Witam! mam pytanie: czy dalie które nie były posadzone a powypuszczały w chwili obecnej 10 cm łodygi można jakoś uratować i na drugi rok posadzić. Dodam że były trzymane w piwnicy i aż wstyd się przyznać zapomniałam o nich
Ale piękna ta Paso D.
Czy już? ... wykopywać, czy jeszcze wstrzymać konie?
Co prawda moja posadzona b. późno bo z przeceny za złotówkę właśnie wypuściła testowego pączka i na razie pączuś stoi i myśli czy rozwinąć łepek, ale nie wiem. W nocy ma być już zimno. Czy dalie muszą obeschnąć przed "zdołowaniem" w piwnicy?
dbuba pisze:Czy już? ... wykopywać, czy jeszcze wstrzymać konie?
Wstrzymać
Na razie nie zapowiadają przymrozków.
Jak liście "zważy mróz" to przytnij ją na wysokość ok 10 cm nad ziemią.
Wykopiesz jak już przymrozi mocniej.
Wówczas trzeba słuchać "pogodynki".
Mam pytanie. Czy dalie lepiej dzielić teraz czy dopiero wiosną przed sadzeniem? Czy to nie ma żadnej różnicy? Chciałabym komuś podarować i nie wiem czy teraz czy wiosną dopiero?
asiula2706 - Można spróbować uratować dalie ,wsadzając je do donicy , lub zrobić z tych 10 cm łodyg sadzonki zielne na przyszły rok. zuzola11- Ja osobiście wolę dzielić karpy na wiosnę .
Duża karpa lepiej się przechowuje ( nie wysycha tak szybko ) . Widzę też wtedy w jakiej jest kondycji podczas podziału karpy.
Mam pytanie o przechowywanie dalii zimą. Kiedy je wykopujecie? Dopiero gdy zmarzną liście? I jak je przechować w piwnicy - czy trzeba przysypać torfem lub trocinami?
Mam zapytanie do kolegi Ryszarda, który kiedyś, na wiosnę, pisał, że otrzymał sporo karp na targach Gardenia (?) - nie wiem, czy dobrze pamiętam, i czy o te targi chodziło. Ciekawi mnie jak się spisały te nabytki - to po pierwsze.
A po drugie, ciekawi mnie jaki był ostateczny wynik wczesnego posadzenia dalii przez Ciebie, Ryszardzie. W mijającym sezonie chyba byłeś pierwszym, który już w marcu posadził dalie do gruntu.Nic nie napisałeś o ile wcześniej zakwitły niż zwykle i w ogóle jak się sprawdziło to wczesne sadzenie. Czy kwitły dłużej, były dorodniejsze i czy karpy przyrosły bardziej niż u dalii sadzonym w tradycyjnym terminie? Dobrze byłoby poznać wynik takiego doświadczenia, więc Ryszardzie, jeśli można prosić, napisz coś na ten temat.