Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Aglaonemy w świetnym stanie - gratuluję!
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne masz roślinki i dobrze że będą zimować na oknach, będzie można zaobserwować zmiany :-)
Półki...no tak myślałam, że własnej roboty...brawa dla M za pomysłowość i wykonanie ;:63
Kwietniki rozporowe które spodobały mi się u Uli (Ula123) też nie dla mnie bo są max do 270cm, a moje mieszkanie ma 3m ;:185 , ale znalazłam kwietniki stojące ...jeśli nic się nie zmieni to kupię na wiosnę :-)
Ale za to postanowione już, że będę się budować, a więc okna panoramiczne będą ;:306
Chciałam prosić o zdjęcie całej Aglanomey, ale w między czasie już je wstawiłaś...dziękuję :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Regały z balkonu wstawiłaś do domu? Widzę, że aglaonemy zmieniły miejscówkę...Świetnie wyglądają w całości! Obok świeżego kwiatostanu widoczny stary? Jednak zostawiasz? Obserwacje byłby pożytecznym przyczynkiem do dyskusji - czy pozostawienie kolby osłabia roślinę czy nie...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Rośliny piękne i co bardzo "wpadło" mi w oko ... :

Obrazek

- doniczki kolorystycznie dobrane do koloru rośliny w nich rosnące ;:138 , bardzo ładnie to wyglada.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Zawsze chętnie do Ciebie zaglądam, Żanetko i zawsze coś ciekawego się dowiem, albo zobaczę.
Pachyphytum bracteosum ślicznie zakwitło :) .
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, Asiu, Agnieszko, Beatko, Mieczysławie, Ewo - bardzo serdecznie dziękuję za wizyty! Bardzo mi miło, że nie zapominacie o mnie i wpadacie tutaj mimo, że czasu mam w zasadzie najwyżej w weekendy. Bardzo Wam za miłe słowa dziękuję ;:167
brombiel pisze:Piękne masz roślinki i dobrze że będą zimować na oknach, będzie można zaobserwować zmiany :-)
Półki...no tak myślałam, że własnej roboty...brawa dla M za pomysłowość i wykonanie ;:63
Kwietniki rozporowe które spodobały mi się u Uli (Ula123) też nie dla mnie bo są max do 270cm, a moje mieszkanie ma 3m ;:185 , ale znalazłam kwietniki stojące ...jeśli nic się nie zmieni to kupię na wiosnę :-)
Ale za to postanowione już, że będę się budować, a więc okna panoramiczne będą ;:306
Chciałam prosić o zdjęcie całej Aglanomey, ale w między czasie już je wstawiłaś...dziękuję :tan
Agnieszko - mężowi powtórzę, ja mam kwietniki rozporowe również, ale na wysokość dopasowaną. I wstawiam więcej aglaonem poniżej :D
bebos pisze:Regały z balkonu wstawiłaś do domu? Widzę, że aglaonemy zmieniły miejscówkę...Świetnie wyglądają w całości! Obok świeżego kwiatostanu widoczny stary? Jednak zostawiasz? Obserwacje byłby pożytecznym przyczynkiem do dyskusji - czy pozostawienie kolby osłabia roślinę czy nie...
Zmieniły, Beatko, cieszę się, że pamiętasz :D Musiałam, bo przygotowałam w sypialni całe zimowisko dla sucholubów, które jeszcze tkwią na balkonach. Poza tym trochę aglaonem przybyło... Jeden regał przeznaczyłam na obrazkowate, a drugi będzie na zimowisku. Natomiast tak, zostawiam te stare kwiatostany. Zobaczę, jak to naprawdę z tym osłabianiem rośliny jest.
Akwelan_2009 pisze:Rośliny piękne i co bardzo "wpadło" mi w oko ... :
- doniczki kolorystycznie dobrane do koloru rośliny w nich rosnące ;:138 , bardzo ładnie to wyglada.
Mieczysławie - dziękuję ;:180 Kolorystyka doniczek odgrywa u mnie bardzo ważną rolę. Obrazkowate są w zielonych, hoje wiszą w brązowych, filodendrony (choć też obrazkowate) mam w białych, reszta w czerwonych. Wszystko po prostu musi być pod kolor, komponować się z całością. Ot, takie dziwadło ze mnie, ale co ja na to poradzę, że lubię, gdy wszystko jest dopracowane na tyle, ile mogę.
eba pisze:Zawsze chętnie do Ciebie zaglądam, Żanetko i zawsze coś ciekawego się dowiem, albo zobaczę.
Pachyphytum bracteosum ślicznie zakwitło :) .
Ewo - również serdecznie dziękuję. Pozwolę sobie przypomnieć, że u Ciebie też jest czym oczy nacieszyć, i to zdecydowanie w lepszym stopniu! ;:108

A skoro jesteśmy przy doniczkowych, to mam nadzieję, że Moderator nie usunie tych zdjęć, ale tak postanowiłam pokazać w całości ukochane aglaonemy. Nie ten dział, ale wątku doniczkowego nie mam, a więc chciałabym tutaj je zaprezentować w skrócie. Uwielbiam te rośliny. W tej chwili u mnie są następujące:
Aglaonema 'B.J. Freeman' Aglaonema 'Butterfly'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Commutatum' Aglaonema 'Crete'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Crispum' Aglaonema 'Cutlass'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Golden Lipstick' Aglaonema 'Green Sun'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Jubilee Petite' Aglaonema 'Key Lime'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'King of Siam' Aglaonema 'Pattaya Beauty'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Peacock' Aglaonema 'Pink Jade'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Silver Bay' Aglaonema 'Silver Frost'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Silver Queen' Aglaonema 'Snow White'
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Stripes' Aglaonema - najstarsza, odmładzana, ze mną od 17 lat
Obrazek Obrazek

Aglaonema 'Tivoli' mała Aglaonema 'Tivoli' duża
Obrazek Obrazek

Aglaonema'Trebbie'- podejrzenie, że to jest "ta", inna niż A. commutatum (albo mi się wydaje, chcę poczekać, aż podrośnie)
Obrazek

i miejscówka w pokoju:
Obrazek

Oj, mam nadzieję, że Was nie zanudziłam, a od Moderatora nie dostanę po łapach za odbieganie od tematu sucholubów. Ponieważ jednak bardzo często zdarza mi się zapomnieć podlać te rośliny, a one nic sobie z tego nie robią, to w pewnym sensie są również sucholuby... Oj, dobra, nie kombinuję już więcej :;230 Mam nadzieję, że Wam się pokaz spodobał, miłego wieczoru życzę!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Piękne Aglaonemy ;:138
Sporo masz roślin.Pewnie obchód zajmuje Ci minutkę ;:306
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniałe rośliny! Nawet nie wiedziałem że Aglaonema potrafi być tak piękna... ;:oj

Pokazuj częściej swoje zielone, tutaj roślinne Forum to takie krótkie wstawki nie powinny być niemile widziane, ba, wydaje mi się że takie urozmaicenia są nawet potrzebne i sam je czasem stosuję. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Żaneto witaj :wit
Przywędrowałam do Ciebie po tropie sansewierii ;:306
Zacznę od siebie , kocham ogród ale parapety za to mnie nie bardzo kochają ;:224
Poniosłam porażkę z fiołka ( trzy lata próbowała ) :evil:
Z hojami no tak plus i minus , bardziej mi nie rosną niż rosną ;:306
I w tym roku podjęłam kolejna próbę zapełnienia parapetów no i się zakochałam w sansewieriach
choć szczerze mówiąc nigdy nie bardzo przepadałam za sukulentami ;:306
Z rozdziawioną paszczą podziwami Twoje cudowności ;:215
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Ot, takie dziwadło ze mnie, / ... /
- to nie "dziwadło", to dbanie o estetykę ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Raz kolejny wielkie dzięki za przesympatyczne wizyty!
gapapl pisze:Piękne Aglaonemy ;:138
Sporo masz roślin.Pewnie obchód zajmuje Ci minutkę ;:306
Agnieszko - pewnie, że tak! Nie jest ich tak wiele - to raz, dwa - mam je cały czas przed oczami, więc gapię się na nie na okrągło, jak tylko jestem w pokoju. Czyli niemal cały czas ;:306 Obchód to raz - mycie ich liści to już zupełnie inna bajka ;:306
hen_s pisze:Wspaniałe rośliny! Nawet nie wiedziałem że Aglaonema potrafi być tak piękna... ;:oj
Pokazuj częściej swoje zielone, tutaj roślinne Forum to takie krótkie wstawki nie powinny być niemile widziane, ba, wydaje mi się że takie urozmaicenia są nawet potrzebne i sam je czasem stosuję. :wink:
Henryku - ja mam też taką skromną nadzieję, że nikt mnie nie zgani, a o urozmaicenie bardzo staram się dbać, jak widać ;:131 Natomiast piękno aglaonem jest chyba widoczne tak naprawdę na żywo, bo np. Peacock, Pattaya Beauty czy Key Lime to po prostu olbrzymy o przecudownych liściach. Oczywiście to moje zdanie, ale te uwielbiam, po prostu uwielbiam!
bebeluch pisze:Żaneto witaj :wit
Przywędrowałam do Ciebie po tropie sansewierii ;:306
Renatko! Witam Cię serdecznie u siebie i powiem szczerze, że zadziwiłaś mnie szalenie. Sansewier nie pokazywałam już bardzo dawno, ale miło mi, że tu zawędrowałaś. Szkoda, że nie wcześniej, bo na początku sezonu oddawałam swoje nadwyżki, a teraz najwyżej poczekaj do wiosny, bo naprodukują coś na pewno - jeśli będziesz zainteresowana oczywiście.
bebeluch pisze:Z hojami no tak plus i minus , bardziej mi nie rosną niż rosną ;:306
O,o,o - mam to samo, a na szczęście nie mam ich za dużo. Dziś zresztą udało mi się wsadzić całkiem niechcący ukorzenioną H. bella variegata, ciekawe czy będzie w tej doniczce jak kołek czy coś urośnie.
bebeluch pisze:I w tym roku podjęłam kolejna próbę zapełnienia parapetów no i się zakochałam w sansewieriach
choć szczerze mówiąc nigdy nie bardzo przepadałam za sukulentami ;:306
Z rozdziawioną paszczą podziwami Twoje cudowności ;:215
Serdecznie dziękuję i jak powiedziałam - jak będziesz zainteresowana produkcją nadwyżek, to pewnie do wiosny coś się z nich wykluje. I dziękuję za wizytę i szalenie miłe słowa ;:180
Mieczysławie - muszę powtórzyć Twoje słowa mężowi, bo co przyniosę nową doniczkę do domu, to już wie, że coś się kroi...Ale przynajmniej po kolorze wie, z jakiej grupy coś przybędzie ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: Mam nadzieję, że Wam się pokaz spodobał, miłego wieczoru życzę!
Podobał, bardzo się podobał ;:215
I jeszcze się podobał kwiateczek Pachyphytum - tez bardzo ;:138
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję kochana za zdjęcia, i przy okazji uzbierałaś sporą kolekcję aglaonem :wit
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko i znów pokazałaś piękne roślinki ;:oj
Kiedy zajrzę zawsze mnie mile czymś zaskoczysz...super.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko masz tyle roślin, że zaczynam się gubić :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”