Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zima a młode drzewka owocowe

Post »

Oczywiście 5 letniego drzewa nie obwiniesz już agrowłókniną. Gdy masz jednrocznego okulanta to nie ma problemu z owinięciem. Już z dwuletnim rozgałęzionym są problemy. Ja staram się chronić tylko część przewodnikową drzewka.
Trzeba też pamiętać, że agrowłókninę lub inne zabezpieczenia powyżej kopczyka, daje się przy większych mrozach. I ściąga się przy większych ociepleniach.
W tamtym roku miałem nie wesołą sytuację. Jak wiadomo zima była bardzo łagodna. Ale był moment gdy zapowiadano, przez moment mróz. Problem w tym że były wcześniej opady marznące. Drzewko było w lodzie. I za chiny nie można go było opatulić w całości agrowłókniną. Ale nic się nie stało. A gdzieś nawet potem przeczytałem, że była to nawet korzystna sytuacja z tym oblodzeniem drzewka.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To czy trzeba kopczykować zależy od stanowiska oraz gatunku + odmiany oczywiście. Prawda, że groźba przemarznięcia jest najczęściej znikoma, ale bywają tereny, gdzie brak takiego zabezpieczenia na zimę kończy się klęską. Chodzi tu np. o grunty przepuszczalne na wietrznych stanowiskach.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
violla
100p
100p
Od: 7 paź 2014, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tej zimy zabezpieczę,bo drzewka młode i od razu popodglądam sąsiadów,czy oni zabezpieczają starsze drzewa.To teren ogródków,więc tam chyba szału z wiatrami nie ma.Nawet,jak sa silne to teoretycznie nasadzenia powinny wytracać siłę podmuchu.
Harari
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2014, o 21:38

Ocieplanie drzewek na zimę

Post »

Witam.

Pozwólcie, że przedstawimy się, Kasia i Robert ze Stróży k. Łodzi.

Pierwszy post chciałem poświęcić ociepleniu młodych drzewek na zimę. Dzisiaj wsadziliśmy 2 Kosztele, 2 Malinówki i jakieś dwie gruszki. Pomyślałem, że ocieplę je na zimę, korzenie zabezpieczyliśmy pryzmami ziemi, ale zastanawiam się czy samych pni nie zabezpieczyć czymś. Wymyśliłem sobie, że wykorzystam piankę wykorzystywaną w budownictwie do ocieplania rurek CO, przetnę taką pianke w zdłuż i nalożę na pień drzewka do pierwszych gałązek. Nie wiem jednak czy nie ma jakiś przeciw wskazań do czegoś takiego. Drzewka mają około 1.5m a pień jest grubości kciuka.

Z góry dziękuję za sugestie.
Ze Stóży pozdrawiają Kasia i Robert Górajscy.
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Re: Ocieplanie na zimę.

Post »

Poczytajcie troszkę o zabezpieczaniu drzewek na zimę
Dużo jest postów z tym tematem.
Niektórzy z drzewkiem obchodzą się jak z jajkiem.
Inni natomiast nawet kopczyka nie usypują, i też jest dobrze.
Obowiązkowo, to trzeba zabezpieczyć, przed sarnami zającami,
oraz obserwować, czy nie ma nornic oraz karczowników
Pozdrawiam.
Darek.
Harari
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2014, o 21:38

Post »

Zaraz będziemy szukać. Co to / kto to są karczownicy, wandale którzy wycinają drzewa ? My mamy działkę przydomową więc nikt na nią nie wejdzie :).
Zające, sarny także odpadają, a co robią nornice ? Obgryzają korę, korzenie ? Jest jakaś metoda na nie ?
Ze Stóży pozdrawiają Kasia i Robert Górajscy.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż nie wiem jak pnie będą oddychać przez taką piankę...
Potrzebny jest oblot powietrza w trosce o to by nie stwarzać warunków dla rozwoju grzybów.
Plastikowe obejmy są cienkie i przewiewne. Oraz tanie. Może lepiej nimi?
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
violla
100p
100p

Post »

Wybaczcie głupie pytanie ale teraz tak sobie kombinuję,czy mozna zamienić kopczykowanie na owiniecie pnia agrowłókniną w ten sposób,żeby cześć agrowłókniny położyc też na korzeniach i zasypać cienko ziemią?Potem oczywiście zakryje też koronę ale chodzi mi o zamianę 30 cm ziemi na agrowłókninę z cienką warstwą ziemi.Ziemię muszę podkradać z części warzywnej,żeby okopczykować drzewka a wiosną,bedę musiała ją odnieść.Działeczka mała,drzewka wsadzone na terenie rekreacyjnej,zatrawionej.Oczywiście,jeśli mała szansa na przeżycie młodych drzewek w takiej formie,będę targać tę ziemię ale jeśli nie trzeba....
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Włóknina cienko rozłożona na ziemi nic nie da: gruba warstwa ziemi ma chronić korzenie przed przemarznięciem, włóknina tego nie załatwi, ma kilka milimetrów.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

violla pisze:Wybaczcie głupie pytanie ale teraz tak sobie kombinuję,czy mozna zamienić kopczykowanie na owiniecie pnia agrowłókniną w ten sposób,żeby cześć agrowłókniny położyc też na korzeniach i zasypać cienko ziemią?Potem oczywiście zakryje też koronę ale chodzi mi o zamianę 30 cm ziemi na agrowłókninę z cienką warstwą ziemi.Ziemię muszę podkradać z części warzywnej,żeby okopczykować drzewka a wiosną,bedę musiała ją odnieść.Działeczka mała,drzewka wsadzone na terenie rekreacyjnej,zatrawionej.Oczywiście,jeśli mała szansa na przeżycie młodych drzewek w takiej formie,będę targać tę ziemię ale jeśli nie trzeba....
Wiola, w zachodniopomorskim nie ma takich zim jak w okolicy Suwałk, ja niczym nie owijam, nie kopczykuję i jeszcze żadne drzewko mi nie zmarzło.Na tą włókninę nasyp trochę ziemi, trochę liści zagrab i nie przejmuj się za mocno. Tyle że trawka pod włókniną i ziemią nie przeżyje.Pomaluj drzewka w grudniu farbą silikonową fasadową białą, deszcz jej nie zmyje jest elastyczna i będzie na 2-3 lata (tak robią w Ameryce). Pozdrawiam
ania1590
Awatar użytkownika
violla
100p
100p

Post »

Drzewa silikonem?Będą mogły oddychać?Trawy pod drzewem nie ma,bo duze dziury robiłam,więc trawa wycięta.W następnym roku maja być w te koła wysiane kwiaty polne :D
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Pomyliłam się, nie silikonowa lecz lateksowa fasadowa tzn na zewnątrz. Jest elastyczna więc nie pęka i nie odpada. Moim drzewom nie zaszkodziła a jest już 2 lata i jeszcze tej zimy nie muszę malować, a drzewa są zdrowe i dorodne, nie zauważyłam wycieku gumy, ani innych niekorzystnych objawów. Przeczytałam o tym w książce amerykańskiego ogrodnika Jerry Bakera "Sekrety doświadczonego ogrodnika".
ania1590
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Kontakt:

Post »

Zrobiłem małą ilustrację jak wsadzam swoje drzewka owocowe i zabezpieczam im korzenie na zimę. Mam nadzieję że komuś się to przyda, jak na razie u mnie problemów z przemarznięciami nie było. Chyba że to były przymrozki wiosenne... Na zimę okrywam oczywiście swoje młode drzewka agrowłókniną. :) Nie wiem czy takie mieszanki ziemi są dobre... Ale jeśli ktoś będzie miał jakieś zastrzeżenia, chętnie wezmę pod uwagę :wink:

Obrazek
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Awatar użytkownika
violla
100p
100p

Post »

ania1590 pisze:Pomyliłam się, nie silikonowa lecz lateksowa fasadowa tzn na zewnątrz. Jest elastyczna więc nie pęka i nie odpada. Moim drzewom nie zaszkodziła a jest już 2 lata i jeszcze tej zimy nie muszę malować, a drzewa są zdrowe i dorodne, nie zauważyłam wycieku gumy, ani innych niekorzystnych objawów. Przeczytałam o tym w książce amerykańskiego ogrodnika Jerry Bakera "Sekrety doświadczonego ogrodnika".
Mieszkam niedaleko Ciebie,godzina drogi:)będę w castoramie to poszukam tej farby.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Traktowałbym to jako eksperyment. Nie zapominajcie o korzystnych właściwościach wapna. Taka farba na pewno nie zadba o przesuszanie kory i nie ograniczy rozwoju fagów.
Pozdrawiam. Ernest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”