Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pietruszka
Rozwidlone korzenie są najczęściej wynikiem zbyt zbitej ziemi, dużej ilości kamieni lub innych rzeczy , które hamują wzrost korzenia prosto wgłąb ziemi. Innym powodem o może być złe podlewanie, czyli często ale małymi ilościami wody.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Rzepka
Wyhodować ładną pietruszkę jest bardzo cięzko. Ktoś tu kiedyś pisał, że z kupowanych nasion zawsze miał takie pietruszki, dopiero z pietruszki posianej z własnych nasion miał zadawalające plony.
Wyhodować ładną pietruszkę jest bardzo cięzko. Ktoś tu kiedyś pisał, że z kupowanych nasion zawsze miał takie pietruszki, dopiero z pietruszki posianej z własnych nasion miał zadawalające plony.

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za odpowiedzi, sama już nie wiem ,jak sobie z tym poradzić, to nie tylko pietruszka ,to praktycznie wszystkie korzeniowe.Działkę mam od ośmiu lat i jeszcze nigdy nie dochowałam się ładnej pietruszki. Ziemia jest co prawda gliniasta, ale moi sąsiedzi też taką mają i ich warzywa jakoś wyglądają, a moje muszę zrywać po ciemku bo wstydzior
Działkę przekopuje M. na jesieni z zielonym, na wiosnę daję obornik granulowany koński i jeszcze raz jest przekopana, zrezygnowałam nawet z kurzego i gołębiego nawozu, który mam bez ograniczeń od sąsiada, bo słyszałam , że taki nawóz nie służy korzeniowym, a one dalej rosną jak ośmiorniczki, dobrze , że jest dużo naci, to mogę działkowych gości obdzielić.Może polecilibyście jakąś dobrą odmianę, bo z tej co mam na działce chyba nie ma sensu zbierać nasion
Pozdrawiam

Działkę przekopuje M. na jesieni z zielonym, na wiosnę daję obornik granulowany koński i jeszcze raz jest przekopana, zrezygnowałam nawet z kurzego i gołębiego nawozu, który mam bez ograniczeń od sąsiada, bo słyszałam , że taki nawóz nie służy korzeniowym, a one dalej rosną jak ośmiorniczki, dobrze , że jest dużo naci, to mogę działkowych gości obdzielić.Może polecilibyście jakąś dobrą odmianę, bo z tej co mam na działce chyba nie ma sensu zbierać nasion
Pozdrawiam
Moje pytanie dotyczy pietruszki Festival 68. Mam ją pierwszy rok, dała fantastyczną nać. A pytanie brzmi, czy pietruszka naciowa jest to rzeczywiście roślina dwuletnią, czy nie. Czytałem różne opinie na ten temat, może ktoś by pomógł roziwać watpliwości.
Jeżeli dwuletnia, to pytanie: jak ją przygotowac do zimy?
Jeżeli dwuletnia, to pytanie: jak ją przygotowac do zimy?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dwuletnia to znaczy w drugim roku wydaje nasiona.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zostawiam w zielniku rządek pietruszki na drugi rok, niczym nie okrywam. Wiosną mam świeżą natkę do czasu, aż posiana wiosną wzejdzie.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w redlinach pietruszka nawet nawet ( może by była większa jakbym ją przerzedził po siewie ) a tak wzeszła dość gęsto i rosła w lekkim ścisku.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
Pozdrawiam Paweł
- Rzepka
Ładna pietruszka, te redliny to się robi przed sianiem, czy też jak już wzejdzie pietruszka? 

- pawelp1320
Przed siewem. Dopiero na redlinie robi się dwa rządki i się sieje nasiona.
Pozdrawiam Paweł
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Rzepka, czytałam twój wcześniejszy post dotyczący rozgałęzionych korzeni pietruszki
. Otóż pietruszka: po pierwsze nie lubi nadmiaru azotu. Powinno się ją siać w trzecim roku po oborniku. Po wzejściu powinno się ją przerwać zostawiając odstępy 2-3 cm. No i wreszcie: nie podlewać, a w każdym razie bardzo rzadko ale za to obficie. Częste podlewanie małymi ilościami wody, zwłaszcza w początkowym okresie, powoduje, że pietruszka wypuszcza boczne korzenie. Jak ma za sucho, to idzie w głąb szukając wilgoci
. To samo dotyczy marchwi
. Zresztą, czy ktoś podlewa na polach
, a pietruchy i marchwie jak byki
.

- Rzepka
Jolu, przeazotowana to ona nie jest, robiłam teraz analizę gleby i wyszedł mi niedobór azotu i potasu, na pewno jednak za często była podlewana , w przyszłym roku posieję w redlinach i zmienię sposób podlewania .
Dziękuję za pomoc
Dziękuję za pomoc

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Siejąc pietruszkę nigdy nie zwracałem bardzo uwagi na odmiany.Ot siałem i co urosło to musiało być, zwykle ''mysie ogony'' i ten rdzawy nalot na korzeniu. Ostatnio sieję trochę z przypadku już tylko Ołomuńcką .Pomimo że ziemia ta sama i z nawożeniem na bakier to udaje się nad wyraz.Korzeń gruby-długi, i tej rdzy brak.Polecam.U mnie 5 klasa ziemi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Wczesną sieję "Cukrową" ,póżną- "Berlińską".Jak robię rowki motyczką w kształcie serca to wsypuję tam ziemię do siewu i pikowania- pietruszka ładnie w tej ziemi wschodzi.
- pawelp1320
Faworyt chyba też spróbuję w tym roku Ołomuńckiej i może berlińską posieję.
Pozdrawiam Paweł