Witam
Ok roku temu(na jesieni) kupilem tuje auerospicata ok 160cm. Posadzilem jako zywoplot przy drodze.
Jedna ktora mi zostala posadzilem na drugim koncu dzialki(30 metrow dalej).
Tuje nawozilem bodajze 4 razy nawozem dolistnym pinivit i ostatni raz w polowie sierpnia niewielka iloscia
nawozu do iglakow w granulkach(nie pamietam nazwy).
Tuje bardzo ladnie rosly i sie zageszczaly. Jakis tydzien temu zauwazylemm ze w jednej przewodnik na samej gorze(jakies 25cm) sie przechylil na bok jakby roslina zaczela wiednac ale pomyslalem ze to moze ze wzgledu na intensywny wzrost w tym roku.
Niestety po przyjrzeniu sie roslinie zauwazylem ze wewnatrz od spodu ma duzo zoltych galazek ktore po dotknieciu latwo odpadaja... Najwiecej na samym dole i przy samym pniu i im wyzej tym mniej tych zoltych pedow. I sa cale zolte(galazki sa cale zolte nie od srodka i nie od zewnatrz). Niestety tuja ktora jest oddalona o 30 metrow od innych ma to samo...
wiec kilka rzeczy mozna chyba wykluczyc. Dziwi mnie ze wszystkim tutaj tuje brazowieja i usychaja a mi zolcieja i wiedna.
W tym roku wpadlem na pomysl uprawy pomidorow i mialem zaraze ziemniaczana - czy ona tez moze zaatakowac tuje? czy sa to inne rodzaje grzybow? Postaram sie dolaczyc fotki. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Adam
Jaka choroba tui
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 paź 2013, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka choroba tui
Moze jakaś choroba grzybowa . U sąsiadów u mnie to samo . Ale większość iglaków o tej porze zrzuca najstarsze igły ze środka krzewu