planowanie prostego ogrodu pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
okocza22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2014, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

planowanie prostego ogrodu pomoc

Post »

Witam,
Nie wiem czy dobrze trafiłem i czy w odpowiednim miejscu piszę ten wątek, jeżeli nie to przepraszam.
Poszukuje pomocy w zaplanowaniu i rozmieszczeniu kilku drzewek w stosownym dla nich miejscu. Jestem na etapie wykańczania domu, cała działka ma 6arów więc za domkiem jest nie wielki placyk który chciałbym w jakiś prosty i ładny sposób zagospodarować. (zaznacze że nie znam sie całkowicie na ogrodach poszukuje prostej porady ewentualnie jakiegoś planu jeżeli byłby ktoś na tyle pomocny) mogę wysłać wymiary placyku i kilka zdjęć ewentualnie ... zależy mi także aby odgrodzić się od dwóch sąsiadów których mam od strony północnej i południowej np jakimiś tujami itp ale to już ewentualnie bym pokazał na zdjęciu jeżeli ktoś znalazłby się pomocny
Pozdrawiam Jarek :wit
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: planowanie prostego ogrodu pomoc

Post »

W sumie to powiem tak...........e dobrze trafiłeś :lol: wstaw zdjęcia
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
okocza22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Poniżej przesyłam link do zdjęć, wielkie Dzięki za zainteresowanie moim postem. Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź ponieważ nie znam sie w ogóle na planowaniu ogrodu.
Na stronie od ''szkółki leśnej'' grunt przy siatce sie wznosi(ok 30cm) na całej długości, wynika to z wyższego gruntu szkółki leśnej. Nie wiem co z tym faktem zrobić, myślałem o jakimś murku ozdobnym 30cm na całej długości. Jest problem także z tymi paskudnymi słupami betonowymi od siatki:( także myslałem aby posadzić np tuje przed każdym słupem aby to zasłonić ale to tylko moje domysły amatorskie.
- Następny problem to ''sąsiedzi :)'' myślimy jak sie odgrodzić... czy lepsze byłyby jakieś tuje czy ogrodzenie betonowe ozdobne
Proszę o jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam Jarek

LINK: http://okocza22.wrzuta.pl/katalog/8OHmmrrKQsn

mail usunięty/KaRo
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli obawiasz się o bezpieczeństwo po zrób ozdobny płot betonowy, w każdym innym wypadku wystarczy np. siatka, mniej razi w oczy. Thuje są passe na forum. Owszem, szybko rosną ale za kilka lat nie będziesz mógł na nie patrzeć, zresztą są prawie w każdym ogrodzie. No i ta monotonia na dłuższą metę jest męcząca, lepsze są nasadzenia urozmaicone, mogą być thuje ale nie jako jedyne nasadzenia. Możesz zrobić nasadzenia dwurzędowe lub naprzemienne. Krzewy liściaste chociaż łysieją na zimę są pięknym akcentem w ogrodzie. Z kolei nadmierne urozmaicenie też nie jest dobre, najwyżej kilka gatunków bo zrobi się bałagan.
Podniesienie terenu od strony szkółki leśnej nie stanowi problemu, zrobisz nasadzenia na granicy podwyższenia. Niepokoi mnie coś innego, czy w razie większych opadów nie masz tam zbyt wilgotno ?
I jak ze stronami świata i nasłonecznieniem ?
Nie piszesz jaka gleba, jeśli nie wiesz, rozejrzyj się po okolicy i zobacz jakieś starsze nasadzenia i co to jest. Jeśli nie wiesz, pokaż nam zdjęcia.
Nie podałeś w profilu z jakiej części Polski jesteś a to ma znaczenie.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Tak jak Comcia pisze, napisz jaką masz glebę i jaki poziom wód gruntowych. To znacznie pomoże w doborze roślin. Co do samych thuj, no cóż jest o wiele więcej ładniejszych roślin i mniej monotonnych :wit
okocza22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuje :)
Gleba ... szczerze nie mam pojęcia, z własnych obserwacji mogę stwierdzić że zawiera duzo gliny i piachu więc jest bez szału. Na sąsiednich działkach posadzone są rózne drzewa dużo owocowych i małe ogródeczki z grządkami, z krzewów: Hortensja, rododendron, bez i jakieś inne nieznane mi;)
Od strony szkółki to wschód więc za wiele słońca w ciągu dnia tam nie ma.
Jeżeli chodzi o wilgotność terenu, jest to teren wilgotniejszy. Przy dużych opadach woda w małej ilości potrafi chwilę postać przy tej siatce. Grunt od domu jest wypoziomowany aby woda szła w stronę siatki na szkółke leśną wyżej nie szło już podnieść terenu aby wyrównać teren ze szkółką leśną.
Działka znajduje się w Ziębicach woj dolnośląskie

Pozdrawiam Jarek

Proszę o poprawną pisownię, na forum używamy dużych liter zaczynając zdanie, pomid.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

okocza22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziex Robert za linka bardzo pomocny co do mojego problemu jeżeli chodzi o dobór drzewek i krzewów, ale nadal nie mam pojęcia ani nie mam wizji co gdzie można rozmieścić ehh:(:( <zdołowany>

Bardzo proszę o używanie polskiego słownictwa, pomid.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Zobacz w grafikach czy coś się spodoba :D
kania84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lip 2014, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może zacznij od przejrzenia katalogu szkółkarzy, bardzo przydatny:)
okocza22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok dziękuję za każdą podpowiedź, mam jeszcze takie pytanko jaka odmiana tuji nadaje sie na żywopłot, żeby nie rosła za wysoka??
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tuje możesz przyciąć jak stwierdzisz, że już wyższych nie chcesz. Rozciąga się sznurek na wybranej wysokości i każdą tnie na wysokości sznurka :D
Wiem, że są takie, które rosną szybciej a są takie, które rosną wolniej, kupując zapytaj. Moi rodzice mają tuje w srebrnym kolorze, nie wiem jakie to są ale rosną strasznie wolno i zanim od sąsiadów się tymi tujami odgrodzą to minie jeszcze kilka lat :wink:
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”