Tego storczyka siostra zamawiała na forum ale nie pamięta od kogo brała Vandę niebieską i jakiegoś z kleksem (chyba został ten drugi bo wanda ma inne liście)
Nie bo to było już z 3 lata i nie pamięta od kogo brała a poza tym nie mam do nikogo pretensji po prostu chciałam jakiejś porady czy da się jeszcze coś z tym kwiatkiem zrobić czy wyrzucić
Rzeczywiście, wygląda jak by stała na zewnątrz i oblazło ją stado owadów gryząco-ssących
W każdym razie nie wyrzucaj, odrobina opieki i na pewno się odwdzięczy, a jeśli sobie nie radzisz wymień na forum lub sprzedaj za symboliczną kwotę .
Mogą być z niej ludzie ;)
Czekałam z pokazaniem kwitnień na lepszą pogodę, żeby ujęcia jakieś sensowne były. Niestety słonka nie ma u nas już długo i nie zapowiada się, żeby było. Kwiaty roślin to niezły wyczyn w tym sezonie, szczególnie, że nie były doświetlane i musiały sobie poradzić w takich warunkach, jakie mają... Myślę, że katlejaste mogą sonie nie poradzić, mam pąki na trzech ale na kwiaty nie liczę, chyba, że aura się zmieni.
W każdym razie oncidiowate dały radę :
I mój ostatni zakup - Beallara, miałam już taką ale pewnej zimy padła, a że bardzo je lubię, to znów zagościła na moim parapecie :
Zaczynają kwitnienia też Phalaenopsisy ale nie są to obfite kwitnienia. Postaram sę pokazać w najbliższym czasie.
Pozdrawiam
Czas tu posprzątać trochę .
Za miłe słowa dziękuję .
Obecnie najciekawiej pod względem kwitnień wygląda mój kuchenny parapet. Na początek chciałabym pokazać jak spełniło się moje największe storczykowe marzenie . Kupić nie było łatwo a kiedy już się udało, to okazałó się, że równie niełatwo jest mi ją doprowadzić do kwitnienia ale w końcu jest !
Renanthopsis Mildred Jameson
I pozostałe obecnie kwitnące :
Moja królowa -'Philadelphia'
Kolejne :
Jedyny kwiatuszek Phal. Bronze Maiden, przekwita już, z czterech pąków pozostał tylko jeden, resztę zasuszyła :
Doritaenopsis :
I klasyczny biały :
A to już nowość z Dnia Babci. Babcią nie jestem jeszcze ale co sobie będę żałować Phal. Tropical Dream
To tyle, jet jeszcze kilka zapowiedzi ale tym to już następnym razem, pozdrawiam serdecznie .