Ranczo Nokły cz. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 5.

Post »

:wit
Chylę czoła przed Państwem ;:180, dokonaliście czynu zaiste heroicznego.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Te dalie to olbrzymy ;:oj ale vzyny który zrobiliście jest naprawdę ogromny ;:180
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Kochani
Wasza pracowitość rzuca się w oczy na każdym kroku. :D
Zmiany na przestrzeni tych zaledwie dwóch lat - kolosalne :!:
Ciekawie wyglądają ''gabiony'' z kamieniami w środku.
Oj przydał by się Tadeusz w naszych Wądołach :D Zbyszek też bardzo pracowity ale wciąż pracuje zawodowo plus pszczoły, więc na naprawy domu mało czasu zostaje..
Tereniu kwiaty wciąż piękne, jakby chciały Was jak najdłużej nacieszyć :D
U nas mieczyki i dalie też jeszcze kwitną, choć na działce pomarzły.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Witajcie.
Przedmówcy już pewnie powiedzieli wszystko...Ja jestem w totalnym szoku ;:154 ;:154 ;:154
Zazdroszczę wam waszych sił witalnych i waszego zaparcia w realizowaniu zamierzonego celu.
Pozdrawiam was i życzę wam szczęśliwego życia w tym waszym zakątku.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Sezon zakończony? Podziwiam ten olbrzymi mur, szczególnie że zrobiony własnoręcznie. Tadeusza podziwiam, odpocznijcie trochę w zimie. Dzisiaj mają być przymrozki, mróz właściwie do 7 stopni, czy to możliwe że już wszystko już zmarznie, kwitnące róże, cynie, malwy to na pewno...szkoda. Jesień nas rozpieszczała, trudno uwierzyć że już prawie listopad.
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Porównanie zdjęć sprzed 2 lat i roku pozwala na dokonanie oceny zmian w Waszym siedlisku. Pracy ogrom i efekty wspaniałe. Do pracy z zagospodarowaniem dołożyliście sobie nasadzenia roślin jednorocznych - co jak wiadomo jest bardziej pracochłonne niż byliny. Cynie przepiękne. Chyba sadzenie w tych "pustakach z otworami" spowoduje konieczność wymiany podłoża w następnym sezonie.
Czy planując zagospodarowanie ogrodu chcecie powtórzyć nasadzenia roślinne z ranczo Nokły? czy też chcecie dokonać zmian? Ukształtowanie terenu wymusi prawdopodobnie część zmian w roślinności?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

;:oj Wspaniale , wspaniale jestem pełna podziwu dla Was obojga.
A dziś w dniu Twojego święta Tadziu ściskam mocno. ;:196
Teresko czy cynie to siałaś czy to były sadzonki.?
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkiego najlepszego dla Ciebie Tadeuszu w dniu Imienin. Dużo zdrowie i sił do wykonania tego co zaplanowałeś :D .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Tadeusz - spóźnione najserdeczniejsze życzenia .
Pozdrawiam , Joanna
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Teresko i Tadeuszu widziałam na własne oczy ile pracy włożyliście ,jestem zachwycona ile można zrobić w tak krótkim czasie . A jeszcze Nokły, Podziwiam ;:215
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29

Post »

ALINKO-277-miło, że do nas zaglądasz i tak pozytywnie oceniasz naszą pracę. Skarpa, faktycznie, straszyła nie tylko wyglądem ale i ogromnym spadkiem. Jak sama zobaczysz na zdjęciach - teraz już tak nie jest. Tadeusz zrobił wszystko aby zmniejszyć kąt nachylenia terenu i teraz można to zagospodarować. W tym roku cała nasza uwaga była skierowana na teren a mniej na budynek.

Alinko, ja Ciebie zawsze mile wspominam kiedy patrzę na chryzantemy, które dostałam od Ciebie w Sulejowie (żółta i fioletowa). Posadziłam je tam gdzie się dało (teren nie był przygotowany) a one pięknie się rozrosły i kwitną od sierpnia, już czwarty miesiąc. Na wiosnę je podzielę i posadzę na stałe miejsce. Ale kojarzę je z Twoją osobą, miłe to.

TAJECZKO, dziękujemy za słowa uznania ale tak samo możemy określić również Was. Świadczy o tym wygląd Waszego ogrodu bo wiadomo, nic samo się nie zrobi. No coś robimy bo jakieś zmiany widać ale jeszcze dużo jest do zrobienia. Teraz będziemy odpoczywać i nabierać sił.

Bardzo dziękujemy za szczerość - chęć podzielenia się nadwyżkami. Nasz obecny ogród jest tak mały, że obecne nasadzenia musieliśmy dobrze rozplanować. Ale nie mówimy "nie". Dziękujemy... ;:196
Pozdrawiamy serdecznie.

MAIKO, miło, że odwiedzasz nasz wątek i śledzisz nasze dokonania. To nie jest jakiś wyczyn tylko trochę pracy w oparciu o doświadczenie i pomysły Tadeusza.
Zapraszamy do dalszych odwiedzin. Pozdrawiamy.

MATI 1999- dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy do zaglądania na nasz wątek. Jak zauważyłeś, w tym roku już mieliśmy trochę kwiatów bo, lubimy kwiaty, również dalie. Tak się składa,że mamy ziemną piwnicę a więc zimą mamy gdzie przechowywać.

PELAGIA72 - Agnieszko, cieszę się,że pomimo tylu zajęć jeszcze nas odwiedzasz. Ja też do Was zaglądałam chociaż nie było śladu. Czasami dla relaksu późnym wieczorem chciałam tylko zobaczyć co słychać na forum. A my Was oceniamy jako ludzi bardzo pracowitych,
z pasją i śledzimy Wasze dokonania.

Wiem,że dużo zrobiliśmy ale jeszcze dużo do zrobienia. Zwróciłaś uwagę na gabiony - wymagało to dużo pracy ale dosyć ciekawie wygląda i spełnia oczekiwania Tadeusza bo skarpa jest bardziej łagodna a kamień z rozbiórki został wykorzystany.

Na pewno Tadeusz chciałby zobaczyć Wasze "królestwo" i miałby dużo do zrobienia lub jakieś ciekawe pomysły jak to urządzić ale w Kijanach czeka go jeszcze dużo pracy. Dlatego ... przykro mi, ale Go nie użyczę... ;:185

Agnieszko, nie zapominaj, że my jeszcze mamy Nokły i tam też trzeba zaglądać.

W tym roku kwiaty kwitły wyjątkowo długo. U nas był jeden mróz przy końcu października i dopiero zmroził kwiaty. W Nokłach wykopywaliśmy mieczyki kwitnące.

Pozdrawiamy Ciebie i Zbyszka i zapraszamy do odwiedzin.

GOSIA79z-dziękujemy za pozdrowienia i życzenia oraz za odwiedziny. Nasze dokonania to nie jakiś wyczyn ale systematyczna praca z wykorzystaniem doświadczenia i pomysłów Tadeusza. Miło , że to dostrzegłaś, doceniasz nasz wysiłek a więc... zapraszamy do dalszego kibicowania. Pozdrawiamy.

LAWENDA, Ula, posłuchaliśmy Twoich rad i już odpoczywamy... naprawdę... W Nokłach przygotowane do zimy a więc już nie jeździmy a do Kijan będziemy zaglądać.

Ten rok był naprawdę sprzyjający dla wszelkich prac i roślin - w marcu już był ciepło i w listopadzie też prawie wiosennie. Dlatego można było dużo zrobić. Musze się przyznać,że i mnie też się podoba ten murek z kamienia. Ładny "murek" bo ma 22 m długości ale spełnia swoje zadanie i został wykorzystany kamień.

Ula, zapraszamy do obejrzenia "na żywo" bo zdjęcia tego nie oddają. Może jeszcze w tym roku, jeśli czas i pogoda pozwoli a jeśli nie to na wiosnę. Przecież to jest tak blisko a nową obwodnicą to 2 min jazdy...Zapraszamy ;:180

kaja_krys -Krystyno, jak zauważyłaś, w pierwszym roku skupiliśmy się na budynku, w drugim natomiast na urządzaniu otoczenia a budynek czeka na "lepsze czasy". Kiedy urządzony teren to jest już przyjemniej i wszystko rośnie i uznaliśmy, że tak będzie lepiej. W budynku pracowali fachowcy - elektrycy, hydraulicy a więc coś się działo...:).

Zauważyłaś,że było dużo roślin jednorocznych - to były pierwsze kwiaty w tym ogrodzie i starałam się żeby ten ogród był "ukwiecony". Tym bardziej, że poprzednia właścicielka prawdopodobnie miała piękne kwiaty (my zastaliśmy zarośla) a to do czegoś zobowiązuje.
W tych "pustakach z otworami" nie będziemy zmieniać podłoża tylko je uzupełnimy na wiosnę.

Zagospodarowanie ogrodu będzie inne niż w Nokłach. Nokły to obszar a tu mamy małą powierzchnie a skarpa wymaga szczególnych nasadzeń - wykorzystaliśmy to - są posadzone winogrona, kilka drzewek owocowych, pnącza.
Zapraszamy do odwiedzin.

lora- Misiu, Tadeusz dziękuje za pamięć i uściski.
Misiu, my upieramy się przy swoim - to co na obrazku to się nie liczy, trzeba zobaczyć "na żywo" i przynajmniej na skarpie policzyć schodki.
Cynie sama siałam. Starałam się żeby w tym pierwszym roku było dużo kwiatów i udało mi się. A sadziłam je do ziemi dopiero pod koniec maja - bo wtedy był teren przygotowany. Ale pięknie i długo kwitły - lwie paszcze, cynie , aksamitki i nas cieszyły, nie wspomnę o mieczykach i daliach...
Pozdrawiamy i zapraszamy.

ostatnia szansa- bardzo dziękuję za pamięć, za mądre i realne życzenia - oby tylko się spełniły. Pozdrawiam. Tadeusz.

Jo 37- Joanna, bardzo dziękuję za pamięć i życzenia. Jest mi bardzo miło. Pozdrawiam. Tadeusz.

beatann- Beatko, miło nam, że znalazłaś chwilę aby do nas zajrzeć. Jak widzisz, powoli idziemy do przodu. W tym roku udało nam się dużo zrobić a to dzięki sprzyjającej pogodzie ( jak widzisz, nie wszystko od nas zależy:) ) i jesteśmy zadowoleni. Od czasu do czasu będziemy tu zaglądać a jak się przyjedzie to coś się zrobi.

W Nokłach sezon zakończony i już tam się nie wybieramy.

Piękna pogoda w październiku i listopadzie zachęciła nas do kontynuowania prac na skarpie. Udało nam się zrobić wszystko to co chcieliśmy na niej zrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na najniższym poziomie już rośnie 12 sadzonek winorośli;

Obrazek

Obrazek

Wyżej na drugim poziomie rosną liliowce;

Obrazek

Na drugim i trzecim poziomie od południowo-zachodniej strony rosną drzewka owocowe;

Obrazek

Obrazek

Na wyższych poziomach są posadzone iglaki krzewy ozdobne;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy pniakach ściętych drzew posadziliśmy powojniki i wiciokrzewy by stanowiły podporę dla pnączy;

Obrazek

Poza pracami na skarpie wykonane zostało obrzeże na piwnicy na którym będzie drugi taras - od strony zachodniej ( pierwszy jest przy budynku, nad skarpą od strony południowej).

Obrazek

Obrazek

Udało nam się również zgromadzić materiały do prac w przyszłym roku : ziemię do ostatecznego ukształtowania terenu, kostkę brukową . Mamy również styropian do ocieplenia budynku oraz materiał na podbitkę po ociepleniu budynku.

Obrazek

Obrazek

W Nokłach ostatnią wizytę przeznaczyliśmy na zimowe zabezpieczenia:

Obrazek

W czasie naszej nieobecności , ktoś inny pracuje.Przyroda nie zna próżni ;:131 ;:131

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja tylko napiszę ;:oj że po prostu was kocham ;:138 tyle pracy i w ogóle takie wszystko piękne ;:303
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Kochani podziwiam Was i cieszę się na spotkanie 14 grudnia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Schody bomba!!! ;:oj
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekam na wiosnę kiedy wasze efekty pracy posadzone na skarpie wyrosną, będzie tam pięknie:)
ja to nie mogę oderwać oczu od tych askamitek jakie one gęste i duże 8-)
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”