Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

Dorotko nie ma sprawy. Moje widomości na temat róż, pochodzą wyłącznie z moich obserwacji, nie mogę udzielać fachowych porad, ale w miare mozliwości zawsze chętnie pomogę.
A dla Ciebie Queen of Sweden w najlepszym dla niej okresie ;:196

Obrazek Obrazek Obrazek ,
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mogę tylko powzdychać do niej , więcej mi nie pozostało ,bo miejsca brak ;:174 Kombinuję już z różnej strony ,ale nic nie wychodzi :;230 Musiałabym jeszcze zlikwidować truskawki ,ale tego nie zrobię ,bo je uwielbiam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja tez nie mam wszystkich róż, które mi się podobają i dobrze, bo co bym oglądała u Was :?:
Zapraszam Cię do siebie, w każdej chwili możesz popatrzeć na te, których nie masz. A ja wejdę do Ciebie popatrzeć na Twoje śliczności :D .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

daysy o matko jaka piękna róża , czy można tłumaczyć Księżniczka Szwecji ? gdzie to kupujesz ? dostane w marketach ogrodniczych czy trzeba w bardziej specjalistycznych sklepach ? i widzę ,że się zimna nie boi, więc warto taką mieć :D a ja jesieni jeszcze nie widzę, ciągle róże mają pąki, kwitną nowo kupione hortensje, marcinki, rudbekie.....przebarwiają się pięknie drzewa , jest kolorowo ;:138 pozdrawiam karolina. a roboty jesienią z przesadzaniem jest tyle ,ze aż się boję , jeszcze nie zaczęłam :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, ja od tego patrzenia wariacji dostaję. Najpierw z zachwytu ;:303 , później z żądzy posiadania ;:300 . Fakt, że różyczki wszystkie śliczne i po prostu nie da się mieć wszystkich.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolino, chyba tak trzeba rozumieć Królowa Szwecji, ale zdjęcia są z czerwca i lipca, teraz szykuje się juz do ;:19 Teraz w ogrodzie króluje inna różyczka, która będzie kwitła do większych przymrozków,taka terminatorka, ale nie lubi deszczu. jeśli jest słoneczna sucha jesień to naprawdę potrafi długo czarować. Oto ona aktualnie
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu my też tak mamy chciałybyśmy mieć wszystkie, ale nie wszystkie mieć możemy.Po to jest to forum, żeby się tak napatrzeć, napatrzeć do syta, powzdychać i jak juz nie możemy sobie odmówić to się decydujemy na zakup / tak jest w moim przypadku/ ;:108 :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Królowa Szwecji pięknie wygląda oszroniona ;:63 a u ciebie codziennie przymrozek ?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati zdjęcia królowej są z czerwca-lipca, to zdjęcie, które wydaje się oszronione jest zrobione wcześnie rano, kiedy jeszcze rosa jak perełki zdobiła róże :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Aha :wink: U mnie wcześnie rano to mam całego hibiskusa i Astrid w pajęczynach ......... pięknie to wygląda ;:108
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To pokazuj zdjecia- lubie takie pajęczynki, ale tylko na zdjęciach. Nie lubię pajaków. Brrr
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Z wielką przyjemnością obejrzałam Twój zaczarowany ,piękny zakątek. ;:173
Masz cudne róże.
A W.Shakespeare cudna,coś na takie kolorki mnie wzięło,bo takich mam za mało. ;:7
RHAPSODY IN BLUE tez piękna ale juz sobie ja zamówiłam :D
a i hortensje cudne.ok cudne ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Aniu za miłe słowa. Mój ogród cały czas w budowie. Cierpię na totalny brak czasu, gonię z pracy do domu i na odwrót.
Kradnę każdą godzinę z coraz krótszego dnia a roboty nie ubywa :D

Ponieważ, niewiele mam już roślin, które jeszcze kwitną w ogrodzie to chwila wspomnień. Dalszy ciąg prezentacji moich róż.
Tym razem róże pnące - oczywiście te starsze, które są w moim ogrodzie od lat 80-tych.
Są to tylko 3 różyczki, więc prezentacja będzie krótka i na pewno nie zanudzę Was.

Zacznę od róży kupionej jako Sympatia, ale na pewno nią nie jest, a którą Halinka rozpoznała jako Etiudę.
Nie należy do moich ulubionych, mimo kilkukrotnego przesadzania kwitnie słabo. Kwiaty wiąże wysoko i jest ich mało. Taka skąpidusza.
Mimo, ze znalazłam jej miejsce zaciszne to i tak rok w rok przemarza i trzeba ją mocno ciąć.
Co prawda nie choruje, ale jak dotąd nie skradła mojego serca.

To są zdjęcia z 17.06.2014r.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
lipiec 2014
Obrazek
Sierpień 2014
Obrazek
Sami przyznacie, że nie powala na kolana. Cały czas mam nadzieję, że w końcu się zbierze w sobie i pokaże swoje lepsze oblicze tak jak jej koleżanki.

Ponieważ, róże, które teraz pokażę rosną obok siebie, więc musze pokazać je razem.
Róże te, to rozpoznana jako Flammentanz i w dalszym ciągu druga nadal pozostaje jako nn
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te zdjęcia są z roku 2013, Kwitła Flammentanz
Obrazek Obrazek Obrazek

Jest 23.052014 i ogromna niespodzianka, zamiast czerwieni Flammentanz ukazał się taki widok
Obrazek Obrazek Obrazek
A później było już tylko lepiej i coraz lepiej
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten widok zawsze utwierdza mnie w przekonaniu, że warto poczekać z decyzją o wyeksmitowaniu rośliny z ogrodu.
Nie zgadzam się z tezą, że są róże złe, trzeba im znaleźć odpowiednie miejsce w swoim ogrodzie, troszkę powalczyć o nie. To my nie umiemy znaleźć im odpowiedniego miejsca w ogrodzie, czasem nie potrafimy o nie odpowiednio zadbać, by pokazały swoje prawdziwe oblicze. A przede wszystkim kochać je. Jeśli zaprosiliśmy je do swojego ogrodu, to nie po to by się ich pozbywać.
Wiem, brak nam cierpliwości nie umiemy czekać, bo przecież u kogoś widzimy inne piękniejsze, kupujemy następne i nagle okazuje się, że w naszym ogrodzie już takie piękne nie są. Wiem co piszę, bo kiedyś też tak miałam. Chyba nadal tak mam, ale nie rezygnuję z róż, które już kupiłam, staram się o nie walczyć.
To nic, że aktualnie chorują, są gołe, my też chorujemy, brzydko wyglądamy, ale nikt nas się nie pozbywa. Każdy ma chwile słabości, one także. Więc kochajmy je takie jakie są i dbajmy o nie, a one może kiedyś będą wyglądały własnie tak
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”