Zakładanie plantacji borówki amerykańskiej

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Member
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2014, o 09:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakładanie plantacji borówki amerykańskiej

Post »

Tak jak w temacie chciałbym pozyskać kilka porad odnośnie zakładania plantacji i rozwikłania plantacji.

Posiadam 1ha ziemi który chcę przeobrazić w plantację borówki amerykańskiej
Ziemia została zbadana w 4 próbach i kwasowość gleby wyszła na poziomie 5,5 -6,5 pH
co pod borówkę ni jak się nie nadaje ... ziemia ok. 2 miesięcy temu została nawieziona siarczanem amonu w ilości 200kg na ha
ale okazuje się że taka dawka jednorazowo na rok spowoduje zejście max 0,5 pH. co dalej średnio satysfakcjonuje bo tym tempem musiłą bym ziemię przygotowywać glebę kilka lat .
stąd decyzja o nawiezieniu ziemi już nadającej się pod borówkę czyli torfu wysokiego..
po wyliczeniu wyoranie pługiem leśnym rowów i nawiezieniem jej torfem sprawia zapotrzebowanie na torf w ilości 600m3 co czyni kolosalną cenę 35tys. czyli znacząco przekraczającą cenę samych sadzonek
wywiercenie 3000tys otworów 60cm na głębokość 40cm powoduje zmniejszenie ilości torfu o połowę co nie jest już złym wynikiem.
I teraz moje pytania
Czy jest sens mieszania torfu z ziemią miejscową o takim pH czy to tylko wszystko popsuje
Czy trociny sosnowe z tartaku można zastąpić agrotkaniną
Co możemy zastąpić a co musi być spełnione do poprawnego rozwijania i plonowania borówki przez wiele lat
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Re: Zakładanie plantacji borówki amerykańskiej

Post »

Member pisze: Czy trociny sosnowe z tartaku można zastąpić agrotkaniną
Nie mam plantacji borówek, ale wydaje mi się, że trociny daje się po to, aby obniżyć pH gleby. Zastąpienie ich agrotkaniną nie daje tego efektu.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładanie plantacji borówki amerykańskiej

Post »

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”