Moja kolekcja storczyków

Zablokowany
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja kolekcja storczyków

Post »

Gdybyś kiedyś chciała się pozbyć któregoś equestriska daj znać.Ja swojej belinki nie przesadzałam bo ma ładne podłoże i widać dużo zdrowych korzonków.Lidoro jest o.k.Liście zdrowe,korzenie też(nie przesadzałam) bez robali więc nic mu nie będzie.Tyle tylko że tę kasę mogłam nabyć na wystawie z 3-4 pędami i kwiaty cieszyłyby długo oczy :) Pytam o te maluszki bo do mnie przyjdzie jutro paczka z bobaskami .Trzymasz je w niby szklarence czy już na parapecie?
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p
Od: 6 mar 2013, o 19:26

Post »

natka_211 za maluszki ;:180 ;:180 ;:180
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu Marzenko ;:196
Halinko tak jak widać stoją na parapecie. Na początku jak wyjęłam z agaru to każdy był osobno posadzony w małych doniczkach (6cm śr) i te doniczki stały sobie w pudełku plastikowym (kupione w pepco po taniości). Wieczko było lekko położone na pudełko i co jakiś czas w ciągu dnia odkrywane (tak przez 14 dni). Jak już się zaaklimatyzowały (po drodze umarły 2 z 5 sadzonek) pudełko odkryłam całkiem i tak sobie stały. Denerwowało mnie te pudełko i zabierało dużo miejsca, więc wyciągnęłam pozostałe 3, wsadziłam doniczki do osłonek po miniaturkach i postawiłam na parapet (pudełko stało na biurku blisko okna). Stwierdziłam, że raz kozie śmierć jak reszta umrze to trudno. Zaczęłam do wody do podlewania ( a właściwie na tym etapie zraszania mchu) dodawać bardzo małe dawki nawozu (z seri PP). I te 3 szaleńce się same pomnożyły i zaczęłam je tak co jakiś czas oddzielać i wsadzać w świeży mech. Efekt jak widać :wink: Ten hobby flask kupiłam na wystawie i sama go przywiozłam, uważając na to by sadzonki się w agarze nie ubabrały. Poprzedni hobby flask kupiłam przez neta i niestety został mi tylko jeden pallens. Ten zamówiony przez neta "słoiczek" przyszedł i wszystko było wytytłane niestety i być może to był bezpośredni powód mojej pierwszej porażki, że z 5 ostała się tylko 1 sadzonka (albo z mojej niewiedzy je uśmierciłam). Jeśli chodzi o sadzonki to nie ma sprawy, podzielę się jak będę miała nadmiar tylko nie teraz, bo nie chce wysyłać takich małych sadzonek (są maciupeńkie). Jak dobrze urosną to na pewno się do Ciebie odezwę :wink: chyba, że wcześniej je uśmiercę :;230 (czeka mnie przeprowadzka, która się przesuwa przez remont łazienki). Co do szklarenki to oczywiście została zakupiona (czeka w nowym lokum na moje małe przedszkolaki, bo w nowym lokum jest inne ogrzewanie i nastawiam się, że będzie zimniej).
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Dzięki Natka ;:196
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ proszę Halinko ;:196
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Mam nadzieję, że twoje Liodoro się wykaraska, ale najbardziej chyba zazdroszczę Phal violacea var malaysia ;:167
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Valdessa, nie ma czego, sama mało co bym go nie ukartupiła:) Na szczęście po woli zaczyna dochodzić do siebie ale o kwitnieniu nie mam co marzyć... Za to już wkrótce jak się ogarnę z tobołami pokażę wam mój gigantyczny prezent ;:138
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

U mnie coś się dzieje ze storczykiem wszystkie kwiaty zwiędły wszystko było robione jak zawsze. A do tego pojawiły się łuskowce dziś pryskałam zobaczymy.Fajnie że maluchy rosną jest trochę zabawy z nimi :D
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto obiecane zdjęcie robione na szybko. To mój prezent z okazji obrony, pędy ma strasznie długie ok 100 cm mają i ogólnie jest duży:
Obrazek
tak wygląda sam kwiat:
Obrazek
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28

Post »

Oj joj joj ;:oj Cóż za piękność :D Lubię takie ciapatki :lol: Super prezencik :wink: Gratuluję obrony ;:196
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Śliczny rzeczywiście wysoki gratki ;:138
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sylcia199, Marzeno 77 dziękuję wam, że tu zaglądacie ;:196 . Cieszę się, że podoba wam się mój prezencik :wink: I ogólnie czuję ulgę, że to już ostatnia spośród trzech obron, które przeżyłam ;:224 część rzeczy już przewiozłam do nowego domku, prezent też już tam został, a w sobotę na spokojnie storczunie przewiozę :wink:
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28

Post »

To czekamy na fotki storczusiów na nowym miejscu :heja :heja
Ja też niedawno przewoziłam moje kwiatuszki na nowe mieszkanie :wink: Niezły wyczyn :D Jeden kurs był na same storczyki. Jechały w skrzynkach 25 km, niby nie tak daleko, ale w tym ścisku...I ludzie się dziwnie patrzyli, jak ich mijaliśmy ;:224
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dzisiaj po pracy przewożę storczyki, bo udało się najpotrzebniejsze graty przewieść wcześniej :wink:
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aktualizacja już na nowych parapetach :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”