Zbieraj nasionka

Z moim arbuzem już lepiej. Jest coraz większy, ma już 93 cm w obwodzie, ranka z której ciekło zaschnęła i nic się nie dzieje. Myślę, że jeśli jeszcze przez jakiś czas będzie ciepło, uda mi się go jakoś donosić:) Będzie arbuz domowej roboty prawie, że w zimieGoshia pisze:Dawno po sezonie wysiewania arbuzów z pestki na dworze zaczęło rosnąć i piąć się po trawie pnącze arbuza. Na razie tylko jedna sztuka jest rozmiarami podobna do arbuza, i teraz moje pytanie: kiedy go odciąć, bo jestem prawie pewna, że nie zdąży dojrzeć i czy można go jakoś tak przechować, że dojrzeje choć trochę bardziej...? I drugie pytanie - czy to jakaś choroba, czy zjawisko naturalne, że z "dolnego zasklepienia" arbuza (tam, gdzie był pąk kwiatowy) ciągle wypływa jakaś półprzezroczysta wydzielina? Co z nią zrobić, czy to owoc gnije od środka?
Pozdrawiam!
Czy jeśli wokół niego zaczęły więdnąć liście to znaczy, że jest już dojrzały? Czytałam, że musi łatwo się oderwać od łodygi, na miejscu jasnozielonych pasm powinno pokazać się żółtawe przebarwienie.Goshia pisze:Kiedy poznać, że arbuz jest gotowy do zbioru?
Okazało się, że mój arbuz jest...dyniąGoshia pisze:Kiedy poznać, że arbuz jest gotowy do zbioru?