Świerk serbski (Picea omorika)
Re: Świerk Serbski
Rozmiary jakie osiągnie i w jakim czasie zależą od warunków w jakich rośnie. Jak każdy świerk lubi mocno nasłonecznione stanowiska choć lekki półcień nieźle znosi i toleruje wiele różnych gleb w szerokim zakresie pH ale w przeciwieństwie do większości innych świerków najlepiej rośnie na glebach lekko wapiennych i raczej ciężkich. Na nędznej piaszczystej glebie u mnie (40cm trochę użyźniona niżej sam piach) po 8 latach z sadzonki ok 30 cm ma teraz około 2m wysokości i u samego dołu około 0,8m szerokości a na działce u znajomego w górach sadzone mniej więcej w tym samym czasie w gliniastej,żyznej i wilgotnej glebie są 2x większe na wysokość i szerokość.
Re: Świerk serbski - czy dobrze posadzony?
Można wyciąć, ale ja zostawiłam, by puszczał boczne odrosty i świerk był gęściejszy w środku.Jeden z nich z czasem zdominował drugi i teraz ma tylko jeden, ma ładny pokrój a drzew ok.5-6 metrów.Ten który gnał w górę po pewnym czasie znów wypuścił drugi przewodnik, ale nie dało się sięgnąć, został i z czasem w miarę wzrostu odginał się stopniowo w dół aż 'wtopił' gdzieś w gałęzie boczne i nie widać go.
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam zamiar go zostawić, ale zapytać można, jak ktoś sobie z tym radził. Przyroda sobie radzi z wieloma rzeczami i na wszystko ma własne rozwiązanie, a czasem nasza ingerencja może tylko szkodzić. Drzewko rośnie na tyle działki więc nie jest jakoś specjalnie reprezentacyjne, skoro tak sie rozwija, niech ma 2 czubki. Póki co jego wysokośc nie rpzekracz metra więc to tak wygląda ale za 3 - 4 sezony pewnie podskoczy w górę. Po ilu latach ten świerk ma 5 metrów?
oooooooooooo albo i dłużej
zależnie od warunków. U mnie na piaskach ludzie po 10 - 15 latach mają te świerki na wysokość 3-4 m. Ale za to bajkowo gęste

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz ma ok. 5 - 6 lat, podobno w szkołce jak kupowałem były 4 -5 letnie sadzonki. 60 - 70 cm wtedy miały to chyba się zgadza. Nie musi rosnąć jak szalony, bo nie będzie ani jako żywopłot, ani tym podobne, po prostu ma trochę urozmaicić działkę. A z tymi dwoma przewodnikami to Robert co myślisz, zostawić czy jednak jeden skasować? Tylko żeby potem nie pochorowało się drzewo i nawet ten jeden będzie marny. A mrówek w tym sezonie ile
Jakby był skup to chyba zostałbym milionerem.

Ogólnie to prawie co drugi serb ma co najmniej 2 przewodniki. Moim zdaniem nie przeszkadza o ile nie ma dużej różnicy i w przyszłości nie dzieli ewidentnie drzewa na pół na jakiejś tam wysokości. Ale to w przypadku innych drzew jest raczej częściej spotykane.
Ja u siebie u jednego wyciałem, reszta ma po 2 albo i trzy. Zresztą taki ciekawiej wygląda.
Ja sam zbieram krzywe. nieudane operacje szczepienia itp.
Co do mrówek to u mnie mrowiska i setki łażą. leje wode
na chemie szkoda mi pieniędzy 
Ja u siebie u jednego wyciałem, reszta ma po 2 albo i trzy. Zresztą taki ciekawiej wygląda.
Ja sam zbieram krzywe. nieudane operacje szczepienia itp.
Co do mrówek to u mnie mrowiska i setki łażą. leje wode

To prawda, serbskie mają taką tendencję do puszczania więcej niż jednego przewodnika.Ale jak słusznie zauważyłeś same sobie z tym fantem potem radzą 

Czyli co lepiej u mnie w konkretnie tym miejscu i warunkach posadzić, jaki gatunek/odmianę świerka? Zwykłe świerki u nas super rosną na słońcu, są duże i gęste, a w cieniu nie rosną prawie wcale, są mizerne i niskie. Na tej miejscówce niby słońca trochę więcej by było.. Już się pogubiłam i nie wiem, co robić, co wybrać 

I ciągle nie wiem...

- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zobacz na świerka Mayera . Początkowo rośnie strzeliście , dosyć gęsty a po kilkunastu latach wzrost jest jakby słabszy , a dolne gałęzie bardzo szerokie ,piękne szyszki w górnych partiach .
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

Dzięki beataz, ale ten świerk Meyera rośnie bardzo szeroko i ponoć dość wolno, a ja potrzebuję coś raczej wąskiego i rosnącego super szybko jak serbski
Tylko jeśli serby miałyby u mnie w moich warunkach rosnąć w zawrotnym tempie np. 5-10cm rocznie, to ja dziękuję...
Naprawdę nikt jeszcze nie sadził świerków serbskich na słabych, piaszczystych kwaśnych glebach leśnych..

Naprawdę nikt jeszcze nie sadził świerków serbskich na słabych, piaszczystych kwaśnych glebach leśnych..

U mnie rosną. A na piachu totalnych rośnie serbski pendula i zaiwania a nie rośnie. Daglezja zielona rośnie szybko / z tymże nie u mnie 

Robert, dzięki
A twoje zwykłe serby też ładnie, szybko rosną, czy tylko pendula? I jak je sadziłeś, po prostu bach w piach, czy jakieś doły im kopałeś i ziemię wymieniałeś? 

Nic nie dostały, a posadziłem je dlatego, że padły mi / zalało ogród dwa razy/ kłujące i tak serby rosną. Moje ulubione. Jak zaprawisz ziemię i dasz nawóz to będą pędziły. Ja nie używam nawozów, bo szkoda mi pieniedzy
raz czy dwa podlałem z góry florovitem i to też skąpo.
a u góry powypuszczał bat na metr.
daglezja na piachu/ w cieniu ma takie przyrosty najmniejsze
pendula

a u góry powypuszczał bat na metr.
daglezja na piachu/ w cieniu ma takie przyrosty najmniejsze

pendula

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ile twoje świerki mają lat ? Bo mój od 2 lat może z 5 cm urósł