Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Color Spectacle i ta ostatnia NN - niesamowite kwiaty ;:63 . Dobrze, że masz tyle dalii. Jest na co popatrzeć , a nie trzeba przy nich nic robić :;230.
Ja zobaczę, na ile mój ogród jest 'gumowy' - zamawiam 5 róż i mam zaklepane kilka dalii, tylko sama nie wiem, ile to jest kilka u mojej koleżanki :roll: .
;:168 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Liczyłam na dalie u Ciebie, ale widzę że nie tylko one zdobią jesienny ogród. :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dzięki za odpowiedź w sprawie różanego łuku. U mnie wchodzie w grę metalowy. Mam obawy, czy kupię wystarczająco mocny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

W życiu bym nie pomyślała, ze może być tyle odmian dalii. Zachwyciły mnie i mogę tylko żałować, że nie są dobrym towarzystwem dla róż. A może są? Jak sądzisz?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa! Dalie są miłą ozdobą do każdego rodzaju ogrodu, nawet do różanego. Może być dla niego tłem (np wysokie dalie w tyle za różami) lub można zrobić obwódkę z małych anemonowych dalii. Róże mają to do siebie, że komponują się praktycznie ze wszystkim, ale fajnie, żeby kolory kwiatów dalii i róż rosnące obok siebie były kontrastowe - wtedy najlepiej to wygląda. Można się pobawić i co roku wsadzać inaczej. Poza tym niewielkie dalie posadzone w pojemnikach, koszach, donicach można ustawić w dowolnym miejscu ogrodu.

Justi! U mnie już w tej chwili jest tak, że róże podtrzymują pergolę ;:306 Te metalowe nie są zbyt trwałe, ale drewniane też :roll:

Majka! No przeca coś jeszcze mam ;:306 Parę różyczek, trochę zieleniny, trochę badyli... ;:306

Ania! No to fajnie, że dokupujesz róże i zamawiasz dalie. Tego nigdy nie za wiele. Róż już nie kupuję, bo muszę ogarnąć te, co mam. Kilka przesadziłam, coś tam wydałam, coś zmarnowałam. Co to pozostało, musi sobie radzić :wink:

Na dziś:

kanna Yellow King Humbert
Obrazek

Creme de Cassis
Obrazek

Eveline
Obrazek

Canary Fubuki
Obrazek

Wittem
Obrazek

Nuit d'Ete
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Piękna Eveline .
To dobry pomysł z koszami i doniczkami, bo wtedy jakoś łatwiej ogarnąć wykopywanie na zimę.
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

Miłko :wit
Na razie pooglądałam (nie czytałam jeszcze) tylko ten z Twoich wątków(nr 4). Zwróciłam uwagę, że sporo Twoich dalii ma "normalną" wysokość, co widać po sąsiadach: inne kwiaty, płot itd. Kilka było całkiem malusich, nie miałam pojęcia, że też takie robią ;:oj
Wielkość kwiatu trudniej mi porównać, na zdjęciach ten aspekt wydaje mi się bardziej względny.

Ogólnie - jest tych dalii tak wiele, to chyba bardzo plastyczny i wdzięczny gatunek tworzenia nowych odmian.
Ja jeszcze nie wiem, które szczególnie pokocham, ale raczej też będę się jakoś "specjalizować".
;:3
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Miłko, mnie się podoba najbardziej Jowey Linda, ma taki niespotykany kolor (albom dalton :wink: ).
Pokażesz zdjęcie całej rabaty daliowej? Poproszę :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Miłko ja jestem magikiem w daliach,dla mnie wszystkie są śliczne ,szkoda tylko ,że nie zimują w gruncie :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dzisiaj te zmrożone wykopałam ;:145 Zostały słodkie serduszka :D Ich mróz nie dotknął.Zrobiło się smutno :( w ogrodzie. Podczas wykopywania stwierdziłam, że muszę w przyszłym roku pomyśleć nad inną rabatą. Dalie, same dalie i tylko dalie.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilu miłych gości!!! :wit

Małgosiu!(PEPSI) No tak! Ja też nie lubię tego momentu, ale zawsze nadchodzi ;:219
Nad przyszłym rokiem także się zastanawiam. Będzie dalii nieco więcej, a ja nie mam gdzie upychać. Postanowiłam, ze wywalę marcinki i pigwowca :roll: W to miejsce pójdą liliowce, a tam gdzie miały być liliowce - pójdą dalie ;:306

Marzena! No niby szkoda, ale przez to nie jest nudno! Wykopywanie ma swoje zalety, bo co roku możesz inaczej posadzić i ogród się zmienia!

Vamila! Ciesze się, że do mnie zabłądziłaś! ;:173 Już kiedyś wrzucałam tu zdjęcia z rabat daliowych. Mam ich kilka w rożnych częściach ogrodu. Teraz nie wyglądają atrakcyjnie, bo jesień je nadwyrężyła, ale jeszcze niedawno jedna wyglądała tak:

Obrazek

Może to i dobry pomysł - obfocę jutro, jak będzie słońce, żeby na wiosnę nie zapomnieć, jak to jesienią było.

Małgosiu (Mateola)! Grunt, żebyś trafiła na takie, jakie Ci się podobają. Każda grupa dalii ma swoje zalety. Niektóre są do podziwiania, inne do tworzenia tła, inne do rozweselania bezkwietnych zakątków...
Do wiosny jest trochę czasu, jeszcze coś wybierzesz. Choć ja zawsze wybieram i wybieram, a potem idę do sklepu i kupuję coś zupełnie innego, bo mi się podobało... ;:306

Ewka! Polecam serdecznie, zwłaszcza, ze planuję te niskie dać do skrzyń z kompostem i na taras, bo tam jest słoneczko i lepiej rosną. W ich dotychczasowe miejsce pójdą stare, silne, niewymagające odmiany.

Na dziś:
Nie daliowo - trochę dla odmiany:

Obrazek

Obrazek

Poesie
Obrazek

Sir Lancelot
Obrazek

No i dalie - dopóki są!

Red Pygmy
Obrazek

Apache
Obrazek

Baywatch
Obrazek

Lolo Love
Obrazek

Jowey Linda
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne dalie i różyczki .Masz rację fajnie że niektóre rośliny wykopujemy na zimę bo można przez ten czas pomyśleć gdzie je posadzić i jak kolorami pomieszać
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Twoje dalie można oglądać bez końca...co jedna to piękniejsza.
Ale swoją urodą powaliła mnie na kolana Jowey Linda ;:167
Zdjęcie rabaty daliowej ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko, fotka rabaty daliowej nadaje się na okładkę katalogu dalii. Wspaniała rabata ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eeee! Małgosiu! Przesadzasz! :wink: Musze nad nią powaznie popracować w przyszłym roku. Trochę jest tam bałagan ;:131

Dorotko! Podzielam Twój zachwyt! Jest idealan, a jaka miła w dotyku! ;:173 Dzięki! :wit

Dziękuję Marzena! Najważniejsze, to mieć warunki do przechowywania zimą, a potem idzie jakoś... ;:306

Trochę dziś posprzątałam po ogórkach i cukiniach. Popielilam przed domem, prawdziwa plaga szczawika rożkowatego. Poza tym poparzyłam sobie palce pokrzywą. To było kilka godzin temu, a parzy nadal niemiłosiernie.
Kompostowniki pękają w szwach! Jestem ciekawa, gdzie wrzucę resztki po dalich i kannach. Planuję użyć rozdrabniarki do gałęzi. Wtedy może się zmieszczą.

Poobcinałam przekwitnięte dalie. Przy okazji stwierdziłam , ze rozwinięta Osaka pachnie!!! Cytrynowo jak Honka Surprise!

Na dziś:

Papryczka ostra, obrodziły!
Obrazek

Procyon
Obrazek

Lifestyle
Obrazek

Creme de Cassis
Obrazek

Sir Lancelot
Obrazek

Sweetheart