy - i proszę o sugestie terminu, kiedy moglibyśmy zorganizować ten ... pochód ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Wpisuję się na listę. Chętnie z Wami pooglądam jedno z najpiękniejszych ;:215 miast na świecie jakim jest Kraków ;:108 .
Ewo, ta pigułka o Kazimierzu, którą nam fundnęłaś jest mniejsza niż w wersji mini. Pozwolisz, że troszeczkę ją uzupełnię.
Kazimierz powstał w XIV wieku i aż do początków XIX w. był odrębnym od Krakowa miastem.
Założycielem był król Kazimierz Wielki i stąd ta nazwa. Leżał na południe od Krakowa, na wyspie, którą otaczała Wisła i jej odnoga Stara Wisła.
Nie był mały, a jego osią była ul. Krakowska.
Pod koniec XV w na skutek nieporozumień między kupcami handlującymi na Rynku Głównym, przesiedlono Żydów dotychczas mieszkających w okolicach ulic św. Anny i Szczepańskiej na wschodnią część Kazimierza. Żydzi budowali tam swoje domy, synagogi, cmentarze. Powstała część chrześcijańska i getto dla Żydów oddzielone murami..
Pod koniec XIX wieku Kazimierz został przyłączony do Krakowa. Mury zburzono, a Starą Wisłę zasypano. Na tym miejscu powstały Planty Dietlowskie.
W czasie II Wojny Światowej Niemcy Żydów wywieżli i stracili.
Dzielnica, którą nam pokazałaś nie jest zaczarowana. Raczej tragiczna. Kiedy tam bywałam ogarniał mnie smutek i przygnębienie.
Na Przemyskiej mieszkała ciocia M. Starowinka. Czasami musiałam jej coś załatwić ( na Estery jest przychodnia) po czym uciekałam. Nie jadałam tam lodów ani zapiekanek, chociaż w restauracji z konieczności ,bo na weselu musiałam być.
Placu Nowego (Żydowskiego) też nie lubiłam.
Wiem jestem dziwaczką ;:222
.AAAAAA i jeszcze jedno Kazimierz to dzielnica Stare Miasto, a nie Podgórze. To tak dla formalności.

;:196 , ;:196
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, wiem, że to była pigułka pigułki :lol:
Nie chciałam za bardzo smucić ...
Ale powiem Ci, że nie patrzę na Kazimierz przez pryzmat historii, przynajmniej nie zawsze.
Patrzenie na wszystko z perspektywy zdarzeń historycznych byłoby nie do wytrzymania.
I chyba dzięki temu również ta część Krakowa żyje i kwitnie - i to jak !!
Przecież w całej Polsce są takie miejsca, mnóstwo takich miejsc, gdzie ta nasza smutna historia się wyłania.
I dziękuję za czujność, no to dopiero palnęłam, przejęzyczyłam :lol: wszystko jedno - na to samo wychodzi, skorygowane :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ups...
O takie pigułki nam przecież chodzi.
Któż z forumowiczów czytałby suche, historyczne fakty, które można odnaleźć w Wikipedii chociażby.
Historię musimy znać, pamiętać, ale żyć teraźniejszością. Wiele miejsc w Krakowie (i nie tylko) naznaczonych jest cierpieniem.
Niech ludziska bawią się na Szerokiej, piją i jedzą w licznych restauracjach, robią zakupy na Placu Nowym, wieszają kłódki miłości na kładce, a refleksja na pewno dopadnie ich na cmentarzu, czy w innych miejscach kultu. Nie da się uciec od historii, jednak życie narzuca swój rytm.
Jak dla mnie Kazimierz ma coś z magii, ale rozumiem henecio, ze Ty odbierasz to miejsce osobiście i na pewno inaczej.

Miło poznać kolejną krakowiankę.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

To ja się piszę ;:138
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Ja też piszę się na krakowski pochód ....... warszawiaków ;:306
Wieczorem zacznę szukać sobie taniego noclegu - pojadę na 3 dni. Wieliczkę zobaczyć muszę, Nową Hutę - muszę, Wawel - muszę, Kazimierz, muzeum samochodowo motocyklowe ....... :uszy ...... kurdę, wychodzi mi tydzień pobytu ;:306
A gdzie najważniejsze czyli spotkanie z Wami ??? ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Jejku muszę się z wami zobaczyć ;:180 ;:180 ;:180 muszę ! Ewo to kiedy !!!!!
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39

Post »

Dziękuję Ewo za odczarowanie Kazimierza. Zdjęcia są świetne i uświadamiają mi jak wiele niezwykłych miejsc Krakowa ominęłam w wakacyjnej gonitwie . Jestem na siebie zła bo wygląda na to, że w pobliżu wielu pokazanych obiektów byłam i nawet się o nie otarłam. Nadrobię to podczas najbliższej wizyty w Krakowie. Obiecuję sobie i Kazimierzowi!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani Forumowicze-Wątkowicze --> ;:cm <-- to tak na dobry wieczór i dobranoc :lol:
Ale zanim do spania, to ja mam jeszcze pytania :;230 --> jaki termin "zlotu krakowskiego" Wam najbardziej odpowiada :lol:
Bo lista Uczestników na Pochód "sie robi" :;230 i "sie rozrasta" ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Mi obojętnie tylko nie w poniedziałki wtorki środy i czwartki ;:185 w piątek to po 14 ;:224 a sobote i niedziele to jak chcecie :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”