Floks szydlasty (Phlox subulata)
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Floks (płomyk) szydlasty
Witam,
Zakupiłam w tym roku ok. 10 sadzonek floksów.
Pięknie rosły aż do lipca. Trzy z nich zaczęły schnąć. Wykopałam żeby sprawdzić czy coś nie podjadło korzeni. Ale wszystko wygląda dobrze. Zauważyłam że w przypadku tych trzech sadzonek nie rozwijają się nowe korzenie.
Wszystkie rosną w tej samej ziemi na stanowisku słonecznym. Pozostałe siedem pięknie rośnie - mają nowe przyrosty.
Proszę o poradę. Czy można je jakoś uratować?
Pozdrawiam
--
Misia
Zakupiłam w tym roku ok. 10 sadzonek floksów.
Pięknie rosły aż do lipca. Trzy z nich zaczęły schnąć. Wykopałam żeby sprawdzić czy coś nie podjadło korzeni. Ale wszystko wygląda dobrze. Zauważyłam że w przypadku tych trzech sadzonek nie rozwijają się nowe korzenie.
Wszystkie rosną w tej samej ziemi na stanowisku słonecznym. Pozostałe siedem pięknie rośnie - mają nowe przyrosty.
Proszę o poradę. Czy można je jakoś uratować?
Pozdrawiam
--
Misia
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Po kwitnieniu wiosennym floksy szydlaste obcięłam na jakieś 5-10 cm od ziemi i te obcięte kępki są śliczne, zieloniutkie, a dwie, których nie obcięłam są żółto-sucho-łyse w środku i wyglądają koszmarnie. Za chwilę też je obetnę 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Musiałabyś sprecyzować ile masz miejsca. Widziałam takie nasadzenia między płytami chodnikowymi wyłożonymi tylko pod koła samochodu.edytqa pisze:Czy floksy nadawałyby się do posadzenia wzdłuż chodnika?
Chodzi mi o jeden rządek.
Czy nie będą rozrastały się szerzej?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Możesz włożyć krawężnik ,ale też nie ma obawy o nadmierne "rozłażenie się" - da się je opanować. 

Re: Floks (płomyk) szydlasty
Witam serdecznie, zwracam się z zapytaniem odnośnie moich starych floksów (na działce zakupionej rok temu, więc nie wiem jak zachowywały się wcześniej).
Rósł w nich podagrycznik, na który nakładałam małym pędzelkiem roudap uważając, żeby nic nie skapnęło, w ciepły i
niedeszczowy dzień. Usechł podagrycznik, ale tez uschły floksy
Nie wiem czy to ma związek ze stosowaniem roudapa? Czy może się zdarzyć, że po kwitnieniu może uschnać? Czy jest szansa je uratować?
Rósł w nich podagrycznik, na który nakładałam małym pędzelkiem roudap uważając, żeby nic nie skapnęło, w ciepły i
niedeszczowy dzień. Usechł podagrycznik, ale tez uschły floksy

Nie wiem czy to ma związek ze stosowaniem roudapa? Czy może się zdarzyć, że po kwitnieniu może uschnać? Czy jest szansa je uratować?
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Napiszcie proszę, czy floksy szydlaste należy przycinać na wiosnę? Są takie brzydkie po zimie
.

One zawsze tak wyglądają po zimie . Kilka tygodni słoneczka i będą piękne . Jak je przytniesz to wiosną nie zakwitną .
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Przycinamy je po kwitnieniu.
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.