Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

W zasadzie to cały czas coś tam na niej kwitło, choć w moich trudnych warunkach - nie tak spektakularnie jak za pierwszym razem. Ale w ogóle to jest to mocna zdrowa różyca i dość rozłożysta.

Obrazek

A tutaj ona w tle, za szałwią.
Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, ale czaderska ;:oj
A najfajniejsze jest to, ze i na zdjęciach i w realu jest piękna....a sporo już miałam rozczarowań pod tym względem :wink:
Jest fajna i koniec, do tego ta strefa - jak dla mnie bezobsługowa :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Wandziu róż okrywowych mam kilka odmian niestety wyeksmitowałam je z rabaty ,bo rozłaziły się na wszystkie strony ,a ciąć było mi ich szkoda , dlatego posadziłam na kaskadzie zobaczymy jak tam się będą sprawować .
Co do rozchodników to masz przepięknąś kolekcję Stardust i Matrona to jednak moi faworyci :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Wandziu u Majki pytałaś o sposób na dziczki. Ich się nie powinno obcinać tylko obrywać z piętką. Kilkakrotnie walczyłam z dziczkami z różnym skutkiem. Opiszę jak wygląda to w praktyce. Trzeba głęboko odkopać różę tak aby odsłonić miejsce z którego wyrasta taki dziki pęd. Często trzeba odkopać całe szczepienie i jeszcze trochę poniżej. Im więcej odkopiesz tym lepsze będziesz miała pole manewru do oderwania dziczki. Najlepiej jak zrobisz miejsce pod dziczką aby ziemia nie stanowiła oporu przy odrywaniu.
Czasem trzeba się nasiłować bo bywa, że dziczka bardzo mocno siedzi. Mi kilkakrotnie obrywanie się niezbyt udało. Wtedy obcinałam nożem. Czasem to skutkuje. Jak na razie mam spokój z dziczkami u róż ale poległam przy kalinie.
Bajeczne zdjęcie zrobiłaś Ballerinie. Cudo ! :uszy
Właśnie ją przesadzam do gruntu.
Wieczorem muszę nadrobić zaległości u Ciebie. ;:180
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dziękuję Ewo za ten przepis. Ja poległam teraz na GP. Ale już zdecydowałam o ich eksmisji. Zastosuję go do innych róż, jeśli będę mieć wybijające podkładki ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu miskant prezentuje się rewelacyjnie ;:215 powiedz proszę jak długo czekałaś na tak rozrośniętą kępę?
Choć ja różana nie jestem to Ballerina podoba mi się niesamowicie ;:170
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ballerina skromna i urocza ;:333 . Mnie ostatnio wzięło na rozchodniki (no cóż, to ich pora) i buszując po sieci trafiłam na sklep z ogromną ilością ich odmian (zresztą wszelakiego roślinnego dobra mają mnóstwo). Niestety położony w Serocku - dla mnie za daleko. Sprzedają wprawdzie klientom indywidualnym ale nie wysyłkowo - trzeba się pofatygować osobiście :cry: .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Miskant Afrika rozłożył mnie na łopatki ;:170
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Ballerina ma delikatny urok dzikich róż, które uwielbiam. Piszesz, że ciągle ma kwiaty, mniej lub więcej, więc godna uwagi odmiana. Z szałwią wygląda bardzo naturalnie.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Jode22 - a ta firma to nie Zielone Progi? Ciężko mi się z nimi rozmawiało przez telefon. Byłaś tam?.

-- 7 paź 2014, o 18:47 --

ASK_anulla - och, chyba kogoś korcą róże?
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ballerinka śliczna....nie masz na co narzekać. To taka niby skromnisia, ale kwitnie prawie cały czas i jest niekłoptliwa. Bardzo ją lubię i mam trzy sztuki...nie żałuję :)
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękny ogród wszystkiego po trochę hortensje i trawy piękne ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Marzena06, ja lubię okrywowe właśnie za to, że się rozłażą. Bo zakrywają tym sposobem gołe nóżki innym różom. A już The Fairy jest dla mnie najlepsza, ponieważ kwitnie nieustannie.
Ewazawady, wielkie dzięki za tak szczegółową instrukcję. Zrobię dokładnie tak jak napisałaś i mam nadzieję, że w końcu pozbędę się tej dziczki. Dobrze, że mam dość miejsca koło tej róż i będę się mogła pod nią porządnie podkopać.
Anym, ja te swoje miskanty mam chyba ze trzy lata. Rosną dość szybko. A ten Afrika jest wyjątkowo malowniczy dzięki tej swojej złotej barwie.
Jode i Pulpa, ja właśnie też podejrzewam, że chodzi o Zielone P. w Jachrance koło Serocka. Wybór ogromny, ale niestety klientów detalicznych traktują obcesowo. Byłam tam osobiście z innymi forumowiczkami i nawet było miło, ale nie wszystko chcieli nam sprzedawać. Moje kilka rozchodników mam wlaśnie od nich. Inne odmiany były tylko w ofercie, a w handlu nie mieli. Kiedyś sprzedawali też przez Internet wysyłkowo. Nie wiem jak teraz.
Annes77, Afrika jest fajny. Przeżył tamtą okropną zimę, podczas gdy wiele innych padło.
ASK-anulla, ta różyczka Ballerina wygląda właśnie na taką tańczącą baletnicę. Moja córka nawet się zdziwiła, że to też jest róża, bo zupełnie nie przypomina tych typowych. No i faktycznie, bardzo ładnie jej do twarzy z szałwią. Posadziłam też obok jarzmianki. Pewnie też będą pasować, bo mają drobniutkie kwiatuszki.
Dorotka, ależ ja na Ballerinę absolutnie nie narzekam. A to, że w tej chwili tak mało kwitnie, wynika z moich warunków ogrodowych, gdzie jest za dużo cienia o tej porze.
Marzena77, witaj, chyba po raz pierwszy jesteś u mnie. Cieszę się, że zajrzałaś. Zapraszam serdecznie do dalszych odwiedzin :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I widok z okna
Obrazek

Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Chyba jestem "inna", bo sadzę głównie róże okrywowe.
Pewnie dlatego, że nie jestem jakoś specjalnie ich miłośniczą, a lubię mnóstwo kwiecia (jednak róża w ogrodzie musi być ;:170 ).
Widzę Wandziu, że ogród robi się coraz bardziej jesienny, a powiedziały mi to hosty. One chyba jako pierwsze zmieniają się.
Ten etap jest uroczy. Gorzej, jak przyjdzie to wszystko wycinać w niesprzyjających warunkach pogody ;:219
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Uwielbiam Twój ogród Wandziu ;:170 i te piękne trawy. Przepraszam że ja ciągle o trawach ale jak tu nie zachwycać jak o tej porze są najpiękniejsze ;:138 Powiedz mi jeszcze proszę jak się nazywa ta z drobniutkimi kłosami?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”